Menu
Sneijder scoort voor winnend Oranje

Sneijder scoort voor winnend Oranje

Wesley Sneijder was woendagavond de enige Ajacied in het veld bij Oranje, dat speelde tegen Andorra. Rafael van der Vaart en Nigel de Jong moesten wegens blessures afzeggen, Johnny Heitinga was niet opgeroepen en Maarten Stekelenburg zat in Barcelona op de bank. Nederland won eenvoudig met 0-3. Het laatste doelpunt werd gemaakt door Sneijder.

Nederland had het in de openingsfase moeilijk tegen het ultradefensief ingestelde Andorra. En dan was er in het ministadion van Barcelona ook nog eens de blunderende Israëlische scheidsrechter Yefet. De onervaren leidsman zorgde met zijn lachwekkende optreden voor de nodige opschudding. Zijn eerste dwaling was nog in het voordeel Oranje. Doelman Van der Sar kreeg geen vat op een rare dwarrelbal en zag Ildefons Lima tegen hem opspringen en het speeltuig vervolgens achter zich in het doel verdwijnen. Het leek een zuiver doelpunt, maar Yefet floot resoluut af. Doelman Edwin van der Sar gaf na afloop van het duel toe dat het zijn fout was. ,,Ik was gewoon niet agressief genoeg'', bekende Van der Sar, die bij absentie van middenvelder Davids de aanvoerdersband droeg. ,,Ik ging te weinig naar de bal toe, wilde de bal alleen maar vangen. Het doelpunt is dus ten onrechte afgekeurd.''

In de 30ste minuut zag de arbiter een handsbal van Jimenez over het hoofd. De middenvelder sloeg een kopbal van Kuijt van de doellijn. Yefet zag er geen overtreding in gaf Nederland slechts een hoekschop, waar een rode kaart voor Jimenez en een strafschop betere alternatieven waren geweest. Oranje leidde in die fase al met 1-0. Na de moeizame openingsfase brak Phillip Cocu het duel met een mooie treffer open.
Robben nam vanaf de rechterkant een vrije trap en plaatste de bal op de kruin van de PSV'er, 1-0. De 2-0 was een juweeltje, waar Robben zelf zijn handtekening onderzette. Hij dook op aan de rechterkant van het veld en ging een een-twee aan met Kuijt. Met
enkele schijnbewegingen manoeuvreerde hij zich in kansrijke positie en schoot in de korte hoek raak, 2-0. Oranje kende in Barcelona een verrassende opstelling. Omdat aanvoerder Edgar Davids niet fit genoeg was om te spelen, kreeg de 34-jarige AZ-middenvelder Barry van Galen van bondscoach Van Basten de eer om de oudste debutant ooit te worden in het Nederlands Elftal. Ook Joris Mathijsen debuteerde ver in de tweede helft nog tegen Andorra.

Met de zege op Andorra nam Nederland de eerste plaats in groep 1 over van Roemenië. Oranje heeft na vier wedstrijden tien punten, evenveel als de Roemenen, die één wedstrijd meer speelden. De belangrijkste tegenstander in de poule lijkt opnieuw Tsjechië te worden. De ploeg van bondscoach Karel Bruckner won woensdag in de slotfase van Macedonië (2-0) en heeft slechts een puntje minder dan Oranje. Met de uitwedstrijd in Praag nog voor de boeg - die pas op 8 oktober 2005 wordt gespeeld - weet Oranje op welke datum in de komende reeks waarschijnlijk de nadruk komt te liggen.

Voorlopig ligt het elftal van Van Basten, dat na rust door een goal van Sneijder nog op 3-0 kwam, op koers om zich te kwalificeren voor het WK van 2006 in Duitsland.

Van der Sar gaf ook eerlijk toe dat Oranje in Barcelona geen grootse prestatie had geleverd. ,,Het ging heel moeizaam. De opbouw was te langzaam, er zat te weinig diepte in ons spel. Dat had natuurlijk ook met de tegenstander te maken. Ze kwamen nauwelijks op onze helft. Daardoor konden we er ook niet snel overheen gaan.'' Bondscoach Marco van Basten was het helemaal eens met Van der Sar. ,,Ook volgens mij was het doelpunt van Andorra na een kwartier reglementair. Het was een verkeerde inschatting van hem. Over het vertoonde spel kan ik niet tevreden zijn. Het was bij vlagen redelijk, meer niet. Positief is wel dat we hebben gewonnen en dat we nu bovenaan staan in onze groep.''

Andorra - Nederland 0-3 (0-2). 21. Cocu 0-1, 31. Robben 0-2, 78. Sneijder 0-3. Scheidsrechter: Yefet (Isr). Toeschouwers: 1500. Gele kaart: Escura (Andorra), Landzaat (Nederland).

Andorra: Koldo; Txema, Toni Lima, Fernandez en Escura; Sivera (87. Garcia), Sonejee, Ruiz, Ildefons Lima en Jimenez (78. Ayala); Silva (72. Sanchez).

Nederland: Van der Sar; Melchiot, Ooijer, Cocu (83. Mathijsen) en Van Bronckhorst; Landzaat, Van Galen (68. Van Hooijdonk) en Sneijder; Kuijt, Van Nistelrooy (36. Makaay) en Robben.

Stand:
Nederland 4-10
Roemenië 5-10
Finland 5-9
Tsjechië 4-9
Macedonië 5-4
Andorra 4-3
Armenia 5 1

Foto: Proshots/Stanley Gontha

Bron: ANP