Menu

Sikora maakt debuut tegen Norwich

Trainer Koeman koos niet voor hetzelfde systeem als afgelopen woensdag tegen Celtic. Tegen Norwich, dat op een haar na promotie naar de Premier League miste, speelde Ajax weer met twee vleugelspelers, Van der Meyde op rechts en Wamberto op links. In de spits koos Koeman voor Machlas. Galásek, weer fit na een voetblessure, begon rechts op het middenveld.

Maarten Stekelenburg verdedigde het doel tegen de Engelsen. Voor het eerst sinds zijn transfer naar Ajax, nam Sikora plaats op de bank. Van Halst, Witschge, Boukhari en Pienaar bekeken het duel vanaf de tribune. Pasanen schoof ook aan op de tribune, hij voelt zich niet lekker.

Van Halst wist nog voordat de spelers het veld opkwamen dat Machlas niet in de spits zou starten. De Griek heeft last van zijn knie en gaf na de warming-up in de kleedkamer aan dat het niet ging. Zlatan nam zijn plaats in. Van Halst was medeverslaggever tijdens het laatste oefenduel van Ajax op het trainingskamp in Engeland.

De eerste bal van Norwich was op zijn Engels: ´Kick en rush`. Volgens Van Halst is het niet ongunstig dat Lobont een lichte blessure heeft opgelopen. ,,Voor de motivatie van Stekelenburg is het goed om eens een goede wedstrijd te keepen en niet alleen tegen amateurs. Dan kan hij er ook even aan ruiken.”

Na enkele minuten was de eerste corner van de wedstrijd voor Ajax, die leverde echter niets op. Ajax probeerde druk te zetten, maar kon niet verhelpen dat Norwich er af en toe goed door kwam.

In de tiende minuut kreeg Stekelenburg de eerste bal te verwerken. Aanvoerder Roberts draaide goed weg op de rand ban het zestienmeter.gebied en schoot in een keer in. De bal kwam recht op Stekelenburg af, die niet meer hoefde te doen dan zijn handen uitsteken. Twee minuten later was de eerste kans voor Van der Meyde. Zlatan bediende de vleugelspits met een mooie pass. Van der Meyde probeerde vanaf links onder de keeper door te schieten, maar die doorzag de bedoeling van de Ajacied en blokte de doelpoging.

Het eerste kwartier verliep redelijk goed voor Ajax. Volgens Van Halst kwam dat mede doordat de Engelsen eigenlijk alleen maar kunnen verdedigen. ,,Het is eigenlijk jammer dat het zo warm is, want dan droogt het veld zo snel. Op een nat veld glijden de balletjes wat makkelijker door, dat is nu niet het geval. Oeh, een omhaal van Van der Vaart. Dan heb je er plezier in, als je dat soort dingen gaat doen.”

In de 23e minuut scoorde Zlatan het eerste doelpunt. Van Halst: "Het was het bekerfinale doelpunt. Trabelsi kwam op, gaf hem mee aan Van der Meyde die voorzette. In de bekerfinale was het Mido die raak kopte, nu is het Zlatan, dat is het enige verschil.”

Meteen na het doelpunt stopten beide ploegen er even mee. Alle spelers bleken dusdanig behoefte te hebben aan wat te drinken, dat het spel ervoor werd onderbroken. Jan van Halst uitte de hoop dat de kantine op de perstribune dan ook maar open moest.

Na een half uur was Van der Vaart dicht bij de 2-0. Na een voorzet van Wamberto kwam de middenvelder ineens uit de Engelse muur opgedoken. De bal ging echter net voorlangs. Even later had Ajax kreeg Ajax een uitgesproken kans op de 2-0. Als Zlatan had afgeschoven op Wamberto , was het zo goed als zeker een doelpunt. Zlatan probeerde het zelf en schoot recht op de keeper.

Zo´n tien minuten voor tijd werd het duel weer onderbroken voor een drinkpauze. Nu Van Halst voor een keer op de perstribune zat, kwam hij er achter dat ook de mensen van de media wel wat extra aandacht in de vorm van een drankje konden gebruiken.

