Menu

Sneijder bezorgt Ajax in blessuretijd alsnog een punt

Dankzij een laat doelpunt van Wesley Sneijder keert Ajax vannacht terug in Amsterdam met zijn eerste punt in de Champions League. De kleine middenvelder zorgde er in de blessuretijd voor dat Ajax Sparta Praag nog achterhaalde: 1-1. Gezien het spelbeeld was een gelijkspel wel het minste waar Ajax recht op had. De ploeg van trainer Danny Blind had twee keer zo veel balbezit als de Tsjechen en kreeg de beste kansen. Hieronder staat de gebeurtenissen in de wedstrijd beschreven, van minuut tot minuut.

90+4. Het laatste fluitsignaal van Larsen klinkt.
90+3. WISSEL AJAX: John Heitinga komt nog binnen de lijnen voor Tomás Galásek.
90+3. Angelos Charisteas bezorgt Ajax nog bijna de zege. Zijn schot schampt het zijnet.
90+1. DOELPUNT AJAX!!! Wesley Sneijder bepaalt de stand met een ziedend afstandsschot op 1-1.
90. Scheidsrechter Larsen kent vier minuten extra tijd toe.
90. Hedwiges Maduro ziet een schot in de handen van Blazek eindigen.
89. Wesley Sneijder krult de bal over de muur, maar ook over het doel van Sparta Praag.
88. Angelos Charisteas krijgt een vrije trap mee op ruim twintig meter van het doel.
87. Rosales neemt een hoge voorzet in een keer op zijn slof, met een afzwaaier tot gevolg.
85. Matusovic houdt Sparta Praag slim in balbezit, door tot twee keer toe een hoekschop af te dwingen.
83. Ajax ontwikkelt meer en meer druk, maar vindt geen opening in de hechte Praagse defensie. Ook niet met de steeds meer doorschuivende verdedigers Maduro en Grygera.
81. WISSEL AJAX: Mauro Rosales is de vervanger van Steven Pienaar.
79. WISSEL SPARTA PRAAG: Docek komt binnen de lijnen voor Polacek.
77. Ajax zet Sparta Praag onder druk. Een serie schoten wordt geblokt en tot corner verwerkt. De laatste van Grygera gaat naast.
76. WISSEL AJAX: Angelos Charisteas lost Markus Rosenberg af.
74. Een schot met links van Sneijder wordt nonchalant gepakt door Blazek.
72. Een slordigheid van Galásek leidt een counter van Sparta Praag in. Olaf Lindenbergh is net op tijd om een schot van Poborsky te blokkeren.
68. Het volgende schot van Babel is stukken beter, maar Ajax heeft pech: de bal eindigt op de paal.
67. Een snelle tegenstoot via Rosenberg en Sneijder eindigt bij Babel, die een afzwaaier produceert.
65. DOELPUNT SPARTA PRAAG. De invaller Matusovic haalt uit na een kort genomen hoekschop. De bal zeilt in de linkerkruising, buiten het bereik van Vonk: 1-0.
63. Hedwiges Maduro wordt kortstondig behandeld aan een pijnlijke plek op zijn hoofd, als gevolg van een kopduel.
62. Een bekeken schot van Matusovic eindigt via de handen van Vonk op de binnenkant van de paal. De bal rolt net langs de goede kant van de andere paal.
59. Karel Poborsky schiet in de muur van Ajax. Ook de nastoot treft geen doel.
58. Gele kaart voor Tomás Galásek. Hij voorkomt een doorbraak van Sivok. Wat rest is een vrije trap op een gevaarlijke plek.
51. Een verre pass van Urby Emanuelson leidt een grote kans in voor Ajax. Keeper Blazek durft de bal aan de rand van zijn strafschopgebied niet te pakken, kopt daarom en gunt Wesley Sneijder daarmee de kans op een leeg doel te schieten. Via een Tsjechisch been gaat de bal naast.
50. Ryan Babel rondt een solo af met een schot dat over het Tsjechische doel verdwijnt.
