Menu
Simpele zege Ajax A1 op Vitesse

Simpele zege Ajax A1 op Vitesse

Ajax A1 heeft op eigen terrein korte metten gemaakt met Vitesse. De Amsterdamse ploeg liep na een 2-1-ruststand ver weg van de Arnhemmers om met liefst 6-1 te winnen. Anwar El Ghazi en Donny van de Beek scoorden tweemaal, invallers Queensy Menig en James Efmorfidis maakten er 6-1 van.

Ajax A1 ging voortvarend van start. Het gelijkspel van vorige week tegen De Graafschap wilde de ploeg van Orlando Trustfull deze zaterdag wegspoelen met een goede wedstrijd tegen Vitesse. Het begin was er één om dat scenario volledig te kunnen volgen. Elton Acolatse onderschepte de bal direct na de aftrap, sprintte richting vijandelijk strafschopgebied, gaf voor en Anwar El Ghazi scoorde de openingsgoal. Er waren precies vijftien seconden gespeeld.

Ajax had mogelijkheden genoeg om de score snel uit te bouwen maar Donny van de Beek kopte de voorzet van Lartey-Sanniez nipt over en El Ghazi kopte op de paal. Aan die mogelijkheid was een knap opgezette aanval vooraf gegaan via Damian van Bruggen die fraai opende op Leeroy Owusu. De back gaf prima voor, maar El Ghazi kon net niet scoren. Dat lukt hem vier minuten later wel weer. In de twintigste minuut zag hij een lage schuiver van richting worden veranderd en langs de Vitesse-doelman het doel in gaan, 2-0.

Van Vitesse was tot dusverre niets vernomen, maar op het moment dat El Ghazi geblesseerd in het eigen strafschopgebied lag, sloeg de Arnhemse formatie meedogenloos toe via Evre, 2-1. Ajax leek aangeslagen en dankzij een goede redding van Xavier Mous bleef Ajax aan de goede kant van de score. Voor rust kregen de Amsterdammers de controle terug en kreeg via El Azzouzi en Van de Beek nog uitstekende kansen op een ruimere ruststand dan de 2-1. ,,In de eerste helft vonden we niet altijd de juiste afstemming", zei trainer Orlando Trustfull na afloop. ,,Er lag veel ruimte in de rug van de spelers van Vitesse. In de tweede helft ging dat veel beter."

Toen werd het kwaliteitsverschil in de tweede helft wel in de score tot uitdrukking gebracht. Twee minuten - tussen de 55e en 58e minuut - had de bijna zeventienjarige Donny van de Beek nodig om Ajax op 4-1 te zetten. Zeker de acties - hij passeerde enkele Vitesse-spelers of ze poppen waren - voorafgaande aan zijn tweede doelpunt waren van grote klasse.

Ajax-doelman Mous kwam in het tweede bedrijf helemaal niet meer voor. Ajax voetbalde alleen maar op de helft van Vitesse en via de invallers Queensy Menig en James Efmorfidis liepen de Amsterdammers uit naar een zeer verdiende 6-1-overwinning. ,,Maar eigenlijk had deze wedstrijd in de dubbele cijfers moeten eindigen. Want we hebben zelfs meer kansen gemist dan gemaakt en dat wil wat zeggen als je al zes keer scoort."

Dinsdagavond speelt Ajax A1 de competitiewedstrijd tegen Twente A1. Deze stond voor 19 april op het programma maar wordt met het oog op de Aegon Future Cup vooruit gespeeld.

Scoreverloop: 1. El Ghazi 1-0, 20. El Ghazi 2-0, 27. Evre 2-1, 55. Van de Beek 3-1, 57. Van de Beek 4-1, 75. Menig 5-1, 82. Efmorfidis 6-1

Opstelling Ajax A1: Mous; Owusu, Van Bruggen, Noordhoff, Lartey-Sanniez; Bakker (67. Dankerlui), Van de Beek, Nouri (76. Efmorfidis); El Ghazi, El Azzouzi (65. Menig), AcolatseTekst: Ajax.nl
Archieffoto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst