Menu
Sneijder denkt al aan Duitsland

Sneijder denkt al aan Duitsland

Tijdens de eerste trainingsweek van Ajax gingen zijn gedachten niet alleen uit naar het voetbalseizoen dat aanstaande is. Geleidelijk in vorm raken, conditie kweken en het creëren van een goede sfeer in de selectie mogen nu nog voorop staan, maar Wesley Sneijder kijkt al verder. Het wordt een cruciaal seizoen voor de middenvelder, die met zijn spel bij Ajax een plekje hoopt af te dwingen in de WK-selectie van bondscoach Marco van Basten.

,,Het WK in Duitsland speelt al een tijdje door mijn hoofd”, zei Sneijder vrijdagmiddag na afloop van de zesde training. ,,Het is een toernooi waar iedere voetballer natuurlijk per se bij wil zijn.” Sneijder dus ook. Een invitatie van Van Basten is nog lang geen formaliteit, vooral gelet op de geduchte concurrentie van andere middenvelders. In die linie lopen alleen al bij Ajax vier internationals rond: naast Sneijder ook nog Tomás Galásek, Nigel de Jong en Hedwiges Maduro. En dan zijn de multifunctionele John Heitinga en de meer aanvallend ingestelde Steven Pienaar nog niet eens meegerekend. Sneijder: ,,Ik ga mijn best doen, meer kan ik uiteindelijk niet doen.”

De Utrechter is tevreden over het verloop van de eerste week bij Ajax. De selectie voelt als een eenheid die al langer bijeen is, ondanks het feit dat er drie aankopen moeten worden ingepast en een beeldbepalende speler (Rafael van der Vaart) is vertrokken. ,,Zo veel nieuwe gezichten zijn het niet en behalve Rafael is er niemand weggegaan”, relativeert Sneijder. ,,De nieuwe jongens zijn heel goed opgevangen. We maken geintjes en proberen ze zo op hun gemak te stellen. Ik probeer mijn steentje daaraan bij te dragen. Een beetje een voortrekkersrol, ja.”

Sneijder kampt al een paar dagen met klein lichamelijk ongemak. Een teennagel aan zijn rechtervoet is deels ingescheurd en heeft deels losgelaten. Uiteindelijk zal de nagel er af moeten, maar nu zou dat nog te pijnlijk zijn. ,,Ik voel het vooral bij het draaien en bij het aanzetten, maar er valt mee te trainen.”

Globaal gezien bestond de training vrijdag uit drie delen. Het eerste was een serie intensieve positiespelletjes, waarbij drie spelers een oranje hesje droegen om aan te geven dat zij steeds bij de ploeg in balbezit waren. Geleidelijk kwam de snelheid waarmee de bal rondging, steeds hoger te liggen. Aansluitend werd een partijtje gespeeld, waarna de training werd afgesloten met een langdurige loopvorm.

Daarbij dienden de Ajacieden in tweetallen afwisselend te versnellen en te temporiseren. Markus Rosenberg liet dat gedeelte aan zich voorbij gaan om zijn liezen te ontzien. Donderdag werkte de Zweedse aanvaller nog een aangepast programma af.

Zaterdag speelt Ajax zijn eerste wedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Amsterdammers gaan in eigen stad op bezoek bij zondaghoofdklasser DWV. Het duel wordt gespeeld op sportpark Elzenhagen aan het J.H. Hisgenpad in Amsterdam-Noord. De aftrap is om 16.00 uur.