Menu
Som klaar voor Ajax Foundation Run

Som klaar voor Ajax Foundation Run

Bram Som is bezig aan zijn tweede seizoen als performance coach in de jeugdopleiding van Ajax. De 34-jarige atleet, die bij het EK Atletiek 2006 een gouden plak veroverde op de 800 meter, begeleidt daarnaast de talentvolle atleet Reinout Wiggers. Zelf staat de middellangeafstandsloper zondag 12 oktober aan het vertrek van de allereerste Ajax Foundation Run.

Som houdt zich gedurende 22 uur per week als performance coach bezig met de onderbouw en middenbouw van de jeugdopleiding van Ajax. ,,Maar we trainen vooral in groeigroepen die gemeten zijn door wetenschappers", licht de Arnhemmer toe. ,,Met hen besteden we veel tijd aan lopen, kracht, stabiliteit en lenigheid. Dat is leuk om te doen, onder meer omdat we een leuk team hebben.' Daarnaast vult hij zijn tijd met de begeleiding van de talentvolle atleet Reinout Wiggers. Bovendien ontfermt de Gelderlander zich op projectbasis over recreatieve lopers die de Marathon van New York willen lopen voor CliniClowns.

Rest de vraag: hoe belandt een topatleet in de voetballerij? ,,Het vuur is een beetje aangewakkerd door Ruben", doelt Som op Ruben Jongkind, manager talent development van Ajax. ,,Hij was vanaf 2008 mijn coach. Door hem ben ik het voetbal nadrukkelijker gaan volgen. Doordat ik tijdens mijn loopbaan alleen maar was gefocust op atletiek, hield ik me niet bezig met de toekomst. Pas tijdens het einde van mijn carrière voelde ik me stilaan meer trainer worden."


Via enkele procedures kwam de Europees Kampioen binnen bij Ajax. Daar merkte hij meteen de verschillen tussen een individuele sport en een teamsport. ,,Ik was altijd bezig met heel andere processen en alleen maar met mezelf bezig. De jongens bij Ajax daarentegen moeten heel andere skills ontwikkelen zoals spelsystemen en het functioneren in een teamcultuur. Hoewel we ook iets met elkaar gemeen hebben: de allerbeste willen worden."

Som doet zelf uiteraard ook mee met de Ajax Foundation Run. ,,Dat zal de eerste keer worden dat ik in de ArenA over de streep kom", doelt de deelnemende atleet op de finishplaats. ,,Ik ga de 10 kilometer doen en dat zou ik in 32 á 33 minuten moeten kunnen lopen. Die tijd is in principe een basis voor de 800 meter. Voor een gemiddelde loper klinkt dat als een heel stevige tijd, maar wereldwijd zijn er echt duizenden mensen die dat ook kunnen."

Behalve Som hebben verschillende Ajax-prominenten hun deelname inmiddels al toegezegd. Alle netto opbrengsten van dit evenement komen volledig ten goede aan de projecten van de Ajax Foundation.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees

Schrijf je in voor de Ajax Foundation Run!