Menu
Sneijder scoorde ooit vijfmaal tegen Ajax

Sneijder scoorde ooit vijfmaal tegen Ajax

Ajax reist zondag 45 kilometer zuidwaarts af voor de traditioneel lastige uitwedstrijd bij FC Utrecht. In de Domstad gingen de Amsterdammers de voorbije twee seizoenen kansloos onderuit. Een scenario waarop Rodney Sneijder ook ditmaal hoopt.

,,Het kan zomaar gebeuren", blikt de door Ajax aan FC Utrecht verhuurde middenvelder alvast vooruit. ,,Wij hebben na die 3-1-nederlaag tegen NEC iets goed te maken. Verder merk je in de stad dat iedereen al met de wedstrijd van zondag bezig is. Daarom verwacht ik dat wij er volop voor gaan, strijd leveren en goed voetballen. Ik wil in elk geval dolgraag winnen."

Vorig seizoen debuteerde Sneijder juist in en tegen Utrecht in de wedstrijdselectie van Ajax. De 20-jarige Utrechter zag toen met lede ogen toe hoe zijn ploeg werd weggepoetst in Stadion Nieuw Galgenwaard: 3-0. Al vrij vroeg in het duel was het pleit beslecht door twee treffers van Edouard Duplan (22’en 24’). Eerst zag de Franse aanvaller zijn schot vanaf de rand van het strafschopgebied in de kruising verdwijnen. Even later klopte de voormalige Spartaan Daley Blind in een kopduel: 2-0.

Het tweede bedrijf was amper begonnen toen Miralem Sulejmani namens de bezoekers een dot van een kans miste. Daarna ging de kaars langzaam uit bij beide teams. Even veerde het uitzinninge thuispubliek nog op toen nota bene oud-Ajacied Ismo Vorstermans acht minuten voor tijd het drama compleet maakte voor Ajax: 3-0.

Rodney Sneijder is door Ajax verhuurd aan Utrecht. Rodney Sneijder is door Ajax verhuurd aan Utrecht.

Ajax-coach Frank de Boer zal echter moed hebben geput uit de twee recente uitzeges (2-4, en 0-4) van de Amsterdammers bij Roda JC – doorgaans ook een ‘angstgegner’ van de landskampioen. Ook het feit dat de ziekenboeg van de nummer vijf van de eredivisie langzaam leegstroomt zal de Noord-Hollander deugd doen.

Sneijder daarentegen kijkt onder meer uit naar het weerzien met zijn oude ploegmaatjes. ,,Ik heb Lorenzo Ebecilio deze week nog even door de telefoon gesproken. Verder vind ik het leuk om Theo en André weer te zien", doelt hij op de routiniers Janssen en Ooijer. Saillant detail is dat de jeugdinternational tegen Ajax wellicht veelvuldig te maken krijgt met Christian Eriksen, met wie hij in de A1 de lakens uitdeelde op het middenveld. ,,Christian is een hele goeie speler", steekt hij de loftrompet over zijn voormalige ploeggenoot. ,,Hij is een van de grootste talenten van Nederland. Het zullen mooie duels worden."

Aanvankelijk zag het er zondag in Nijmegen heel even naar uit dat de jongste telg van Barry en Sylvia Sneijder het duel met Ajax zou moeten missen. ,,Ik had tegen NEC last van een verhoogde spierspanning aan de binnenkant van mijn bovenbeen. Daarom liet ik mij vervangen, maar gelukkig ben ik nu weer fit."

Hoewel Sneijder al op achtjarige leeftijd naar Ajax vertrok is de wedstrijd van zondag voor hem geen primeur. In een ver verleden speelde de linkspoot namelijk een keer eerder tegen de recordkampioen. ,,Dat was met DOS in de F’jes. We versloegen Ajax toen met 3-7 en ik maakte vijf goals."

FC Utrecht – Ajax begint zondag om 12.30 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst