Menu

Sonck op dreef tegen Achilles

In de derde wedstrijd van de oefencampagne tegen Achilles ´12, kreeg Ajax meer tegenstand. Niet verwonderlijk, want Achilles ´12 komt uit in de eerste klasse. Vorig seizoen speelde Ajax ook al tegen de ploeg uit Hengelo, toen werd het 0-11. Nu werd het 9-0 voor de Amsterdammers. Steven Pienaar, Tomás Galásek en Zlatan Ibrahimovic kwamen niet in actie, net zo min als Sander Boschker en Johnny Heitinga.

Een aantal spelers werd vanavond rust gegund. Steven Pienaar had wat last van zijn knieën, Tomás Galásek had een tik tegen zijn enkel gehad in het partijtje van vanochtend en Zlatan Ibrahomivic en Sander Boschker kampten nog met kleine spierblessures. Johnny Heitinga is nog net niet aan het spelen van een wedstrijd toe. De verdediger hoopt deze week nog wel in actie te komen.

In de eerste helft scoorde Wesley Sonck al na twee minuten op aangeven van Hatem Trabelsi. Dat beloofde wat te worden. Maar een monsterscore bij rust werd niet bereikt. Achilles '12 leek zelfs nog langszij te komen binnen tien minuten, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Rafaelc van der Vaart en Nourdin Boukhari scoorden nog in de eerste helft en het vierde doelpunt van die 45 minuten was een eigen doelpunt van Achilles-aanvoerder Jonker.

Net als maandagavond creëerde Ajax veel kansen, tot tevredenheid van Ronald Koeman. ,,Hoewel de tegenstander vandaag sterker was, hadden we wel twintig goals moeten maken. We hebben nog wat meer scherpte nodig", vertelde de trainer na afloop.

Toch oogde het spel niet zo fraai als in de twee voorgaande wedstrijden. Natuurlijk was Ajax beter, maar in de eerste helft waren er niet zoveel hoogstandjes te bewonderen als in de twee eerdere edities. In de tweede helft was er meer te genieten voor het publiek. Maxwell maakte een prachtig doelpunt na een kleine solo door het zestienmetergebied. De Braziliaan maakte het af door over de keeper het net te vinden.

Ook Wesley Sneijder oogstte veel applaus met het negende doelpunt. Hij passeerde met een subtiel wippertje de keeper van Achilles '12. Vier doelpunten kwamen op naam van Wesley Sonck. De Belg lijkt steeds meer zijn draai vinden. Koeman: ,,Sonck is een spits die zonder bal ook diep gaat. De overige spelers wennen daar aan, net zo goed als hijzelf went aan het spel van Ajax. Het tempo en de handelingssnelheid bij Sonck moet nog omhoog. Maar hij heeft een hoog rendement uit de kansen die hij krijgt. Ibrahimovic is een heel ander type speler, hij vraagt meer de bal in zijn voeten. Ik wil ze snel samen laten spelen."

In de tweede helft was een nieuweling in de Ajax-selectie aan het werk te zien. Zijn naam is Nicolai Mitea. ,,Er was een open plaats in de selectie, dus konden we hem mooi meenemen. Zo zien we hem ook nog een helft aan het werk", lichtte Koeman de aanwezigheid van de 18-jarige Roemeen toe. Hij speelde linksbuiten en wisselde af en toe van positie met Sonck. Hij liet enkele fraaie bewegingen zien, maar toonde ook een tekort aan conditie.

Na drie oefenwedstrijden groeit de voldoening bij Ronald Koeman. De spelers ogen fitter en sterker dan vorig seizoen op dezelfde tijd. ,,Uit de test blijkt ook dat de spelers nu fitter zijn. Daar passen we nu het programma op aan. Jelle van Damme is een van de jongens die sterker is geworden. Hij moet groeien. Hij moet wat rust krijgen als hij in balbezit is. We hebben veel vertrouwen in hem. In een jaar of nog een jaar daarna kan hij voor mooie dingen zorgen", complimenteerde Koeman de jonge Belg. ,,In vergelijking met vorig jaar zie ik veel meer voetballend vermogen, en dat met een hoop jonge jongens. Er is niets dat tot nu toe tegenvalt, alles is positief", constateerde de oefenmeester.