Menu
Sigthórsson kopt Ajax langs PSV

Sigthórsson kopt Ajax langs PSV

Ajax is goed uit de winterstop gekomen. De winterkampioen won zondag in de uitverkochte ArenA met 1-0 van PSV. Kolbeinn Sigthórsson maakte halverwege de tweede helft de winnende goal. Dankzij de zege op de club uit Eindhoven staat PSV inmiddels veertien punten achter op koploper Ajax.

Frank de Boer zei tijdens het trainingskamp in Turkije dat hij na de winterstop direct twee knock-outs wilde uitdelen. Eerst tegen PSV en drie dagen later in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord. Deel 1 van die missie is in ieder geval geslaagd. De overwinning op PSV betekende bovendien de zevende competitiezege op rij voor Ajax. Een reeks die vertrouwen geeft. Ook al omdat Ajax voor de zevende keer dit seizoen de nul hield in een thuiswedstrijd in de Eredivisie. In tien duels incasseerde de landskampioen tot dusver pas drie tegentreffers.

Ajax moest het in de topper tegen PSV stellen zonder Siem de Jong. De aanvoerder liep zaterdag tijdens de afsluitende training een blessure op aan zijn rechterbovenbeen. Kolbeinn Sigthórsson verving hem in de punt van de aanval. Over de keuze voor Sigthórsson zei De Boer: ,,Hij steekt momenteel in een goede vorm. Uiteindelijk heb ik een keuze op gevoel gemaakt. Het kwartje had daarom ook net zo goed de kant van Danny Hoesen op kunnen vallen.” Bij PSV was Bryan Ruiz de opvallendste naam in de opstelling. Tijdens de winterstop kwam de voormalige blikvanger van FC Twente op huurbasis over van het Engelse Fulham.

Sigthórsson, vervanger van de geblesseerde Siem de Jong, werd matchwinnaar. Sigthórsson, vervanger van de geblesseerde Siem de Jong, werd matchwinnaar.

PSV streed min of meer voor zijn laatste kans in de ArenA. Het verschil tussen winterkampioen Ajax en de club uit Eindhoven was in de eerste seizoenshelft opgelopen tot liefst elf punten. Door de zege van Ajax is dat verschil inmiddels opgelopen tot veertien punten. En achterstand die normaal gesproken niet meer te overbruggen is. De Boer: ,,Het is lekker dat we, denk ik, een concurrent in de strijd om de titel hebben uitgeschakeld.”

PSV maakte in de eerste driekwartier de meeste aanspraak op een doelpunt. De bezoekers zetten Ajax met een aantal gevaarlijke counters onder druk. Jürgen Locadia, Memphis Depay en Ruiz doken beurtelings gevaarlijk op voor het doel van Ajax. Mede dankzij de goed keepende Jasper Cillessen bleef Ajax een tegengoal bespaard. Lasse Schöne (openingsfase) en Thulani Serero (vlak voor rust) kregen namens Ajax de beste kansen. ,,Qua kansen was de eerste helft honderd procent voor PSV. We traden niet resoluut genoeg op rond ons eigen zestienmetergebied. Gelukkig resulteerde dat niet in een tegendoelpunt. Toch waren er wel fases dat we de wedstrijden onder controle hadden. Met name met Boilesen in de rug van Ruiz hadden ze het lastig.”

In de tweede helft waren de rollen omgedraaid. Ajax werd gevaarlijker, terwijl er van PSV steeds minder vernomen werd. Na ruim een uur spelen besliste Sigthórsson de wedstrijd. Zowel de goal zelf als de inleidende aanval waren wonderschoon. Niklas Moisander stuurde een bekeken pass richting Lasse Schöne die de bal om zijn beurt in één keer doorspeelde richting Sigthórsson. De IJslander ronde vervolgens fraaie af met een rake kopbal.

Kort na de 1-0 was Sigthórsson tot tweemaal toe dicht in de buurt van een tweede treffer. Eerst was daar een mooi actie van Viktor Fischer op de achterlijn. De Deen legde de bal terug op de inkomende Ajax-spits, maar die kon er net niet bij. Twee minuten later pegelde Sigthórsson de bal van afstand richting het doel van PSV. Dit keer stond keeper Zoet een doelpunt in de weg. Op een schot van Viktor Fischer was hij in de slotminuut kansloos geweest, maar de inzet van de Deen ging net naast.

Met de krappe 1-0 op het scorebord bleef het tot de laatste seconden spannend. ,,In de slotfase was het vooral ‘lange halen, snel thuis’ bij ons. Er waren ook momenten waarop je er voetballend uit moest komen. Dat verzuimden we. Ik ben uiteraard tevreden over de uitslag, maar het moet zeker beter. Te beginnen met aanstaande woensdag als Feyenoord op bezoek komt.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees en Louis van de Vuurst

Dankzij een foutloos optreden van Jasper Cillessen hoefde Ajax opnieuw geen tegentreffer te incasseren. Dankzij een foutloos optreden van Jasper Cillessen hoefde Ajax opnieuw geen tegentreffer te incasseren.
Nicolai Boilesen liet Bryan Ruiz vaak zijn hielen zien. Nicolai Boilesen liet Bryan Ruiz vaak zijn hielen zien.
In de eerste helft moest Frank de Boer zijn ploeg regelmatig bijsturen. In de eerste helft moest Frank de Boer zijn ploeg regelmatig bijsturen.
Thulani Serero verrichtte bergen werk op het middenveld. Thulani Serero verrichtte bergen werk op het middenveld.
Lasse Schöne geeft de bal na een prachtige pass van Moisander direct door... Lasse Schöne geeft de bal na een prachtige pass van Moisander direct door...
...en Kolbeinn Sigthórsson kopt snoeihard raak. ...en Kolbeinn Sigthórsson kopt snoeihard raak.
Viktor Fischer was in blessuretijd dicht bij de 2-0. Viktor Fischer was in blessuretijd dicht bij de 2-0.
De Ajacieden bedanken de fans. De Ajacieden bedanken de fans.
Frank de Boer en Philip Cocu tijdens de persconferentie. Frank de Boer en Philip Cocu tijdens de persconferentie.