Menu
Spaans bloed doet het goed

Spaans bloed doet het goed

Als iemand woensdagochtend zijn psychologie van de koude grond op de winnaars van het afsluitende trainingsspelletje loslaat, dan concludeert diegene vast dat spelers met Spaans bloed de beste zijn.

Wesley Sneijder is af en drukt zich sportief op. Wesley Sneijder is af en drukt zich sportief op.

Zo simpel is het natuurlijk niet. Opvallend des te meer, dat het spelletje hooghouden waarmee de ochtendtraining werd besloten, het langst werd volgehouden door Kenneth Perez, Gabri en Roger, van wie laatstgenoemde de ‘titel’ voor zich opeiste. De spelers moesten hand in hand in een kring staan en de bal mocht de grond niet raken. Wie de bal onbespeelbaar aangaf of wie de bal liet vallen, was af en mocht - lees: moest - zich opdrukken. Dat leidde tot hilarische taferelen. Kwaadheid bij de afvallers over mogelijk onrecht (was die bal wel haalbaar?), extreme vrolijkheid bij de overblijvers. Hoopvolle blikken richting trainer hadden niet altijd het gewenste effect. Zo viel Thomas Vermaelen als laatste zonder Spaans bloed door zijn aderen af. Zijn puppylook richting Ten Cate had geen effect en de Belg kon zich opdrukken. Uiteindelijk won Roger het spel met verve.

Henk ten Cate instrueert zijn spelers bij de positiespel-oefening. Henk ten Cate instrueert zijn spelers bij de positiespel-oefening.

Het was een ontspannen afsluiting van een pittige training waarin vooral was gehamerd op het positiespel. Vrijlopen, aanbieden en op het juiste moment het gat inlopen was de opdracht geweest. Meer dan eens liet Ten Cate zijn spelers, bij wie de mannen die donderdagavond met Jong Ajax moeten meedoen ontbraken, op de plaats stilstaan om zo de ontstane situatie duidelijk te maken. Waarom niet voor die oplossing gekozen en waarom dat andere wel gedaan? De uitleg sorteerde direct effect, want niet veel later na de aanwijzingen klonk veelvuldig het ‘Zo, ja!’ van de zijkant. Moet fijn zijn voor een trainer, zulke coachbare spelers.
Zoals het voor de Spaanse filmploeg die opnames draaide, fijn geweest zal zijn dat juist een Spanjaard dat afsluitende spelletje won. Of zou het misschien te maken heb gehad met die filmploeg dat juist de Zuid-Europeanen het zo lang volhieden?

Vanmiddag trainen de Ajacieden nog een keer om drie uur, wederom op het trainingsveld naast de ArenA.

De Spaanse helden lachen zich slap. Zij winnen het hooghoudspel. De Spaanse helden lachen zich slap. Zij winnen het hooghoudspel.