49. WISSEL SPARTA PRAAG: Matusovic komt in het veld als vervanger van spits Slepicka.
47. Een goede tackle van Sneijder houdt Ajax in balbezit, waardoor Tomás Galásek een schotpoging kan wagen. In het duel met Sneijder raakt Sivel geblesseerd.
46. Ongewijzigd beginnen beide teams aan de tweede helft. Wesley Sneijder en Markus Rosenberg brengen de bal aan het rollen.
45. Uit een corner van Sneijder kopt Hedwiges Maduro, een inzet waar doelman Blazek de nodige moeite mee heeft. Meteen daarna fluit scheidsrechter Larsen voor de rust.
45. Rosenberg duikt in de ruimte, maar wacht te lang met schieten.
45. Sparta Praag appelleert voor een strafschop, omdat Sivok onderuit zou zijn gehaald in het zestienmetergebied. De scheidsrechter wuift het weg.
42. Sparta-speler Slepicka wordt behandeld vanwege een blessure. Intussen zijn John Heitinga en Nigel de Jong begonnen met een warming-up.
41. Een schot van Steven Pienaar eindigt bij de cornervlag.
40. De buitenspelval van Ajax werkt niet naar behoren, waardoor Slepicka op het doel van Vonk af kan. Uit een lastige hoek schiet de Tsjech naast.
34. Weer wordt Steven Pienaar onderuit geschoffeld. Weer blijft een gele kaart uit.
33. Hatem Trabelsi veroorzaakt een vrije trap, die door Karel Poborsky langs het doel van Ajax wordt gekruld.
28. Een schitterende steekpass van Wesley Sneijder wordt door Markus Rosenberg knap verwerkt tot een schot, dat rakelings voorlangs gaat.
27. Lukas Zelenka wordt in stelling gebracht. Het schot van de Tsjech verdwijnt over en naast het doel van Vonk.
23. Halverwege de eerste helft luidt de conclusie dat Ajax het heft volledig in handen heeft. Sparta Praag doet in eigen stadion weinig meer dan afwachten en loeren op countermogelijkheden.
22. Kadlec maakt een forse overtreding op Pienaar, maar komt er mee weg zonder gele kaart.
19. Rosenberg komt een teenlengte tekort om tegen een lage voorzet van Pienaar aan te lopen.
18. Ryan Babel komt van de linkerkant naar binnen en schiet met rechts. De bal gaat twee meter naast het doel van Blazek.
15. Een fraaie aanval van Ajax begint met een kaats van Rosenberg, die Pienaar de diepte in stuurt. De voorzet wordt door Sneijder niet vol geraakt.
14. Dit keer legt Rosenberg een inspeelpass van Sneijder met het hoofd terug, waarna de centrale middenvelder een afzwaaier produceert.
13. Markus Rosenberg wordt knap in stelling gebracht door Sneijder, maar de Tsjechische verdediging zet een blok op de Zweedse spits van Ajax.
12. Hatem Trabelsi voorkomt met een beheerst kopballetje op Vonk dat Sparta uitbreekt.
7. Ajax komt goed weg bij een rommelige situatie, waarbij een Sparta-speler buitenspel lijkt te staan. Er wordt niet gevlagd, waarna Hans Vonk de bal weggrist voor de voeten van Zelenka.
5. Een volgend schot van Sneijder is veel gevaarlijker. Blazek laat de bal los, maar Pienaar komt net te laat om te profiteren.
2. Het eerste schot van de wedstrijd komt van Wesley Sneijder. Het volgt op een langdurige periode van Amsterdams balbezit, maar is te zwak om doelman Blazek te verontrusten.
1. Poborsky en Slepicka verrichten de aftrap namens Sparta Praag.

Opstellingen
Sparta Praag: Blazek; Pospech, Petras, Lukas, Kadlec, Kisel, Sivok, Polacek, Poborski, Zelenka, Slepicka.
Opstelling Ajax: Vonk; Trabelsi, Maduro, Grygera, Emanuelson, Galásek, Sneijder, Lindenbergh, Pienaar, Rosenberg, Babel.