Menu
'Soort manager' Johan Cruijff ziet te grote gaten vallen

'Soort manager' Johan Cruijff ziet te grote gaten vallen

Deze week gaan we terug naar 30 november 1980 wanneer Johan Cruijff de genodigdentribune van de Meer afdaalt om de dug-out op te zoeken.


Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


Gebroederlijk bijna staan ze na afloop van Ajax-FC Twente (5-3) de pers te woord. Technisch adviseur Johan Cruijff zegt dat hij ‘boven’ zag dat er grote gaten vielen en dat hij besloot om dat ‘beneden’ maar eens te gaan melden.

Leo Beenhakker voelt zich helemaal niet overvallen door de actie van de illustere tribuneklant

Daarop zegt hoofdtrainer Leo Beenhakker dat hij zich helemaal niet overvallen voelt door de actie van de illustere tribuneklant. ‘Ik heb altijd al een soort manager naast mij gewild’, houdt de jonge trainer (die op zijn 38ste nog lang geen Don Leo is) zich groot. ‘En met Cruijff zit je wat dat betreft erg goed.’

Ajax heeft al van Wageningen, AZ’67, FC Den Haag, PEC en Sparta verloren wanneer FC Twente op bezoek komt. Johan Cruijff heeft op de tribune gezelschap van vrouw Danny, zoon Jordi en van Wim Jansen, de oer-Feyenoorder die voor Ajax zal gaan voetballen, maar vanwege deelname aan de Amerikaanse competitie eerder in het jaar nog even niet speelgerechtigd is.

Ajax wordt ondersteboven gecounterd door FC Twente
Ajax komt door een effectvolle vrije trap van Frank Arnesen nog wel op voorsprong, maar wordt daarna ondersteboven gecounterd door FC Twente met Hallvar Thoresen in een glansrol. De rappe Noor maakt er twee, Manuel Sánchez Torres één. Wanneer een mislukte voorzet van Tscheu La Ling in het Twentse doel waait, staat het 2-3, maar Ajax heeft nauwelijks aanspraak op meer en Cruijff kan het niet langer aanzien.

Johan Cruijff met zoontje Jordi en echtgenote Danny op de Ajax-tribune. Rechts van Danny Wim Jansen. Bron: Rob Bogaerts, Nationaal Archief/Anefo, 931-1801
Johan Cruijff met zoontje Jordi en echtgenote Danny op de Ajax-tribune. Rechts van Danny Wim Jansen. Bron: Rob Bogaerts, Nationaal Archief/Anefo, 931-1801

Twaalf minuten na rust verheft hij zich van zijn tribuneplek, daalt af naar het veld, opent het hek naar het speelveld, meldt zich bij de stomverbaasde Beenhakker en gaat de boel eens grondig technisch adviseren. Druk gebarend praat hij tegen de kauwgom kauwende trainer aan.

Schutterende doelman
Dat mag hij, Johan, want inderdaad is Cruijff ‘de soort manager’ waar Beenhakker om heeft gevraagd. Ook de levende Ajax-legende heeft in de Amerikaanse competitie gespeeld en houdt zich sindsdien fit bij zijn oude club. Cruijff is gevraagd om niet alleen te coachen op het trainingsveld, wat hij zijn hele voetballeven al doet, maar ook om daarbuiten spelers en technische staf te adviseren.

Johan Cruyff y Leo Beenhakker con el @AFCAjax. 1980. pic.twitter.com/pTvfCGKYwj

— Fútbol Vintage (@Futb01Pics) 4 mei 2015

Helpt het? Tegen Twente buigt Ajax zowaar de 3-2-achterstand om in een 5-3-overwinning, maar krijgt bij de goals van Edo Ophof, Ling en Arnesen, wel de hulp van de schutterende doelman Eddie Pasveer.

Bovendien verliest Ajax de week er op met 4-2 van Feyenoord, in Rotterdam, waar Wim Jansen wordt onthaald met een ijsbal op zijn oog waardoor zijn debuut bij Ajax maar een kwartier zal duren. Nee, Cruijff terug bij Ajax gaat pas echt werken wanneer hij zelf mee gaat spelen, eind 1981. Dan wordt het ook prompt weer hoogtij in de Meer.

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het  Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax Encyclopedie. Bestel hier deel 2 van de Ajax Encyclopedie]Ajax Encyclopedie

Lees ook: Alleskunner met beentjes als takken en een open oog voor de ruimte

Fotobijschrift (boven): Johan Cruijff gebaart dat Ajax naar voren moet, de kauwgom kauwende Leo Beenhakker en Bobby Haarms (rechts) houden zich op de achtergrond.
Bron: Ajax Erfgoed