Menu

Sikora komt in warm bad

Victor Sikora is nu negen dagen Ajacied en al helemaal gewend. Hij heeft zelfs al een helft in het Ajax-shirt mogen spelen en krijgt vrijdagavond de kans zijn kwaliteiten aan het thuispubliek te vertonen. Al wist hij dat zelf nog niet.

,,Dat ik een hesje op de training aan had, zegt niets", aldus de linksbuiten. Maar zijn toehoorders wisten beter en onderwezen de nieuwe Ajacied. Een laatste training voor een wedstrijd zegt (bijna altijd) alles. Ook donderdagochtend dus. Sikora start tegen Manchester United. Althans dat zei trainer Ronald Koeman na de persbijeenkomst.

Ronald Koeman. De naam is gezegd. De trainer met wie Sikora het bij Vitesse al zo goed kon vinden. De trainer die hem heel graag bij Ajax wilde hebben. ,,De trainer Koeman van Vitesse is precies dezelfde als de trainer Koeman bij Ajax. Hij heeft bij Vitesse alles uit de groep gekregen wat er in zat.', zegt de geboren linkspoot zelf.

Geboren linkspoot? Sikora is toch een rechtsbenige voetballer. ,,Nou, ik was altijd linksbenig. Daarna heb ik heel veel getraind met rechts en nu ben ik tweebenig. Het gaat net zo makkelijk met links als met rechts al moet ik wel zeggen dat ik eerder met links aan neem en met rechts schiet."

"De eerste geslaagde kloon"

Dat heeft de Ajax-selectie nog niet zo heel veel kunnen zien. Zeker niet op het Engelse trainingskamp. ,,Ik deed veel buiten de groep om. Ik moest mijn conditie op peil trekken. Wat dat betreft is het een vruchtbaar trainingskamp geweest. Ik heb zelfs nog een helft gespeeld. Dat viel trouwens niet mee zeg, zo'n tweede helft tegen die Engelsen. Ik had liever de hele wedstrijd erin gestaan. Ik dacht nog even rustig aan die tweede helft te beginnen. Nou vergeet het maar. Voordat ik het goed en wel wist, was die rechtsback tien keer over mij heen gevlogen. Wat een tempo!"

In het trainingskamp is Sikora goed opgevangen. ,,Ik was zo gewend. Iedereen wees mij de weg. Het is wel heel anders als bij Vitesse, veel professioneler. In het begin was het bij Vitesse ook goed, maar het laatste jaar is het afgetakeld."

Uiteraard kwam het gesprek weer even op Overmars. ,,Ik vind die vergelijking niet erg", lacht Sikora. ,,Ik ben de eerste geslaagde kloon!", maakte hij er zelfs van. Zondag zal hij zijn streekgenoot en voorganger zien als Ajax tegen Barcelona speelt. ,,Overmars revalideert na een blessure en hij zal niet spelen."

Spelen zal hij zelf dus wel. Kan hij eigenlijk wel uit de voeten in een 4-4-2 systeem? ,,Dat is voor mij geen probleem", zegt hij ietwat nukkig. ,,Ik kan linksbuiten spelen, maar ook in de spits of links vanaf het middenveld in een 4-4-2 syteem. En ik ben helemaal niet een pure linksbuiten. Ik denk niet dat ik mijn positie anders hoef in te vullen dan bij Vitesse. Wel is het zo dat iedereen positioneel zo goed staat, dat het mij weinig kracht kost. Ondanks dat het tempo een keer of vijf/zes zo hoog ligt als bij Vitesse."

Morgenavond kunnen we hem zien spelen. ,,Ik verheug me erop. Vorig jaar heb ik het toernooi gezien en nu is het zeer sterk bezet. Als we twee goede oefensessies spelen tegen Manchester United en Barcelona is dat een goede start van het seizoen!"