Menu
Sjaak Swart wenst spelers succes

Sjaak Swart wenst spelers succes

Het was vrijdagochtend een drukte van belang op de wekelijkse persdag van Ajax. Twee dagen voor de kampioenswedstrijd Ajax - FC Twente was er een grote afvaardiging internationale pers aanwezig op de Toekomst. Op Mounir El Hamdaoui (hamstring) na trainde iedereen mee. Uiteraard was ook Mister Ajax Sjaak Swart (73) van de partij langs de lijn.

Als even na 11:30 uur het hek van de Toekomst opengaat, stroomt een haast eindeloze stoet journalisten het sportcomplex van Ajax op. De Ajacieden hebben er dan een uurtje training achter gesloten deuren opzitten. Aan alles is te merken dat zondag de allesbeslissende kampioenswedstrijd tegen FC Twente op het programma. Van Al Jazeera tot Hart van Nederland, alle rubrieken zijn van de partij.

Als de cameraploegen even later hun plek langs het trainingsveld hebben gevonden, staat er een indrukwekkende rij van tien camera’s naast elkaar. Opgeteld bij de vijf fotografen en vele journalisten hebben de spelers veel bekijks tijdens de laatste oefensessie op de Toekomst. Ook Sjaak Swart kan op de nodige aandacht rekenen. Mister Ajax heeft deze ochtend, zoals zo vaak, een multifunctionele rol. Hij praat met journalisten, laat zich interviewen voor de camera én - het belangrijkste - hij spreekt de Ajacieden stuk voor stuk moed in voor zondag.

Mister Ajax Sjaak Swart wenste alle spelers na de training succes. Mister Ajax Sjaak Swart wenste alle spelers na de training succes.

Op Mounir El Hamdaoui (hij trainde binnen met hamstringklachten) na is Ajax op volle sterkte voor de kraker tegen FC Twente. Naast El Hamdaoui kan De Boer alleen niet beschikken over de langdurig uitgeschakelde Rasmus Lindgren (knie), Maarten Stekelenburg (duim) en Bruno Silva (schouder). Verder is iedereen inzetbaar om zondag de dertigste landstitel en de derde ster binnen te halen.

Swart is er in ieder geval klaar voor. Aan kampioenservaring geen gebrek bij de oer-Ajacied. Liefst acht keer mocht de voormalig rechtsbuiten de schaal vasthouden. De opmerking dat André Ooijer een generatiegenoot zou zijn van Swart, wordt door Mister Ajax met een dosis Amsterdamse humor gepareerd. ,,Ik heb hem nog zien kommen. Zó klein was hij”, zegt hij met een trotse glimlach. Tijd voor een nieuwe grap er is. Swart snelt zich naar de volgende speler die het trainingsveld verlaat. ,,Kom op hè, zondag!”

Ajax traint zaterdag voor het laatst op weg naar de kampioenswedstrijd. De training in de
Amsterdam ArenA is vanaf 11:15 uur vrij toegankelijk voor supporters.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Even na 11:30 uur stroomde de internationale media binnen. Even na 11:30 uur stroomde de internationale media binnen.
Uiteindelijk stonden er tien cameraploegen op een rij. Uiteindelijk stonden er tien cameraploegen op een rij.
Frank de Boer spreekt zijn spelers toe. Frank de Boer spreekt zijn spelers toe.
Frank de Boer pakte zijn oude specialiteit nog even op. Frank de Boer pakte zijn oude specialiteit nog even op.
Demy de Zeeuw volgde het voorbeeld van zijn trainer. Demy de Zeeuw volgde het voorbeeld van zijn trainer.
Maarten Stekelenburg is door de Ajax Kids Club uitgeroepen tot Speler van het Jaar. Maarten Stekelenburg is door de Ajax Kids Club uitgeroepen tot Speler van het Jaar.