Menu
Sjaak Swart 60 jaar Ajacied

Sjaak Swart 60 jaar Ajacied

Sjaak Swart is deze zaterdag precies 60 jaar lid van Ajax. Op 11 september 1950 werd de 12-jarige Swart, die al voetbalde bij de pupillen van Ajax, aangenomen als lid van Ajax. ,,Ik denk dat ik een van de mooiste loopbanen heb gehad van alle spelers."

Niemand kon in 1950 bevroeden dat het Amsterdamse jongetje zou uitgroeien tot Mister Ajax. Niemand wist nog van het ongeëvenaarde aantal wedstrijden voor Ajax 1 dat hij zou spelen. Van zijn debuut tijdens het bekerduel tegen Stormvogels op 16 september 1956 tot en met zijn afscheid tegen AZ op 19 mei 1973 stond hij 603 keer in het veld en scoorde hij 228 maal. Swart won drie Europa Cups, één Intertoto Cup, acht Nederlandse kampioenschappen, vijf nationale bekers, één Europese Supercup en één Wereldbeker. En dit jaar viert Swart, die in januari 2010 erelid van Ajax werd, zijn zestigjarig lidmaatschap.

,,De afgelopen 59 jaar waren al mooi en dit jaar is dat zeker", aldus de jubilaris zelf. ,,Ik ben geridderd door de Koningin, ben bondsridder van de KNVB en ereburger van Amsterdam; míjn stad! Begin van dit jaar werd ik erelid van Ajax en op 2 oktober krijg ik een diamantje in mijn speld, vanwege mijn zestigjarig lidmaatschap", somt de trots glimlachende voormalige rechtsbuiten op.

Sjaak Swart scoort! Sjaak Swart scoort!

Een palmares waar u tegen gezegd mag worden. ,,Het is een bekroning van het Ajacied zijn", gaat Swart verder. ,,Er zullen weinig mensen zijn die gevoetbald hebben, die zo'n clubliefde hebben als ik. Als zesjarige ging ik met mijn vader mee naar Ajax om naar ons idool Guus Dräger te kijken. Toen ik als tienjarige bij de club mocht komen, waren hij en mijn moeder zó trots. Helaas is twee dagen na mijn verjaardag, waarbij ik een koffertje met voetbalspullen kreeg, mijn moeder overleden. Dat wierp een schaduw over de vreugde dat ik bij Ajax mocht komen voetballen. Mijn vader heeft gelukkig nog wel alles meegemaakt, al is ook hij te jong overleden. Hij was zo ongelooflijk trots en hij deed er alles voor." Zo is er het legendarische verhaal dat Swart senior, toen duidelijk was dat een wedstrijd niet door kon gaan omdat er plassen op het veld stonden, zelf met een kruiwagen zand het veld in orde is gaan maken. Alles voor zijn jongen.

Net achttien jaar was Sjaak toen hij in de rust van een A1-duel op Voorland uit de kleedkamer werd geplukt om bij het eerste op de bank te gaan zitten. ,,Dat was wel een verrassing. Een wedstrijd later speelde ik voor het eerst in het eerste tegen Stormvogels. Toen moest ik in dienst in Ossendrecht, kon bijna niet trainen en alleen op dinsdagavond een wedstrijdje met het tweede spelen. Misschien is dat achteraf wel goed geweest, want ik heb uiteindelijk een van de mooiste loopbanen gehad van alle spelers. Ik heb nooit spijt gehad dat ik bij Ajax ben gebleven. Dit is mijn club!"

Mister Ajax vervolgt: ,,Als ik in deze tijd voetballer was geweest dan had ik voor mijn familie en voor mezelf misschien wel naar het buitenland gegaan om goed geld te verdienen. Maar dan was ik zeker weer teruggekomen. Frank Rijkaard heeft dat mooi gedaan! Dat zouden meer Ajacieden moeten doen. De jongens die hier hun opleiding hebben gehad, zouden later in hun loopbaan weer terug moeten komen om hun ervaring op de jeugd over te brengen. Ach, dat zeg ik wel, maar dit zijn natuurlijk andere tijden."

Tijden die de 31-voudig international van nabij volgt. Elke thuiswedstrijd zit hij in het stadion. En hij hoopt nog Europese successen van zijn club mee te mogen maken. ,,Het zal goed zijn als Ajax wat cups zou winnen. Dan hebben ze financieel meer ruimte en kunnen ze doen wat ze willen. Maar het is nu een stuk moeilijker dan vroeger. Wij bleven destijds vijf jaar bij elkaar; dat lukt nu niet meer. Als je nu goed bent, wordt je zo weggehaald." De spelers van nu kent hij allemaal. ,,Ik ben zes dagen per week op de Toekomst. Dan maak je wel een praatje en leer je ze kennen. Dat zal ik altijd blijven doen, ik hoop nog heel veel jaren."

Tekst: Ajax.nl
Foto boven: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Foto onder: Beeldarchief Ajax