Menu
Slimme Henk probeert het nog even met een krakende knie

Slimme Henk probeert het nog even met een krakende knie

Deze week gaan we terug naar 26 oktober 1969 wanneer Henk Groot met een kapotte knie zijn laatste wedstrijd voor Ajax speelt.


Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


Omdat hij niet zo’n sjouwer is, zoals hij zelf zegt, ‘maar meer met het koppie’ speelt, denkt Henk Groot dat het met zijn knieklachten wel los zal lopen. Nog even kalm aan doen en dan is het gekraakte gewricht wel weer in staat om te scharnieren zoals het intelligente voetbalhoofd van de centrale middenvelder dat wil. Thuis tegen DOS doet de 31-jarige een half uurtje mee, als vervanger van Piet Keizer. Het staat dan al 3-0 en Ajax is freewheelend op weg naar z’n tiende competitiezege op rij. Johan Cruijff maakt er met zijn derde goal nog 4-0 van en in De Telegraaf staat maandag 27 oktober 1969 dat ‘Keizer werd vervangen door een uiterst voorzichtig zijn terugkeer vierende Groot’.

Drie keer achter elkaar kampioen
Niks terugkeer. Twee weken later meldt Het Vrije Volk dat Henk Groot er voorlopig mee ophoudt. ‘Omdat het sukkelen mij nu lang genoeg heeft geduurd.’ Weer twee weken later gaat hij onder het mes, een meniscusoperatie, in die tijd nog een carrièrebedreigende ingreep. De operatie slaagt, maar de knie zonder meniscus wil niet meer.

Zaankanter Henk Groot gaat in 1959 voor Ajax spelen, samen met broer Cees. Ze worden meteen kampioen en nemen samen niet minder dan 66 goals voor hun rekening. Cees Groot is goed, zijn zes jaar jongere broer Henk nog beter. In het seizoen 1960-’61 maakt hij er maar liefst 41. In 1963 koopt Feyenoord hem, voor 250.000 gulden, en nadat hij in Rotterdam de dubbel heeft gewonnen, haalt Ajax hem voor het recordbedrag van 375.000 gulden terug. Omdat de nieuwe trainer Rinus Michels hem per se wil hebben. Slimme Henk moet het nogal onervaren elftal met de jonge Johan Cruijff bij de hand nemen en dat doet hij ook. Met Groot als vormgever (en niet als schutter) wordt Ajax drie keer achter elkaar kampioen.

Enorme doodschop
Maar op 7 september 1969, voor 100.000 toeschouwers in Chorzov, maakt de bruut Zygfryd Szoltysik tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd Polen-Nederland (2-1) met een vliegende tackle een einde aan het sierlijke middenveldspel van Henk Groot. Die zal er later over zeggen: ‘Die gozer ging welbewust op weg om mij een enorme doodschop te verkopen.’

Henk Groot

In het voorjaar van 1970 verzucht de nog altijd revaliderende Groot in De Telgraaf dat hij niet wil opgeven. ‘Ik vecht terug, ook al sta ik alleen’, luidt de kop boven het interview waarin Henk zijn gal spuwt over een plompverloren mededeling van clubarts John Rolink in de pers: ‘Henk Groot is verloren voor topvoetbal’. Maar helaas heeft de dokter gelijk. Die invalbeurt op 26 oktober 1969 tegen DOS is zijn 229ste en laatste optreden voor Ajax in de Eredivisie geweest. De prachtvoetballer van 161 competitiegoals heeft zijn club op weg naar de Europese top geholpen en moet nu plaatsnemen op de tribune.

Bijschrift: Ajax voor het seizoen 1969-1970. Achter vanaf links: Johan Cruijff, Rinus Michels, Henk Groot, Piet Keizer, Dick van Dijk, Sjaak Swart, Gerrie Mühren, Gert Bals, Tom Søndergard, Han Grijzenhout (assistent-trainer), Bob Haarms (assistent-trainer). Voor: Heinz Stuy, Nico Rijnders, Ruud Suurendonk, Barry Hulshoff, Wim Suurbier, Ruud Krol, Ben Muller, Velibor Vasovic, Cees Koppelaar (looptrainer).

Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax-Encyclopedie. Bestel hier deel 2 van de Ajax-Encyclopedie.Lees ook: Ajax speelt als Real op z'n best maar verliest in Madrid

Ajax Encyclopedie deel 2