Menu
Sjaak Wolfs overleden

Sjaak Wolfs overleden

Ajax heeft het treurige nieuws ontvangen dat Sjakie Wolfs vrijdagochtend is overleden. De legendarische en geliefde oud-materiaalman is 76 jaar oud geworden.

Wolfs was jarenlang materiaalman van Ajax 1 en eigenlijk veel meer dan dat. ,,Sjaak was een fijne man en daarnaast een echte en vooral bloedfanatieke Ajacied'', herinnert Marco van Basten zich. ,,Hij vertelde ons, toen vooral de jonge spelers in de selectie, soms ook over de jaren zeventig. Over hoe het toen bij de club ging. Wat dat betreft was hij echt meer dan alleen een materiaalman. Hij bracht ons wat betreft fanatisme en beleving echt iets bij. Sjaak was naast een echte Ajacied ook een echte Amsterdammer, iemand die alles voor de club overhad. Ik bewaar louter mooie herinneringen aan Sjakie.''

,,Sjaak was de bindende factor tussen de spelersgroep en de trainers”, weet ook John van ’t Schip zich. ,,Hij kon ook de boel op scherp zetten, maar deed dat altijd met Amsterdamse humor. Hij was gewoon heel belangrijk voor de groep en probeerde de jonge jongens altijd een beetje op te voeden.”

Rob Witschge bewaart eveneens warme herinneringen aan de op 9 december 1931 geboren Ajacied. ,,Hij was echt onderdeel van de groep”, aldus Witschge. ,,Hij kwam altijd met een grap aanzetten, maar was als materiaalman ook perfectionist. De schoentjes waren altijd pico bello verzorgd, de ballen waren altijd perfect op spanning. Een keer liepen we op het strand en waaide er een bal weg. Hij moest en zou die bal terug krijgen en ging er zo lang achteraan dat hij op een gegeven moment uit het zicht verdween.”

Hij groeide uit tot een clubicoon en was uitermate geliefd bij het publiek. Dat was niet zo heel vreemd, weet Witschge. ,,Iedereen wist dat hij een echte Ajacied was en dat hij alles voor de club overhad.” Wolfs nam in augustus 2003 afscheid van Ajax. Hij was toen dertig jaar actief geweest voor de club.

Ook voorzitter Uri Coronel leerde Wolfs goed kennen. ,,Sjaak was een unieke persoonlijkheid'', vertelt Coronel. ,,Ik heb nog nooit meegemaakt dat een materiaalman zo populair kon zijn als Sjakie was. Vaak waren de toejuichingen voor Sjaak groter dan voor de spelers. En dat komt omdat iedereen aanvoelde dat de rol van Sjakie veel groter was dan het verzorgen van de kleding of het oppompen van ballen alleen. Hij was een wezenlijk onderdeel van het team. En hij werd als zodanig door iedereen, ook door het bestuur, gewaardeerd en bewonderd.''

Wolfs had ook met Jari Litmanen een hechte band. ,,Sjakie was een hard werkende, goede man met een voetbalhart'', typeert Litmanen zijn oude materiaalman en vriend vanuit Finland. ,,Sjakie was een echte Ajacied.''

Ajax houdt zondag voor aanvang van de wedstrijd tegen PSV een minuut stilte. Ook dragen de Amsterdammers rouwbanden.

Ajax wenst alle nabestaanden van Sjakie Wolfs heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Bekijk de herinneringen aan Sjaak Wolfs ook op Ajax TV. Klik hier om naar Ajax TV te gaan >>

De selectie van Ajax nam in augustus 2003 afscheid van 'hun' Sjakie. De selectie van Ajax nam in augustus 2003 afscheid van 'hun' Sjakie.
Jari Litmanen had een hechte band met Sjaak. Jari Litmanen had een hechte band met Sjaak.