Menu
Solide spelend Ajax doet prima zaken

Solide spelend Ajax doet prima zaken

Ajax deed in de thuiswedstrijd tegen Dinamo Zagreb uitstekende zaken in poule A van de Europa League. Tegen de historische statistieken in bleven de Ajacieden van Martin Jol donderdag wel uitstekend op de been: 2-1. ,,Ik ben opgelucht over en blij met dit goede resultaat'', sprak Jol na afloop met een tevreden lach op het gezicht.

Het treffen met de Kroaten was vooraf dus al een weerzien met een oude voetbalbekende. In 1998 stonden de gasten nog als Croatia Zagreb tegenover de Ajacieden. Croatia won zijn uitwedstrijd met 0-1. In 2007 ging ‘Dinamo’ er in de ArenA opnieuw vandoor met een 2-3 overwinning. Vervelende bijkomstigheid: in plaats van Ajax plaatsten de Kroaten zich dat seizoen met die laatste zege voor de groepsfase van de toenmalige UEFA Cup.

Ajax was donderdag toch al gewaarschuwd voor de kracht en macht van de opponent. Dinamo bezocht de ArenA voor de derde maal én als de actuele koploper van de Kroatische Eredivisie. Het Amsterdamse belang was vooraf helder. Na eerdere remises in de Europa League tegen FC Timisoara (0-0) en RSC Anderlecht (1-1) was Ajax eigenlijk alleen gebaat bij een driepunter.

Ajax beleefde een onvervalste droomstart tegen de ploeg van trainer Krunoslav Jurcic. Robert Kovac ging al na twee minuten spelen dom in de fout tegen Luis Suarez. Uitgerekend de meest ervaren man bij de Kroaten veroorzaakte daarmee een penalty. Net als in de thuiswedstrijd tegen Willem II ontfermde Suarez zich direct over de bal. Tegen de Tilburgers zag de Uruguayaan zijn flauwe inzet nog gekeerd. Suarez schoot zijn penalty ditmaal wél scherp genoeg in, waardoor doelman Filip Loncaric kansloos was: 1-0.

Suarez bracht Ajax al in de derde minuut op voorsprong. Suarez bracht Ajax al in de derde minuut op voorsprong.

Met Urby Emanuelson terug in de basis – de linkspoot was tegen Willem II geschorst – kwamen de Amsterdammers voor rust nauwelijks in de problemen. Jan Vertonghen was de onbetwiste leider van zijn defensie. Demy de Zeeuw was weer dwingend aanwezig op het middenveld, terwijl Micky Sulejmani, Marko Pantelic en Luis Suarez een redelijk ingespeeld aanvalstrio vormden. Vooral Vertonghen liet zich zien. De Belg was attent in de duels, verloor geen gevecht en gaf zodoende vrijwel niets weg. Illustratief voor het sterke optreden van Vertonghen: na een dik uur ‘meehobbelen’ werd spits Dimitris Papadopoulos naar de kant gehaald.

Suarez had de Ajacieden al snel aan een tweede treffer kunnen helpen. De vrije trap van De Zeeuw werd bijna getoucheerd door de Ajax-aanvoerder. Omdat Suarez de bal nét niet genoeg raakte, werd Loncaric ook nét niet verrast. Aan de vrije trap van de middenvelder ging een curieus moment vooraf. Arbiter Thomas Einwaller dacht Emanuelson zijn twee gele kaart te geven wegens (vermeend) tijdrekken. De Oostenrijker stopte het rood vliegensvlug terug in de borstzak toen hij begreep dat de eerste gele kaart niet naar de middenvelder, maar naar linksback Vurnon Anita was gegaan. Iets later zag Suarez een scherp aangesneden vrije trap in het zijnet belanden.

Dinamo was eigenlijk geen schim van de tegenstander uit de eerdere confrontaties. De Kroaten dwongen verbazingwekkend weinig af. Voor de rust kwamen de gasten niet verder dan een kopbal, van Leandro Cufré, die ruim over verdween. De afzwaaier die Milan Badelj na rust lostte was illustratief voor de onmacht bij de gasten.

Dennis Rommedahl bekroonde zijn invalbeurt (de Deen verving de hard werkende maar ongelukkige Pantelic) met een treffer. De rechtsbuiten werd op maat bediend door Suarez en schoot van heel dichtbij simpel raak. Na tachtig minuten spelen was er met de 2-0 voorsprong geen wolkje meer aan de lucht voor Ajax. Twee minuten daarvoor had De Zeeuw de paal nog geraakt, of eigenlijk: na een passje van Suarez gleed De Zeeuw de bal tegen de staander. De aansluitingstreffer van Ivan Tomecak – in blessuretijd gemaakt – was nog slechts voer voor de statistici.

,,We hadden vandaag zeker nog drie doelpunten extra kunnen maken’’, analyseerde Jol kritisch. Van de vele kansen die Ajax kreeg, bleven er te veel onbenut. ,,Een tweede doelpunt bleef dan ook lang uit. Dat duurde te lang. Dan loop je het risico dat je tegen een zeperd aanloopt. Net als de late gelijkmaker tegen Anderlecht. Tegen een goede ploeg als Dinamo Zagreb hebben we gewoon een goed resultaat neer gezet.’’

Suarez werd in de blessuretijd gewisseld voor Dario Cvitanich. Het klaterende applaus kwam de Zuid-Amerikaan opnieuw meer dan toe.

De solide zege maakte Ajax laat op de donderdagavond na drie speelrondes de koploper van groep A. Anderlecht en FC Timisoara kwamen niet tot scoren, waardoor de Amsterdammers de koppositie in handen hebben in de poule. Over twee weken kan de ploeg van Jol in de uitwedstrijd tegen Dinamo Zagreb opnieuw een goede stap zetten richting de volgende ronde van de Europa League.

Bekijk later op Ajax TV ook de reacties van de Ajacieden.

Met deze elf spelers begon Ajax aan de wedstrijd. Met deze elf spelers begon Ajax aan de wedstrijd.
De Zeeuw verstuurt een pass. De Zeeuw verstuurt een pass.
Vertonghen strijdt om de bal. Vertonghen strijdt om de bal.
Pantelic in actie. Pantelic in actie.
Enoh probeert een aantal tegenstanders te ontglippen. Enoh probeert een aantal tegenstanders te ontglippen.
Van der Wiel aan de bal. Van der Wiel aan de bal.
Sulejmani in duel met Cufre. Sulejmani in duel met Cufre.
Afgelopen zaterdag scoorde Pantelic nog tegen Willem II. Donderdagavond slaagde hij er niet in het doel te vinden. Afgelopen zaterdag scoorde Pantelic nog tegen Willem II. Donderdagavond slaagde hij er niet in het doel te vinden.
Gabri loste in de slotfase Sulejmani af. Gabri loste in de slotfase Sulejmani af.
Rommedahl maakt als invaller de 2-0. Rommedahl maakt als invaller de 2-0.
De Ajacieden bedanken de supporters na afloop. De Ajacieden bedanken de supporters na afloop.