Menu
'Snel weer de weg omhoog vinden'

'Snel weer de weg omhoog vinden'

Ajax begint het bekerseizoen woensdag met een thuiswedstrijd tegen FC Volendam. Na de ruime nederlagen tegen FC Barcelona en PSV kan de regerend landskampioen een opsteker goed gebruiken. Frank de Boer: ,,We moeten snel weer de weg omhoog vinden.”

Na de uitwedstrijden tegen Barcelona en PSV staan er de komende twaalf dagen liefst vier thuisduels op het programma. Een reeks die begint met de bekerwedstrijd tegen FC Volendam. Vervolgens komen achtereenvolgens Go Ahead Eagles (competitie), AC Milan (UEFA Champions League) en FC Utrecht (competitie) naar de ArenA. Daarna staat er voor veel spelers een interlandweek op het programma.

De bekerwedstrijd tegen Volendam vormt voor Frank de Boer een goed moment om enkele spelers rust te geven. ,,Er komt een heel zware periode aan. We moeten daarom zorgvuldig met onze spelers omgaan. Bovendien biedt het iemand als Lesly de Sa de mogelijkheid om dit keer deel uit te maken van de wedstrijdselectie. Lesly is een echte buitenspeler, en daar lopen we momenteel niet van over. Daarentegen lopen er in de jeugd en Jong Ajax wel een aantal goede vleugelaanvallers rond. Op basis van zijn goede spel bij Jong Ajax verdient hij dan ook een plaats in de selectie nu een aantal spelers rust krijgen.”

Los van de hele keepersdiscussie die momenteel in de media gaande is, staat Jasper Cillessen zoals gebruikelijk op doel bij de bekerwedstrijden van Ajax. De Boer daarover: ,,Ik volg die hele discussie niet omdat ik er niets mee kan. Over dergelijke zaken heb ik altijd een discussie met de overige leden van de technische staf. Ook de keeperstrainer hoort daarbij. Verder heb ik geen andere meningen nodig.”

Lesly de Sa behoort tot de wedstrijdselectie voor de bekerwedstrijd tegen FC Volendam. De vleugelspits van Jong Ajax maakte de afgelopen weken een goede indruk op Frank de Boer. Lesly de Sa behoort tot de wedstrijdselectie voor de bekerwedstrijd tegen FC Volendam. De vleugelspits van Jong Ajax maakte de afgelopen weken een goede indruk op Frank de Boer.

De Boer is blij dat Ajax zich woensdag kan revancheren van de flinke nederlagen tegen Barcelona en PSV. ,,Het is prettig dat we morgenavond alweer in actie komen. Juist na een teleurstellende wedstrijd wil je je zo snel mogelijk herpakken. Dat had ik vroeger als speler al. Dan wilde je bij wijze van spreken dezelfde avond weer een wedstrijd spelen. Het is belangrijk om nu weer een stap vooruit te maken in de fase. We moeten snel weer de weg omhoog vinden.”

Met name de omschakeling bij balverlies moet volgens De Boer feller dan in de afgelopen twee wedstrijden. ,,Bij de tweede goal tegen Barcelona en de vierde goal tegen PSV had de omschakeling feller gemoeten. Als medespeler moet je je doelman en verdedigers op zo'n moment beschermen. Dergelijke onnodige tegendoelpunten moet je als team te allen tijde zien te voorkomen.”

Over Volendam zegt De Boer: ,,Het is een echte Jupiler League-club die veel 1-tegen-1 speelt. Ze hebben goede voetballers die ook gewend zijn om verzorgd positiespel te spelen. Dat zie je vaak terug bij clubs die hun thuiswedstrijden op kunstgras spelen. Vorig seizoen hebben ze bovenin meegedraaid en zal dit jaar waarschijnlijk niet anders zijn, al hebben ze niet zo'n hele beste start gehad.”

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen de nummer 15 uit de Jupiler League houdt Ajax een minuut stilte ter nagedachtenis aan de vorige week overleden ex-speler Gerrie Mühren (67). Ook zullen de spelers van Ajax rouwbanden dragen. De Boer: ,,Als speler heb ik Gerrie nauwelijks meegemaakt. Ik ken hem eigenlijk alleen van de beelden. Later toen hij als scout bij Ajax begon hebben we altijd veel contact gehad. Ik ben ook een keer met hem mee geweest om een speler in Spanje te bekijken. We zullen Gerrie herinneren als een groot sportman en een fantastisch mens.”

Naast het overlijden van Mühren werd Ajax afgelopen weekend ook opgeschrikt door de dood van 'Tante Sien'. De 77-jarige Sien van Spellen was tussen 1975 en 1994 beheerster van het spelershome in het oude Ajax-stadion De Meer. ,,Voor onze generatie was ´Tante Sien´ echt een begrip. Het was een ontzettend lief en warm mens. Kort geleden heb ik haar nog gezien in het spelershome. Ze zag er toen fit uit. Het was dan ook een vrij grote schok toen ik opeens hoorde dat ze er niet meer is.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst