Menu
'Slechts' punt na goals El Hamdaoui

'Slechts' punt na goals El Hamdaoui

Ajax is de competitie zondag begonnen met een gelijkspel. In de Euroborg eindigde de ontmoeting met FC Groningen in 2-2. Mounir El Hamdaoui toonde zich in zijn eerste optreden voor Ajax direct belangrijk met twee goals. Het leverde Ajax helaas geen overwinning op.

Vier dagen na het bereiken van de play-offs richting het hoofdtoernooi van de Champions League opende Ajax in Groningen de competitie. De nummer twee van vorig seizoen begon de nieuwe voetbaljaargang net als vorig jaar in de ‘Groene Kathedraal’. In tegenstelling tot vorig seizoen (0-2) was de start dit keer minder florissant. Zeker ook omdat Ajax een zeker lijkende 0-2 voorsprong uit handen gaf tegen het team van voormalig Jong Ajax-coach Pieter Huistra.

,,Eigenlijk was het voor ons een ideaal scenario. Als je na zestig minuten met twee doelpunten voorstaat. Dan kan je uit de omschakeling nog proberen om er een derde bij te maken”, zei Martin Jol na afloop over de aanvankelijk rooskleurige start. ,,Met een ander middenveld en een andere voorhoede is het immers toch lastig.”

Jol moest vooraf een lastige puzzel oplossen. De coach van Ajax kon in het noorden van Nederland niet over een aantal belangrijke spelers beschikken. Luis Suarez en Jan Vertonghen zaten hun schorsing uit, terwijl ook de geblesseerde Eyong Enoh en Rasmus Lindgren niet inzetbaar waren. De Zweed heeft knieklachten overgehouden aan het midweekse duel met PAOK Saloniki en was niet op tijd hersteld voor de wedstrijd tegen zijn oude werkgever. Het leverde onder meer Ismaïl Aissati, Christian Eriksen en Oleguer een basisplaats op. Daarnaast was er de entree van Mounir El Hamdaoui. De Marokkaans international maakte zijn debuut in het shirt van Ajax. Negen dagen nadat hij zijn definitieve ja-woord gaf verscheen hij in Groningen aan de aftrap.

Mounir El Hamdaoui juicht en ontvangt na zijn treffer de eerste felicitaties van Ismaïl Aissati. Mounir El Hamdaoui juicht en ontvangt na zijn treffer de eerste felicitaties van Ismaïl Aissati.

In aanloop naar de eerste wedstrijd van Ajax’ enige zomeraankoop sprak Jol de verwachting uit dat El Hamdaoui dit seizoen minimaal vijftien tot twintig goals zal maken. ‘Ik hoop dat hij daar zondag al mee begint’, voegde Jol daar aan toe. Die wens werd kort na rust verhoord. Een uittrap van Maarten Stekelenburg werd door Eriksen handig verlengd, waarna El Hamdaoui de bal met rechts langs keeper Da Silva schoot: 0-1. Daarmee kon hij direct in zijn eerste optreden direct al een feestje vieren met de meegereisde Ajax-supporters.

Bij dat ene vreugdemoment bleef het niet. Elf minuten na zijn eerste goal verdubbelde El Hamdaoui de score. Op aangeven van voormalig AZ-collega De Zeeuw schoot de Marokkaan met buitenkans rechts opnieuw raak: 0-2. Dankzij de treffers van El Hamdaoui was de matige eerste helft snel vergeten. In het eerste kwartier waren De Jong en aanvoerder De Zeeuw (vrije trap) in de buurt van een doelpunt, maar verder hield het voor rust niet over in de Euroborg.

Tot twee keer toe moest Ajax in de laatste twintig minuten het antwoord schuldig blijven bij standaardsituaties van Groningen. Daarmee gaf Ajax de zeker lijkende voorsprong, net als woensdag op bezoek bij PAOK Saloniki opnieuw onnodig uit handen. Eerst maakte Groningen-invaller Matavz in de 71e minuut de 1-2. Van dichtbij versloeg hij Stekelenburg met een schot. Het leverde een spannend slot op, waarin Ajax vier minuten voor tijd opnieuw een tegenvaller moest incasseren. Nicklas Pedersen kopte raak uit een hoekschop. Daarmee gaf Ajax de voorsprong definitief uit handen. De goede start van El Hamdaoui leverde Ajax en zijn nieuwe spits daarmee uiteindelijk slechts één punt op. Jol: ,,Uiteindelijk hebben we de voorsprong helaas niet geroutineerd naar huis gespeeld. Met de corners van Groningen hadden we vandaag veel moeite. Dat heeft ons twee punten gekost.”

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van FC Groningen - Ajax en de reacties na afloop.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Urby Emanuelson wordt op de hielen gezeten door Groningen-keeper Luciano da Silva Urby Emanuelson wordt op de hielen gezeten door Groningen-keeper Luciano da Silva
Middenvelder Ismaïl Aissati startte bij absentie van Lindgren in de basisploeg. Middenvelder Ismaïl Aissati startte bij absentie van Lindgren in de basisploeg.
Christian Eriksen vecht een kopduel uit in de Euroborg. Christian Eriksen vecht een kopduel uit in de Euroborg.
El Hamdaoui gaf alle Ajacieden ook een tweede keer reden tot juichen. El Hamdaoui gaf alle Ajacieden ook een tweede keer reden tot juichen.
Ook Toby Alderweireld koos vaak het luchtruim in Groningen. Ook Toby Alderweireld koos vaak het luchtruim in Groningen.
Maarten Stekelenburg tikt een inzet vlak voor zijn doel weg... Maarten Stekelenburg tikt een inzet vlak voor zijn doel weg...
... De Ajacied moet iets later alsnog capituleren na een nieuwe inzet van Pedersen. ... De Ajacied moet iets later alsnog capituleren na een nieuwe inzet van Pedersen.
Debutant El Hamdaoui leverde met twee fraaie doelpunten een uitstekende prestatie. Debutant El Hamdaoui leverde met twee fraaie doelpunten een uitstekende prestatie.
Emanuelson was bij vlagen ongrijpbaar op de linkerflank. Emanuelson was bij vlagen ongrijpbaar op de linkerflank.