Menu
'Slechtste wedstrijd' kost Ajax punten

'Slechtste wedstrijd' kost Ajax punten

Ajax verviel zondag in oude fouten en stelde teleur met een matige thuiswedstrijd tegen Feyenoord. De Amsterdammers kwamen pas tot leven (en voetballen) na een bijna traditionele tegentreffer en een rode kaart voor Kenneth Vermeer. ,,Dit was onze slechtste wedstrijd dit seizoen’’, concludeerde Frank de Boer na het 1-1 gelijkspel.

Vooraf was het nog de vraag of Ajax de goede lijn vanuit het UEFA Champions League-duel met Dinamo Zagreb (0-2) in de Klassieker kon doortrekken? Het antwoord volgde al voor rust. Met debutant Dico Koppers in de gelederen en Vurnon Anita (vervanger van de geschorste Eyong Enoh) als controleur op het middenveld, kwam Ajax het eerste bedrijf nauwelijks uit de verf. De analyse die Feyenoord-trainer Ronald Koeman vooraf al verkondigde bleek een juiste; wie Ajax vroeg stoort in de opbouw maakt kans op een resultaat tegen de regerend landskampioen.

,,Je gaat er vanuit dat iedereen op honderd procent begint. Maar dat blijkt niet zo te zijn’’, blikte De Boer terug op het matige spel van zijn Ajacieden. De Ajax-trainer was helder over zijn eigen ploeg, zonder daarbij het slimme spel van de Rotterdammers uit het oog te verliezen. ,,Nu kan ik wel leven met de 1-1. Vooraf zou ik hierover zeer teleurgesteld zijn. Van binnen kook ik ook van woede. Met 0-1 achter komen, een rode kaart krijgen en daarna wél je duels winnen... Dat is een raar fenomeen; op achterstand komen en daarna pas een reactie zien bij je elftal. Daarmee verspeel je ook heel veel krachten. Het is duidelijk dat het beter moet.’’

Janssen ingeklemd tussen de Feyenoorders Kelvin Leerdam en Karim El Ahmadi. Janssen ingeklemd tussen de Feyenoorders Kelvin Leerdam en Karim El Ahmadi.

Opbouwend hadden de Ajacieden het dan ook lastig met de vanaf de eerste minuut aandringende Rotterdammers. Ajax dwong nauwelijks kansen af. Een spaarzame Ajax-kans, kopkans van Toby Alderweireld (lat), werd dan ook fortuinlijk ingeleid door een fout van keeper Erwin Mulder. De doelman verkeek zich op een diepe bal richting spits Siem de Jong en schonk Ajax een corner. De druk van Feyenoord leverde de ploeg ook kansen op. Reddingen van Kenneth Vermeer op inzetten van Cabral (op de paal getikt) en Guyon Fernandez hielden de schade in de met 52.316 toeschouwers stijf uitverkochte ArenA beperkt.

Ajax - Feyenoord was sinds seizoenen weer eens een spannende Klassieker. In de afgelopen jaren hadden de Ajacieden in de ArenA geen kind aan de historische vijand. Zondag was weer eens sprake van een echte wedstrijd. Vooraf putten de Zuid-Hollanders toch al vertrouwen uit de stand op de ranglijst. Feyenoord begon als nummer vier, een puntje boven de nummer 6 Ajax.

Na rust kwam Ajax goed weg bij een kopbal van Kelvin Leerdam. Vermeer sprong onder de corner door, waarna de rechtsback naast mikte. De Boer had zijn elftal toen al gewijzigd door Jody Lukoki (voor de licht geblesseerde Miralem Sulejmani) en Dmitry Bulykin (voor de tegenvallende Christian Eriksen) in te brengen. Met de Rus als spits hoopte De Boer ongetwijfeld een betrouwbaarder aanspeelpunt voorin te bemachtigen. De Jong moest voor extra mogelijkheden zorgen op het middenveld.

