SJAAK SWART 80: spectaculair carrièreboek in de maak

SJAAK SWART 80: spectaculair carrièreboek in de maak

Mister Ajax Sjaak Swart wordt op 3 juli 2018 80 jaar. Bij de verjaardag van deze hardnekkige Ajacied verschijnt Sjaak Swart 80, een spectaculair carrièreboek van een onverbeterlijke liefhebber die langs het lijntje snelde toen beroepsvoetbal in Nederland eigenlijk nog vrijblijvend amateurisme was, maar die ook een hoofdrol speelde in het grote Ajax van de late jaren '60 en de vroege jaren '70.

Mister Ajax mag dan al 45 jaar met voetballerspensioen zijn, hij is nog net zo fanatiek clubman als in zijn gloriejaren op het veld. Volgens de legendarische voetbalschrijver wijlen Nico Scheepmaker was hij 'de echtste rechtsbuiten' die Nederland ooit had.

Sjakie was de lieveling van het publiek
Sjaak Swart, Sjakie voor nagenoeg iedereen, was de lieveling van het publiek die de kunst van het versnellen en passeren een beetje had afgekeken van balkunstenaars als Stanley Matthews en Garrincha.

Anekdotes uit rijke carrière blijven zich maar aandienen

In 2009 verscheen de geautoriseerde biografie Mister Ajax, de eeuwige jeugd van Sjaak Swart, geschreven door Raymond Bouwman. '80' is een co-productie van Ajax en boekenpartner Kick uitgevers en als opvolger een welkome aanvulling op Swarts levensverhaal. Omdat Sjaak nog zo veel meer te vertellen heeft en de anekdotes uit zijn rijke carrière zich maar blijven aandienen.

Het nieuwe Swart-boek wordt een lijvig werk en krijgt het forse formaat van 30x30 centimeter (de grootte van de oude elpeehoes). Daardoor zullen de vele fraaie foto’s die voor dit boek zijn geselecteerd extra goed tot hun recht komen.

Kloeke boek is boeiende reis door lange loopbaan van kleurrijke voetballer

‘80' wordt vooral ook een beeldboek dat de fotogenieke Swart op de voet volgt, vanaf zijn entree in Ajax 1, in 1956, tot aan zijn legendarische afscheidswedstrijd, 17 jaar later. Dat maakt dit kloeke boek tot een boeiende reis door de lange loopbaan van een kleurrijke voetballer die vaker dan wie ook in het 1e elftal van Ajax speelde, 603 keer in een officiële wedstrijd.

'80' toont bovendien de rappe modernisering van het voetbal in de jaren ‘60 en het ontbolsteren van Ajax. Die intrigerende ontwikkelingen worden verbeeld door de knappe voetballer Swart die stamt uit het tijdperk van de stalen neuzen en de vierkante doelpalen en die als vleugelaanvaller van het nietige Ajax ineens in vliegende vaart naar de wereldtop snelt.

Boek & dvd documentaire
Sjaak Swart 80 wordt gemaakt door Kick uitgevers in samenwerking met de Ajax. Jaap Visser en Matty Verkamman zijn de auteurs en bij het boek zal een dvd worden gevoegd van de 55 minuten durende documentaire Sjakie, een leven lang Ajacied, gemaakt door Ajax TV.

Het boek verschijnt in een speciale luxe editie van € 80 waarbij onder meer een retroshirt van Ajax uit de jaren zestig zal worden gevoegd. Sjaak Swart 80 is vanaf begin juli ook verkrijgbaar in een standaard editie. Deze gaat € 39,95 kosten.

RESERVERENDe luxe editie van SJAAK SWART 80 is uitgevoerd in een luxe cassette en bevat een exclusief Ajax-shirt én een foto met handtekening.
De luxe editie van SJAAK SWART 80 is uitgevoerd in een luxe cassette en bevat een exclusief Ajax-shirt én een foto met handtekening.