Vlak voor rust schoot Wamberto na een prachtige pass van Zlatan, op de paal. Het publiek veerde op omdat de bal in het doel leek te belanden, maar het geluid van de paal deed een zucht van verlichting aan de Engelse toeschouwers ontlokken.

,,Ajax was veel beter in de eerste helft. Het tempo lag wat laag door de hitte. We hebben goed op balbezit gespeeld dus de conclusie is dat we het redelijk goed hebben gedaan in de eerste helft. Ik vind het leuk dat Zlatan heeft gescoord en dat Stekelenburg een paar goede ballen heeft gehouden,” luidde de samnevatting van het eerste bedrijf van Van Halst.

Na rust kreeg Sikora zijn eerste speelminuten voor Ajax. Van Halst schreef de tweede helft van het oefenduel mee en gaf ajax.nl zijn bevindingen.
,,De tweede helft startte meteen flitsend na de inbreng van Sikora voor Wamberto. Ajax liet Norwich een paar keer slim komen, om doelman Green daarna met een paar venijnige counters onder druk te zetten.

Daar tegenover stond de stilte op de perstribune bij Richard Witschge, die toch wel een tik heeft gekregen van de keiharde klaverjas-nederlaag met zijn maatje Aron Winter tegen het koningskaartkoppel Sikora-Van Halst.
Ondertussen zakte de tweede helft wat weg, wat volgens ons (Witschge en Van Halst, red.) te maken kon hebben met de pittige training van gisteren, de hitte en onze heimelijke verlangens naar moeder de vrouw.
Na wat buitenlandse tripjes willen we ons nu lekker thuis gaan voorbereiden op het Amsterdam Toernooi en de Super Cup tegen PSV op elf augustus.
Na een uur viel Stefano Seedorf in voor John O´Brien. Norwich werd wat brutaler en kreeg wat kansjes. Gelukkig was ´die lange´, Stekelenburg, ondanks het brandende zonnetje goed bij de les.

Verder werden we lekker wakker gehouden door de supportersschare van Ajax en Norwich, die elkaar op een leuke manier luidkeels toezingen. Net als tegen Celtic, waren er veel Ajax-supporters. Als je in het buitenalnd bent en je hebt zoveel supporters die je ondersteunen is dat erg leuk!
Uiteindelijk eindigt de wedstrijd in 0-1 voor Ajax. Conclusie: Twee uitwedstrijden winnen is een goed resultaat. Naast de goede trainingen en het goede spel tegen Celtic, denken we dat we klaar zijn voor het Amsterdam Toernooi. Weer een stapje hoger. We hebben er in ieder geval veel zin in. Tot volgende week", beëindigde Van Halst zijn wedstrijdanalyse.

Coach Ronald Koeman keek op de persconferentie tevreden terug op de wedstrijd. "Het was te warm om de negentig minuten voluit te gaan. Ik vond dat de ploegen onder deze omstandigheden nog agressief speelden. Vooral de eerste helft heb ik een goede partij van onze kant gezien. We controleerden de wedstrijd, kregen goede kansen en maakten een fantastisch doelpunt", analyseerde Koeman dna afloop.

In de eerste helft werd het duel eenmaal onderbroken voor een korte drinkpauze. De temparatuur in Norwich was met dertig graden hoog. Kort na het eerste en enige doelpunt van Zlatan maakten de spelers dan ook dankbaar gebruik van de onderbreking en grepen zij naar de waterflessen.

De tweede helft ging in een veel lager tempo. De Ajacieden waren zichtbaar vermoeid en de warmte speelden hen parten. Koeman was ondanks dat tevreden: "In de tweede helft ging het spel gelijk op, maar veel kansen werden er niet meer gecreeerd. We kunnen terugkijken op een geslaagde oefentrip. We hebben nog drie weken te gaan, maar ik ben nu al erg tevreden. Ook over Sikora. Hoewel het voor hem onder deze omstandigheden een zware wedstrijd was."