Kort nadat Theo Janssen – weer spelend als linkshalf – de bal over het doel van Mulder had gejaagd, ging het alsnog mis voor de thuisploeg. Na matig ingrijpen van de Ajax-defensie en een geblokt schot van Ron Vlaar kon Stefan de Vrij in de 61e minuut van dichtbij binnenschieten: 0-1. Drie minuten later dreigde extra zwaar weer voor de Amsterdammers na de rode kaart voor Vermeer. De doelman kwam ver zijn doel uit en vloerde de doorgebroken spits Fernandez. Scheidsrechter Bas Nijhuis kon weinig anders doen dan de Ajacied van het veld sturen. Jasper Cillessen nam de vrijgekomen plek onder de lat in, waardoor Gregory van der Wiel werd gewisseld.

,,We lieten in die situatie onze keeper ook in de steek’’, sprak De Boer opnieuw harde woorden. Fernandez werd te makkelijk een doorgang gegund, waarna Vermeer in een lastig parket werd gebracht. ,,Na de 0-1 waren we wel iets feller, maar nog steeds niet helemaal wakker. Na de rode kaart durfden we wel meer risico’s te nemen.’’

De Boer sprak ook na de nederlaag bij FC Groningen (1-0) en het gelijkspel tegen AZ (2-2) zijn verbazing uit over de late reactie van zijn Ajacieden. In beide duels speelde de kampioen zijn beste spel met een man minder en eenmaal op achterstand gezet. ,,Er moet blijkbaar eerst iets gebeuren voordat we reageren’’, constateerde de coach al in de voorbije weken. De Ajacieden reageerden ook tegen Feyenoord pas na een tegentreffer en rode kaart. Het leverde Ajax tegen de Rotterdammers een snelle aansluitingstreffer op. Jan Vertonghen was eindelijk eens te vinden voor het vijandelijke doel en zag die aanvalslust beloond met een treffer. De Belgische Ajax-captain kopte raak uit een hoekschop van Janssen: 1-1.

Tien Ajacieden slaagden er daarna niet meer in om het de elf van Feyenoord echt lastig te maken. Ajax verviel in oude patronen, waarna Feyenoord het veroverde punt kon vieren als een overwinning. Zo vaak komt het immers niet voor dat de Feyenoorders Amsterdam verlaten met een punt. ,,We spelen nog lang niet de perfecte wedstrijd’’, besloot De Boer.

Houd Ajax TV in de gaten voor de samenvatting van Ajax - Feyenoord en de reacties na afloop van Frank de Boer, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Dico Koppers.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

De ArenA was met een recordaantal toeschouwers (52.316) gevuld. De ArenA was met een recordaantal toeschouwers (52.316) gevuld.
Eriksen in duel met Feyenoord-aanvoerder Vlaar. Eriksen in duel met Feyenoord-aanvoerder Vlaar.
Debutant Dico Koppers hield zich goed staande. Debutant Dico Koppers hield zich goed staande.
Alderweireld was voor rust dichtbij de 1-0. Hij kopte tegen de lat. Alderweireld was voor rust dichtbij de 1-0. Hij kopte tegen de lat.
Vermeer moest na een overtreding op Fernandez met rood van het veld. Vermeer moest na een overtreding op Fernandez met rood van het veld.
Cillessen stond het laatste half uur onder de lat. Cillessen stond het laatste half uur onder de lat.
Vertonghen kopte Ajax na rust langszij: 1-1. Vertonghen kopte Ajax na rust langszij: 1-1.
Vreugde bij de aanvoerder van Ajax na de gelijkmaker. Vreugde bij de aanvoerder van Ajax na de gelijkmaker.
Feyenoorder Clasie heeft letterlijk zijn handen vol aan Boerrigter. Feyenoorder Clasie heeft letterlijk zijn handen vol aan Boerrigter.
Invaller Bulykin kon het tij niet keren. Invaller Bulykin kon het tij niet keren.
Lukoki loste in de tweede helft Sulejmani (liesklachten) af. Lukoki loste in de tweede helft Sulejmani (liesklachten) af.
De Klassieker eindigde onbeslist: 1-1. De Klassieker eindigde onbeslist: 1-1.