Menu
Simpele zege voor Oranje

Simpele zege voor Oranje

Het Nederlands elftal is weer een stap dichterbij deelname aan het WK van 2010 in Zuid-Afrika. In de Amsterdam ArenA was Oranje, met Maarten Stekelenburg en Gregory van der Wiel in de basis, met 3-0 te sterk voor Schotland.

Gregory van der Wiel was negentig minuten van de partij bij Oranje. In de ArenA maakte de Ajacied tegen Schotland (3-0) zijn debuut bij Oranje als basisspeler. Gregory van der Wiel was negentig minuten van de partij bij Oranje. In de ArenA maakte de Ajacied tegen Schotland (3-0) zijn debuut bij Oranje als basisspeler.

Net als tijdens de voorlaatste ontmoeting met de Schotten, in de beslissende EK-barragewedstrijd op 19 november 2003, hoefde Nederland opnieuw niet erg diep te gaan voor een zege. Op weg naar het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika dit keer geen 6-0-overwinning, zoals in 2003 het geval was. Het elftal van bondscoach Bert van Marwijk en zijn assistent Frank de Boer klaarde de klus ditmaal met drie doelpunten.

Gregory van der Wiel en Maarten Stekelenburg hadden allebei een basisplaats in de WK-kwalificatieinterland tegen Schotland. Gregory van der Wiel en Maarten Stekelenburg hadden allebei een basisplaats in de WK-kwalificatieinterland tegen Schotland.

Klaas Jan Huntelaar opende de score na een half uur spelen. De oud-Ajacied tekende met een kopbal bovendien voor zijn twaalfde treffer in twintig interlands. Het laatste Nederlandse balcontact voor rust leverde een nieuwe treffer op. Uit een corner van Arjen Robben sloeg ook Robin van Persie koppend toe: 2-0.
De WK-kwalificatieinterland was daarmee zo goed als beslist. Doelman Stekelenburg hoefde over de hele interland gezien slechts mondjesmaat in actie te komen. Het leeuwendeel van zijn balcontacten betrof terugspeelballen van zijn middenvelders en verdedigers. Al werd een doeltreffende kopbal van Caldwell na rust wel afgekeurd. De Schotse doelman McGregor kon veel vaker aan de bak. Nadat Huntelaar hardhandig naar het gras was gewerkt, hielp Dirk Kuyt Oranje vanaf de strafschopstip aan een derde treffer.

Klaas Jan Huntelaar opende na een half uur de score. Klaas Jan Huntelaar opende na een half uur de score.

Naast Stekelenburg was ook Van der Wiel de hele wedstrijd van de partij bij Oranje. Nadat de rechtsback eerder al zijn interlanddebuut had gemaakt in en tegen Tunesië, beleefde Van der Wiel zaterdag in eigen stadion zijn ‘basisdebuut’ als volwaardig A-international. De verdediger schaarde zich direct onder de sterkst acterende internationals. Van der Wiel toonde vooral na rust lef en flair door voortdurend mee op te komen. Ook verdedigend viel de Amsterdammer nauwelijks te betrappen op fouten.
Het Nederlands elftal blijft ongeslagen in de WK-kwalificatiereeks. In de tot nu toe vier gespeelde kwalificatieduels werd de volle buit van twaalf punten verdiend. Na de overwinning op Schotland kan Oranje de deelname aan het WK bijna niet meer mislopen. Nederland heeft acht punten voorsprong op de naaste belager, Schotland. Woensdag kan alweer een nieuwe, belangrijke stap richting Zuid-Afrika worden gezet indien Macedonië wordt geklopt. Ook deze WK-kwalificatiewedstrijd wordt gespeeld in de Amsterdam ArenA.

Stekelenburg ordent de organisatie bij Oranje. De doelman hoefde verder nauwelijks in actie te komen. Stekelenburg ordent de organisatie bij Oranje. De doelman hoefde verder nauwelijks in actie te komen.

Opstelling Nederlands elftal:
Stekelenburg; Van der Wiel, Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst; Van Bommel, Van Persie (65. Sneijder), De Jong (80. Schaars), Kuijt; Huntelaar (80. Afellay) en Robben.
Heel wat minder florissant verging het België. De Rode Duivels, met Thomas Vermaelen het volledige duel in de gelederen, legden het voor eigen publiek af tegen Bosnië-Herzegovina: 2-4. Zonder de licht geblesseerde Jan Vertonghen (de Ajacied was wel als toeschouwer in Genk), moesten de Belgen bij rust een 0-1-achterstand goedmaken. De gelijkmaker van Moussa Dembélé leek de ommekeer in te luiden. Het liep toch anders. Nadat de wedstrijd enige tijd was gestaakt wegens mistvorming na vuurwerk, namen gasten in het laatste kwartier met liefst drie treffers alsnog ruim afstand van hun gastheren. Oud-Ajacied Wesley Sonck bepaalde eindstand in de slotminuut uit een penalty op 2-4.

Van der Wiel speelde als rechtsback een foutloos duel. Van der Wiel speelde als rechtsback een foutloos duel.

Woensdag gaan de Belgen op bezoek in Bosnië-Herzegovina. België bezet de vierde plek in kwalificatiegroep 5. Koploper Spanje heeft acht punten meer. In dezelfde groep hoefde Edgar Manucharyan zich niet te ontdoen van zijn trainingspak. Armenië was voor eigen publiek aan Estland gewaagd. Na een 1-1-ruststand eindigde het kwalificatieduel in 2-2. Met het gelijkspel behaalde Armenië zijn eerste punt in de kwalificatiereeks. De Armenen bezetten met het enkele punt de laatste plaats.
Rasmus Lindgren zag Zweden doelpuntloos gelijkspelen tegen Portugal. De Ajacied hoefde op Portugese bodem zaterdagavond niet in actie te komen. Zweden staat nu vierde in kwalificatiegroep 1. Koplopers Denemarken en Hongarije (de Hongaren speelden wel een wedstrijd meer) verzamelden tot nu toe vier punten meer dan de Zweden.
Miralem Sulejmani speelde geen rol van betekenis in de interland van zijn Servië tegen Roemenië. De Serven deden wel prima zaken met een 2-3-zege op Roemeense bodem. Al voor rust nam Servië een 0-2-voorsprong. Met de overwinning verstevigden de Serven hun koppositie in groep 7. Naaste belager Litouwen heeft drie punten minder.

Wesley Sneijder was na 65 minuten de vervanger van Robin van Persie. Wesley Sneijder was na 65 minuten de vervanger van Robin van Persie.

Uruguay zorgde voor een verrassing door koploper Paraguay te verslaan. In Montevideo had Luis Suarez als basisspeler een fraai aandeel in de 2-0-overwinning. Diego Forlan en Diego Lugano verzorgden de treffers. Met de Uruguayaanse overwinning is de spanning terug in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule, waarin de eerste vier landen zich direct plaatsen voor het WK. Uruguay bezet nu de vijfde plek en staat drie punten achter Chili en Argentinië, respectievelijk de nummer vier en drie op de ranglijst. Paraguay blijft met 23 punten lijstaanvoerder. Brazilië staat tweede. Bruno Silva was zaterdag in de slotfase nog invaller bij Uruguay.

Oranje juicht na een doelpunt tegen de Schotten. Het Nederlands elftal kan de deelname aan het WK van 2010 nauwelijks meer mislopen. Oranje juicht na een doelpunt tegen de Schotten. Het Nederlands elftal kan de deelname aan het WK van 2010 nauwelijks meer mislopen.