Menu
Sneijder ontpopt zich als kopvolleyspecialist

Sneijder ontpopt zich als kopvolleyspecialist

Ajacied Wesley Sneijder is naast een goede voetballer, ook een echte kopvolleyspecialist. Zoveel werd duidelijk tijdens de maandagochtendtraing. De middenvelder bezorgde 'Nederland' een overwinning in stijl. Zonder ook maar een punt weg te geven, serveerde Sneijder zijn ploeg vrijwel moeiteloos naar een glansrijke zege.

,,De eindstand is 15-0, dat wordt dus gebak trakteren’’, strooide assistent-trainer Ruud Krol nog wat extra zout in de wonden van de verliezende ‘wereldploeg’. De ploeggenoten van Sneijder zaten er toen al lang en breed werkeloos bij. De ballen kwamen toch niet terug.
Er werd weer heel wat afgelachen op het trainingsveld naast de ArenA. Natuurlijk, de kersverse overwinning op NAC gaf alle aanleiding tot glimlachen en lolbroekerij. ,,We pakken punten, zijn bezig aan een goede reeks. Dan wordt er automatisch meer gedold’’, legt John Heitinga uit. ,,Zoiets zie je meteen terug in een spelletje als kopvolleybal.’’

Nu vallen er altijd wel lachende gezichten te ontwaren op het kopvolleybalveldje. De capriolen rond het net geven meestal wel aanleiding tot dollen en lachen. De moeilijkheidsgraad van het gericht koppen ligt door de bank genomen hoog. Tegenstanders verrassen met een tactische bal in de uiterste hoek van het speelveld, vraagt beheersing en balgevoel.
Sneijder verstaat die kunst als geen ander. De qua postuur waarschijnlijk kleinste Ajacied op het veld, verrichte de grootste kopvolleydaden. Tot groot vermaak van de trainers Danny Blind en parttime scheidsrechter Ruud Krol.
Ook Heitinga maakte deel uit van de winnende Sneijder-equipe. De verdediger klom de afgelopen weken aardig uit het dal. Tegen Vitesse en NAC speelde hij een redelijke partij. ,,De vier wedstrijden op rij die ik nu heb gespeeld, gingen lekker’’, vervolgt Heitinga. ,,Als ploeg hebben we inmiddels ook een paar keer de nul gehouden. Dat is nu deze fase vooral erg lekker.’’

Het naderende Gatorade Cup-duel met FC Eindhoven en de twee Eredivisiewedstrijden tegen respectievelijk FC Groningen (thuis) en Heerenveen (uit), moeten met goed gevolg worden afgesloten. Vooral om daarmee met een goed gevoel aan de tweede seizoenshelft te kunnen beginnen. Heitinga: ,,Makkelijk wordt het niet tegen Groningen en Heerenveen, toch twee directe concurrenten. Als groep kijken we zeker wel naar die duels uit, al hebben we het in Heerenveen tot nu toe altijd wel lastig gehad. Je weet dat ze bij verlies op de ranglijst over je heen kunnen gaan.’’
Julien Escudé en Hedwiges Maduro trainden onder begeleiding van fysiotherapeut Frank van Deursen apart van de groep. Escudé is nog steeds herstellende van een rugkwetsuur, terwijl Maduro nog last heeft van een pijnlijke enkel. De enkelblessure stamt nog uit het Champions League-treffen tegen Arsenal, op Highbury. Maduro werkte al wel enkele schietoefeningen af.

De overige Ajacieden – onder wie Emmanuel Boakye – werkten vooral af op het doel. Na een kortstondige regenbui hadden de keepers Bogdan Lobont en Maarten Stekelenburg hun vertrouwde en karakteristieke aanblik. De oorspronkelijk in geel-zwarte keeperstruien gestoken goalies, transformeerden razendsnel tot heuse moddermannetjes.
De Ajax Koffie zal de Ajacieden dezer dagen trouwens ongetwijfeld nóg beter smaken dan normaal. De jarige Ryan Babel zal zijn collega’s vandaag vast hebben voorzien van een lekkernij voor bij de koffie of lunch. Morgen is het de beurt aan de spelers van het ‘wereldteam’ om de selectie te trakteren op gebak.