Menu

Sonck scoort tegen Oranje

Met een teleurstellend gelijkspel tegen België (1-1) heeft het Nederlands elftal woensdagavond de laatste test voor de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijden tegen Oostenrijk (6 september) en Tsjechië (10 september) besloten. In een teleurstellende wedstrijd scoorde Ajax-spits Wesley Sonck het enige doelpunt voor de Rode Duivels.

In de 23ste minuut had Wesley Sonck ook al een goede mogelijk gekregen om België op voorsprong te brengen. Na een goede solo belette Frank de Boer hem net voor de lijn 1-0 te scoren. De Belgische Ajacied was in de 38ste minuut wel succesvol toen hij vrij voor Edwin van der Sar raak mocht koppen. Opvallend bij de openingstreffer was ook dat Deflandre van Van Bronckhorst alle gelegenheid kreeg om Sonck aan te spelen.

Rafael van der Vaart kwam vanavond niet tot scoren. Bondscoach Dick Advocaat had de Ajacied een rol als tweede spits toebedeeld. Patrick Kluivert speelde tegen België op de positie, die Van der Vaart bij Ajax veel inneemt, die van vooruitgeschoven middenvelder achter de spitsen. Van der Vaart mocht het in de eerste helft samen met Ruud van Nistelrooy proberen. Een groot succes vormde het duo met Kluivert in de voorste linie de eerste helft niet. Van der Vaart kon slechts een keer met een goed afstandschot gevaarlijk zijn. De samenwerking met de nieuwe aankoop van Bayern Munchen, Roy Makaay, verliep in de tweede helft een stuk beter. Makaay scoorde na 55 minuten de gelijkmaker achter de kansloze De Vlieger.

Zonder echt goed te spelen, maakten de Belgen het de Nederlandse defensie vooral in de eerste helft moeilijk. De Belgen benutte de flanken goed. Jelle van Damme kon aan de linkerkant meerdere malen gevaarlijk mee opkomen. De Belg maakte zijn debuut in de basis van de Rode Duivels en deed goed voordat hij in de 65e minuut met een gele kaart achter zijn naam werd gewisseld voor Van der Heyden.

Ook Tom Soetaers kreeg nog de nodige speelminuten. In de 82ste minuut kwam hij in het veld voor de leeggespeelde Sonck. Ajacied Wesley Sneijder kwam niet in actie voor Oranje.

Foto: www.proshots.nl

België - Nederland 1-1 (1-0). 38. Sonck 1-0, 58. Makaay 1-1. Scheidsrechter: Fandel (Dui). Toeschouwers: 38.000. Rode kaart: 85. Cocu (Nederland 2x geel), 90. De Cock (België). Gele kaart: Van Damme, Goor (België).

België: De Vlieger; Deflandre (65. De Cock), Simons, Van Buyten en Van Damme (65. VanderHeyden); Mbo Mpenza (44. Martens), Baseggio (82. Deschacht), Clement en Goor; Buffel (90. Walasiak) en Sonck (82. Soetaers).

Nederland: Van der Sar; Reiziger (46. Zenden), Stam (46. Ooijer), Frank de Boer en Van Bronckhorst; Seedorf (46. Van Bommel), Cocu, Kluivert en Davids (78. Overmars); Van Nistelrooij (46. Makaay) en Van der Vaart.