Menu
Sigthórsson maakt jacht op WK-ticket

Sigthórsson maakt jacht op WK-ticket

In navolging van zijn Nederlandse collega’s kan ook Kolbeinn Sigthórsson zich nog plaatsen voor het WK voetbal in Brazilië. Daarvoor moet de 23-jarige IJslander echter eerst zien af te rekenen met Kroatië, dat vrijdag en komende dinsdag de tegenstander is in de strijd om de WK-playoffs. ‘The New Vulcano’, zo beschrijft de Ajacied de situatie in zijn thuisland. ,,Iedereen is los en in de ban van het WK.”

Plaatsing voor het WK zou een unicum zijn, want nooit eerder maakte het meest westelijk gelegen land van Europa zijn opwachting op een groot toernooi. ,,Daarom is het ook zo mooi wat er momenteel gaande is met het IJslandse voetbal. Iedereen praat er ook over. Het enige smetje is wellicht Laugardalsvöllur, de thuishaven van het nationale team van IJsland. ,,Dat is met een capaciteit van tienduizend toeschouwers natuurlijk te klein. Gelukkig staat er nu wat druk op de voetbalbond die te verhogen, want iedereen wil tegenwoordig een kaartje kopen. Tegen Kroatië hadden we bijvoorbeeld meer dan dertigduizend tickets kunnen verkopen. Dat is bijna tien procent van de IJslandse bevolking, echt ongelofelijk.”

Behalve het pittoreske stadion kunnen de IJslanders wellicht hun voordeel doen met de weerselementen. ,,Soms kan het in november vijf graden vriezen en sneeuwen, maar het kan ook tussen de nul en vijf graden zijn”, licht Sigthórsson toe. ,,Hopelijk vriest het niet, want we hebben nog geen veldverwarming. Maar als je zoals Kroatië zo dicht bij het WK bent, geloof ik niet dat het weer een rol van betekenis gaat spelen.”

Sigthórsson over het nationale team van IJsland: ,,Alles klopt momenteel bij ons." Sigthórsson over het nationale team van IJsland: ,,Alles klopt momenteel bij ons."

IJsland, dat in de groepsfase alleen Zwitserland voor zich moest dulden, dankte die positie vooral aan het scorende vermogen van onder anderen Sigthórsson. ,,Alles klopt momenteel bij ons. We maken de broodnodige doelpunten en komen terug als we achterstaan. We stonden bijvoorbeeld tegen Zwitserland met 4-1 achter, maar kwamen knap terug tot 4-4. Ik maakte toen de 4-2 met nog een halfuur te spelen”, aldus de 19-voudig international, die eveneens doel trof tegen Albanië, Cyprus en Noorwegen.

Sigthórsson zit dus bij het nationale team in een zogenoemde ‘flow’ en is dan ook vol vertrouwen in de aanloop naar het tweeluik met de Kroaten. ,,Hoewel het een zware tegenstander is, is het voor ons misschien wel positief dat ze de laatste wedstrijden niet in goede doen zijn geweest. Aan de andere kant hebben ze nu een nieuwe coach, wat misschien voor hen weer positief is. Ze hebben zoveel kwaliteiten in het team, waardoor het voor ons lastig wordt maar niet onoverkomelijk.”

Hoewel Kroatië in de poulefase achter groepswinnaar België eindigde, zal de nummer 9 van Ajax geen beroep doen op de kennis die zijn oude ploegmakker Toby Alderweireld in huis heeft. ,,We hebben namelijk een heel goede technische staf, die onze tegenstanders heel goed analyseert.” Naast de sterspelers Luka Modric (Real Madrid) en Mario Mandzukic (Bayern München) is ook Domagoj Vida een van de blikvangers in de ploeg van trainer Niko Kovac. De verdediger van Dinamo Kiev verwierf zich twee seizoenen geleden na het Champions League-duel Dinamo Zagreb - Olympique Lyon de bijnaam knipoog-Kroaat, nadat hij tijdens de wedstrijd zijn tegenspeler Bafetimbi Gomis een knipoog gaf. Uiteindelijk wonnen de Fransen met 1-7, waarmee het Ajax de weg versperde naar de achtste finales. ,,Hopelijk kan ik dus na onze tweestrijd even naar hem knipogen. Dat zou voor heel IJsland geweldig zijn”, reageert de Scandinaviër gevat.

Maar liever concentreert Sigthórsson zich op zijn eigen ploeg, die bestaat uit onder anderen de topspeler van weleer, Eidur Gudjohnsen. ,,Het is heel mooi met hem te spelen. Hij is nog steeds een goede speler en houdt de bal goed vast. Ook onze coach (Lars Lägerback, red.) zegt dat met hem de balans in ons team het beste is. Hoewel ik het ook prettig vind om met Alfred te spelen”, doelt hij op Finnbogason, de topscorer van sc Heerenveen en de eredivisie. ,,Dat hij op de bank zit, zegt ook veel over onze kwaliteiten. Ik ben in elk geval blij en trots dat ik mag spelen en met IJsland zo ver ben gekomen.”

Bovendien hebben de successen ertoe geleid dat zijn status is gewijzigd op het eiland. ,,Natuurlijk is er de laatste tijd veel gesproken over mij en andere spelers. De mensen zijn blij met hoe wij het doen en geloven weer in het voetbal. Echt iedereen kijkt nu ook naar voetbal.” Iets wat de jonge Kolbeinn vroeger eveneens deed. ,,Ik herinner me bijvoorbeeld het WK van 1998 nog goed met Ronaldo en Zinedine Zidane in de hoofdrol. Ook ik droomde toen als ventje van acht jaar van het WK. Alleen was dat podium voor IJsland te ver weg. Nu doet die kans zich ineens voor en willen we het ook niet meer weggeven.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst