Menu

Snel en agressief Ajax pakt Roda in

Ajax boekte vrijdag in de ArenA een mooie zege. De formatie van trainer Co Adriaanse won tamelijk eenvoudig van Roda JC, dat met een punt meer en twee wedstrijden minder, hoger op de ranglijst stond dan Ajax. Na een 2-0 ruststand zegevierden de Amsterdammers met 4-2.

Ajax begon sterk en agressief aan de wedstrijd. Dat leverde flitsende aanvallen op via Wamberto en Rafael van der Vaart. Al in de derde minuut had Ajax de score kunnen openen, maar aanvoerder Aron Winter kopte de bal na een prima pass van Pasanen net naast.

Machlas, volledig hersteld van de schop die Amoah vorige week uitdeelde, schreef de volgende grote kans op zijn naam. De Griek, in tegenstelling tot zijn landgenoot Anastasiou wel actief deelnemer aan het spel, schoot echter vanuit de draai hoog in het zijnet. Tomas Galasek, dieper spelend dan tegen Vitesse, vond uiteindelijk het net wel. Hij zette Ajax, na zeer goed werk van Cedric van der Gun, na een kwartier op voorsprong: 1-0.

Ajax bleef de meerdere over Roda JC, al vond Roda-trainer Sef Vergoosen na afloop dat zijn ploeg na een onrustige beginfase goed in de wedstrijd zat. Anastasiou was echter continu te laat bij de bal om gevaarlijk te worden. De Griek had in de twintigste minuut nog de grootste kans, maar Cristian Chivu, na afloop uitgeroepen tot Man van de wedstrijd, verijdelde het dreigende gevaar.

Scheidsrechter Luinge vond het rond het half uur tijd enkele kaarten uit de delen en zwaaide binnen acht minuten vier keer met de gele waarschuwingskartonnetjes. Van Dessel, Bergdolmo, Senden en Vrede verdwenen in hoog tempo in zijn notitieboekje. Vrede kreeg die kaart omdat hij Machlas onderuit had gelopen in het strafschopgebied. Zwaar genoeg volgens Luinge om Ajax een penalty te geven.

Die klus is dit seizoen voor Cristian Chivu. Vorige week in Arnhem tilde hij Ajax naar een 1-2 voorsprong, vrijdagavond zette hij zijn club na een harde bal in de uiterste hoek op 2-0. Roorda ging naar de goede hoek, maar was kansloos.

Door de blessure van Gronkjaer en Bobson komt Wamberto aan speelminuten toe.

Het meeste gevaar bij Roda kwam van Marc Nygaard. De lange Deen was echter niet erg gelukkig in zijn acties. Kort na de 2-0 ging zijn kopbal net over het doel en vlak daarna greep Grim alert in voordat Nygaard bij de bal kon. Op slag van rust had Wamberto nog een mogelijkheid na een schitterende pass van Vierklau. Helaas kreeg de kleine Braziliaan de bal niet onder controle waardoor de rust bij een 2-0 stand was bereikt.

Ook dit keer weer veel geblesseerden in de selectie. Arveladze, Tobiasen, Witschge, Knopper, Culina, Didulica en O' Brien keken vanaf de tribune toe.

De tweede helft begonnen beide elftallen in een ongewijzigde samenstelling. Weer had Ajax de beste kansen, maar Van der Vaart en Chivu misten de precissie. Machlas had zijn seizoentotaal op vier kunnen brengen toen Tchoutang de bal veel te zacht terugspeelde op Roorda. Machlas doorzag het, schoot loepzuiver in maar ook deze bal was te zacht. Vrede kon de bal corner trappen.

Aron Winter zette na ruim een uur spelen goed voor vanaf rechts waarna de vogelvrijstaande Galasek, die veel aanvallender speelde dan vorige week tegen Vitesse, naast kopte. Toch viel de derde treffer van de wedstrijd aan Ajax-kant. Bergdolmo opende prima op Van der Vaart. De 17-jarige middenvelder lobte wonderschoon over de verbijsterde Roorda, 3-0. Roda deed iets terug, al zal Van der Luer de band nog moeten terugzien, om te geloven hoe hij scoorde. De bal kwam vanaf links voor, de onlangs gehuldige aanvoerder zat al op de grond toen hij achterover koppend de bal in de verste hoek liet rollen, 3-1.

Ajax liet zich niet van de wijs brengen. Na een corner van Van der Luer onderschepte de thuisploeg de bal en counterde zich een weg naar voren. Pius Ikedia snelde echter ook zichzelf voorbij. Kort daarna had hij een prima voorzet, die door Machlas echter naast werd gekopt. De Griek maakte acht minuten voor tijd plaats voor Brutil Hos é. Hij stond koud vier minuten in het veld toen hij een fantastische actie van Ikedia, die op de lat schoot, afrondde, 4-1.

De eindstand werd, tot ergenis van trainer Co Adriaanse, bepaald op 4-2 door Tchoutang. Adriaanse: 'Ik ben minder tevreden over de laatste goal van Roda. Daarvoor hadden wij het vijfde en zesde doelpunt al kunnen maken.'

Vanzelfsprekend deelde de kleine Nigeriaan in de vreugde.

Adriaanse was over het geheel wel content: 'Voorin zetten wij goed druk en het middenveld sloot goed door. We waren agressief en snel waardoor er mogelijkheden kwamen. Bij rust stond er dan ook een terechte 2-0 stand op het bord. In de tweede helft hebben wij goed doorgezet.'

Door de winst passeert Ajax onder andere Roda JC en komt de club op de vierde plaats terecht.

Bobby Haarms zocht een plek op vak zuid. De trainer werd door de f-side enthousiast begroet.