Menu

Sneijder en Van der Vaart maken het verschil bij Oranje

Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart hebben woensdagavond bij Oranje het verschil gemaakt. De Ajacieden, spelend op de eigen grasmat van de Amsterdam ArenA, hadden beiden een plek in het basiselftal van Dick Advocaat, dat zich middels een 6-0 overwinning op Schotland naar het EK in Portugal voetbalde.

Afgelopen zaterdag, nadat de eerste barragewedstrijd in Schotland op een teleurstellende 1-0 nederlaag was uitgelopen, liet bondscoach Dick Advocaat weten dat hij de passing van Ajacied Wesley Sneijder had gemist. Advocaat had zijn jongste pupil toen niet eens achter de hand gehouden als alternatief, maar hem op de tribune laten plaatsnemen. Daar had hij spijt van gekregen. Dus was Sneijder bij de return in de Amsterdam ArenA zelfs één van de elf.

Ook Rafael van der Vaart was in Schotland buiten het elftal gelaten, maar de vice-aanvoerder van Ajax kwam in Glasgow als invaller nog wel in het veld. In de return stond hij - zoals het hoort - weer aan de aftrap, samen met Ruud van Nistelrooy.

Dicht in de buurt van Van Nistelrooy moest de Ajacied de positie van nummer 10 goed invullen. Andy van der Meyde kon, ondanks zijn korte flauwte van maandag, gewoon op rechts starten en Marc Overmars speelde op links zijn wedstrijd uit. Behalve het feit dat Advocaat de Ajacieden in de beginopstelling had staan, had de Haagse oefenmeester -deels gedwongen door de schorsing van Jaap Stam- de bezem door zijn defensie gehaald. Van rechts naar links dienden Michael Reiziger, André Ooijer en Wilfred Bouma (pas op maandag bij de groep gehaald) de Schotse spitsen uit te schakelen.

Waar Van der Vaart het allereerste balcontact van de wedstrijd had, daar schreef Ajax-ploeggenoot Sneijder de eerste overtreding op zijn naam. Daarmee aangevend dat hij scherp, gepassioneerd en vol overgave speelde. Hij was niet de enige, want na vier minuten sloeg de vlam al in de pan. Aanleiding was de grove uithaal van Steven Pressley naar Van der Vaart. Iedereen bemoeide zich er mee en behalve de Schotse dader kreeg ook Ruud van Nistelrooy de gele kaart voorgehouden door scheidsrechter Lubos Michel, een goede bekende van Van der Vaart en Sneijder uit de UEFA Champions League.

In de tiende minuut had Van der Vaart al bijna de openingstreffer op zijn hoofd. De voorzet van Andy van der Meyde kwam mooi aan, de kopbal was sterk maar ging net over. Twee minuten later leverde een fraaie Ajax-combinatie een corner op en nog voor het kwartier was verstreken, had Wesley Sneijder zijn stempel op de wedstrijd gedrukt door in zijn eentje een doelpunt te forceren. Hij keek, zocht naar de opening en schoot met rechts binnen, 1-0. Sneijder rende direct naar Pierre van Hooydonk die na afloop door Advocaat werd geroemd om diens grote verdienste voor het team.

De Ajacied draaide lekker als nummer 8 van Oranje. In de 32ste minuut zette de jongste bediende zich achter de bal bij een vrije trap. Hij bracht de bal tot in perfectie bij André Ooijer die binnenkopte, 2-0. Sneijder was zelf weer dicht bij de 3-0 na weer een geöliede combinatie met Van der Vaart. En in de 37ste minuut stond hij ook aan de basis van de derde Oranje-goal. Weer bracht hij de bal uit een vrije trap netjes voor waar dit maal Ruud van Nistelrooy Sneijders inzet promoveerde tot doelpunt, 3-0.

Na een mooie redding van oud-Ajacied Edwin van der Sar en een schot in de muur van Van der Vaart brak de rust aan. Nederland zat op rozen en Advocaat gunde Frank de Boer, die hij voor dit duel had gepasseerd, een rentree. Nadat Van Nistelrooy op aangeven van Van der Vaart voor de 4-0 had gezorgd, was het Frank de Boer die de corner van Sneijder verzilverde en 5-0 aantekende.

Pas bij het laatste doelpunt van de avond ontbrak recente Ajax-invloeden. Oud PSV'er Van Nistelrooy mocht na goed werk van de oud-Ajacieden Reiziger en Van der Meyde de 6-0 scoren. Daarna hadden Sneijder (bal op de lat) en Van der Vaart (over) nog mogelijkheden de Schotten nog verder te vernederen, maar dat lukte niet.

De bondscoach was uiteraard uitermate tevreden over het optreden van zijn ploeg in het algemeen en Sneijder in bijzonder. ,,Hij is één van de weinige spelers in Nederland die het spel zo kan verplaatsen. Daarnaast heeft hij een fantastische pass op de spits. Tegen Moldavië had hij zijn kwaliteiten al laten zien en vanavond ook weer. Ik vind dat iedereen die vanavond speelde, het heel goed heeft gedaan", aldus de bondscoach.

Met een grote glimlach nam Van der Vaart, die zich ook hield aan de door de spelers uitgeroepen persboycot , hand-in-hand met zijn vriendin de felicitaties in ontvangst. Voor de Ajacied moeten deze negentig enerverende minuten waarin Nederland zich plaatste voor het EK in Portugal weer even genoeg zijn. Hij zit tegen SC Heerenveen zijn laatste schorsingsdag uit in de nationale competitie en volgende week woensdag zal hij op de tribune moeten toekijken hoe Ajax probeert AC Milan van zich af te houden.

Wesley Sneijder zal echter volop aan de bak kunnen. Nadat hij al tegen ADO Den Haag drie assist en een doelpunt achter zijn naam zetten, deed hij dat vanavond ook tegen Schotland. Dat belooft nog wat voor de rest van de maand.