Menu
'Slechts' twee treffers tegen VVV

'Slechts' twee treffers tegen VVV

VVV is dit seizoen terug in de Eredivisie. De laatste editie van Ajax – VVV stamt uit het seizoen 1993-1994. Het competitieduel leverde de Amsterdammers een 2-0 overwinning op. Morgen staan Ajax en VVV vanaf 14.30 uur opnieuw tegenover elkaar.

Ajacied Frank de Boer troeft een speler van VVV af in een kopduel. De laatste thuiswedstrijd tegen VVV (3 oktober 1993) leverde Ajax een 2-0 overwinning op. Ajacied Frank de Boer troeft een speler van VVV af in een kopduel. De laatste thuiswedstrijd tegen VVV (3 oktober 1993) leverde Ajax een 2-0 overwinning op.

Ajax – VVV kende op zondag 3 oktober 1993 een kletsnatte start. Na een etmaal vol regen drong rond 16.15 uur zowaar de zon door, boven het oude Ajax-stadion de Meer. Frank Rijkaard en Jari Litmanen tekenden die oktobermiddag voor de doelpunten. Ajax-goalie Edwin van der Sar kreeg weinig te doen. De spaarzame momenten waarop de Ajacied op de proef werd gesteld, reageerde Van der Sar alert. Het leverde de betrouwbare doelman na afloop de eretitel Man of the Match op. De Limburgers verdienden lof voor de getoonde lef en aanvalslust. De gedoodverfde degradant groef zich niet in.

Het door de aanhoudende regen moeilijk en zwaar bespeelbare veld speelde Ajax en VVV flink parten. Krachten vloeiden snel weg, wat de kwaliteit van het spel -met het verstrijken van de speeltijd- niet ten goede kwam. En dat terwijl de ruim achttienduizend supporters op de tribunes hoopten op een nieuw doelpuntenfestijn. Ajax – FC VVV werd vier dagen na de Europa Cup II-return tegen Hajduk Split gespeeld. De Europese ontmoeting in het toenmalige toernooi voor bekerwinnaars (later opgegaan in de UEFA Cup) leverde de Ajacieden een klinkende 6-0 zege op.

Edgar Davids schoot in het Olympisch Stadion tweemaal raak tegen de gasten uit Split. De overige doelpunten kwamen van Ronald de Boer, Litmanen, Frank de Boer en Stefan Pettersson. Een halve week na de royale zege op Hajduk was de Meer euforisch gestemd. De hoop op een nieuw doelpuntenfestijn kon, mede door de omstandigheden, niet worden waargemaakt. Voor Edgar Davids eindigde de wedstrijd extra teleurstellend. Ajax speelde de wedstrijd met tien man uit, nadat de middenvelder de strijd met een blessure moest staken.

Mede door de twee zeges op FC VVV (de uitwedstrijd in de Koel eindigde vijf maanden later in 0-1; treffer John van den Brom) veroverde Ajax dat seizoen de landstitel. In de toenmalige PTT Telecompetitie bleven de Amsterdammers de nummer twee Feyenoord drie punten voor. VVV degradeerde dat seizoen naar de eerste divisie. Meer dan een decennium later keren de Limburgers terug op het hoogste niveau.

De statistieken:

Ajax – VVV is zeventien keer eerder gespeeld. De Amsterdammers wonnen veertien keer. De gasten uit Venlo trakteerde de thuisploeg twee keer op een nederlaag. In de seizoenen 1954-1955 (2-3) en 1955-1956 (1-3) was VVV te sterk. Het enige gelijkspel dateert van 5 mei 1957: 1-1.

Juich Ajax voorbij VVV! Kijk hier voor alle informatie over de kaartverkoop voor Ajax - VVV.

Karakteristieken Ajax – FC VVV: 2-0, 3 oktober 1993, Ajax-stadion de Meer.

39. Rijkaard 1-0, 54. Litmanen 2-0.

Opstelling Ajax: Van der Sar; Silooy, Blind, Rijkaard (75. Seedorf), F. de Boer; Van den Brom, Litmanen (74. Van Vossen), Davids; Finidi George, Pettersson en Overmars.