Menu
'Skillo' nieuw voorbeeld jeugd Ajax CT

'Skillo' nieuw voorbeeld jeugd Ajax CT

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek ‘Bericht uit Kaapstad’ laten we regelmatig het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In deze veertiende aflevering van dit seizoen blikken we terug op de uitverkiezing van Speler van het jaar in de jeugdopleiding van Ajax Cape Town. Riyaad Norodien (rechts op de foto) ontving de prijs uit handen van zijn voorganger Abbu Mobara.

Ajax Cape Town heeft dezelfde filosofie als Ajax Amsterdam. Daarom wordt ook in Zuid-Afrika veel tijd en energie geïnvesteeerd in de jeugdopleiding. Elk jaar betere spelers laten doorstromen naar het eerste elftal heeft dan ook de hoogste prioriteit. Een steuntje in de rug voor de spelers zelf is de jaarlijkse awarduitreiking voor de beste spelers per leeftijdsklasse en de award 'Speler van het Jaar'.

De feestelijke bijeenkomst wordt traditioneel geopend met een wedstrijd tussen de ouders van de jeugdspelers en de technische staf van Ajax Cape Town. De ouders zorgden dit jaar bijna voor een stunt, maar het was de coach van het onder 12-elftal Joseph 'Cash' Masina, die de enige en dus winnende goal scoorde.

Daarna liet hoofd jeugdopleiding Corné Groenendijk de hoogtepunten van afgelopen seizoen in een presentatie nog eens voorbij komen. Behalve de goede teamprestaties van de jeugd (die allemaal kampioen werden) viel ook de doorstroming van jeugdspelers naar Ajax CT 1 op. Liefst zeven talenten maakten de overstap naar de selectie: Travis Graham, Tarique Fielies, Musa Lebusa, Keagan Dolly, Stefan van Neel, Toriq Losper en Abbubaker Mobara (vorig jaar nog winnaar van de award 'speler van het jaar') mag nu met de trainingen van Ajax CT 1 meedoen. ,,We zitten een beetje met een dillema", aldus Groenendijk over zijn toptalent Mobara. ,,Zodra hij ook maar een wedstrijd met het eerste heeft gespeeld, mag hij niet meer met de o/19 meedoen. We moeten dus goed de voor- en nadelen van die beslissing afwegen. Maar de kans is groot dat hij in januari overgaat naar het eerste."

Dit seizoen is de grote eer van het winnen van de Urban Warrior Award voor Riyaad 'Skillo' Norodien. Hij kwam niet op het lijstje van beste spelers per leeftijdsgroep voor omdat hij al in de o/19 speelt. Aan dat team wordt geen individuele prijs uitgereikt omdat zij pas net aan het seizoen zijn begonnen. De o/19 volgt, qua data, het competitieschema van het eerste.

Voor Groenendijk was het de tweede keer dat hij - sinds zijn aanstelling vorig jaar - bij het evenement aanwezig was. ,,Het winnen van de Player of the Year Award was bijzonder voor Riyaad (Skillo) Norodien. Hij speelt al het hele seizoen in Onder 19. Vorig jaar speelde hij samen met Abbu Mobara en in o/17 en verloor Skillo in de strijd om deze trofee dus van Bara. Skillo heeft meegespeeld in de toernooien die o/17 en o/19 speelden in Nederland. De o/17 nam deel aan de AEGON Future Cup (4e plaats) en de o/19 speelde de finale van het Euroborg toernooi en werd 4e tijdens de COPA Amsterdam. Riyaad is een heel fijne jongen die een echte Ajacied is. Hij is op een leuke manier een beetje arrogant, zeer talentvol en een buitenspeler die belangrijke goals heeft gemaakt. Ik zie voor hem wel een toekomst weggelegd als Ajax-speler."

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax Cape Town