Menu

Spaans-Argentijns bezoek van de Balearen

Met Real Club Deportivo Mallorca lootte Ajax een Spaanse subtopper waarop de nodige Argentijnse invloeden van kracht zijn. In het oprichtingsjaar 1916 speelde de club haar wedstrijden al in een stadionnetje dat de naam 'Buenos Aires' droeg. De huidige selectie van Mallorca bevat liefst acht spelers met een Argentijnse achtergrond. Het eilandenrijk de Balearen, waarvan Mallorca de hoofdstad is, blijkt een magnetische werking op spelers uit het Zuid-Amerikaanse land te hebben. Zelfs tijdens het meest succesvolle seizoen van de club ooit, de voetbaljaargang '98-'99, stond er met Hector Cúper een Argentijn aan het roer.

Nadat in 1997 promotie naar de Primera Division werd gerealiseerd, ging het alleen nog maar beter met de Spanjaarden. Het eerste seizoen op het hoogste niveau sloot de ploeg van Cúper met een knappe vijfde plek af. Bovendien drong de ploeg dat seizoen zelfs door tot de finale van het toernooi om de Copa del Rey, de Spaanse beker. Een finale die na strafschoppen werd verloren van Barcelona. Afgelopen jaar was het opnieuw raak voor de ploeg uit Palma de Mallorca. De derde plaats in de competitie betekende opnieuw een verbetering van het clubrecord. Alleen de gevestigde orde in Spanje, lees: Barcelona en Real Madrid, behaalde dat seizoen meer punten. Finale De club maakte het achterliggende seizoen ook een droomdebuut op het Europese podium. In het laatste toernooi om de Europacup II drong de ploeg verrassend door tot de eindstrijd. Maar ook deze finale ging verloren voor Cúper en zijn mannen. In Birmingham verzekerde Lazio Roma zich met een 2-1 overwinning van de laatste Europacup II. De derde plaats in de competitie volstond bovendien voor het spelen van een voorrondewedstrijd voor de prestigieuze Champions League. Onder trainer Mário Gómez, de opvolger van de inmiddels naar Valencia vertrokken Cúper, werd echter deelname aan het 'kampioenentoernooi' verspeeld. Het Noorse Molde FK bleek te sterk. Mallorca moest zich zodoende tevreden stellen met een plaatsje in het UEFA Cup-toernooi.

In tegenstelling tot de moeite die Ajax thuis met Hapoel Haifa had, verging het de Spanjaarden tot nu toe beter in de UEFA Cup. Na in de eerste ronde het Tsjechische Sigma Olomouc te hebben opgerold, werd de derde ronde bereikt middels even zorgeloze overwinningen op FK Teplice. Voor beide ploegen geldt de wedstrijd van vanavond als de eerste echt serieuze testcase in dit Europacup-seizoen.

Ook in de competitie lijkt Mallorca weer het juiste spoor te hebben hervonden. Trainer Fernando Vázguez heeft inmiddels de verantwoordelijkheid over genomen van Goméz. Laatstgenoemde werd door de Spaanse voetbalbond uit zijn functie gezet vanwege problemen met zijn trainerslicentie. De ploeg bevindt zich na een teleurstellende competitiestart momenteel op een tiende plaats. Afgelopen zondag werd er in een besneeuwd Barcelona nog met 2-1 gewonnen bij Espanyol.

Die opwaartse lijn die de ploeg heeft ingezet is knap, aangezien de club tijdens de zomerperiode een aantal belangrijke spelers zag vertrekken. Zo nam Barcelona in ruil voor dertig miljoen gulden superspits Dani over en hing keeper Carlos Angel Roa zijn keepershandschoenen aan de wilgen. De voormalig Argentijns international sloot zich aan bij een religieuze sekte. Die groepering verbood Roa niet alleen zijn keeperswerk verder uit te oefenen, de groep is er ook heilig van overtuigd dat de wereld binnenkort vergaat. Om de selectie toch op niveau te houden, werden onder meer Miquel Nadal en de Argentijnen Jorge Roberto Quinteros en Juan José Serrizuela aangetrokken. Bovendien ontfermde de club zich tevens over een ex-Ajacied: de Argentijn Iván Gabrich. Quinteros en Serrizuela en veroverden net als de van Barcelona overgekomen Nadal direct een basisplaats. Gabrich kwam tot nu toe nog niet verder dan een plaats op de reservebank. Het elftal In het elftal van Vázguez wordt het doel verdedigd door de 30-jarige Argentijn Gérman Burgos. Met Miquel Nadal is één van de meest prominente en geroutineerde Mallorca-spelers genoemd. De ex-speler van Barcelona verkoos een verblijf in Mallorca boven de Catalaanse reservebank. De 33-jarige verdediger speelt doorgaans in de as van het elftal. Ook linksback Miquel Soler speelde in een vorig voetballeven bij Barça. De verdedigingslinie bestaat verder uit Javier Olaizola en de Argentijnen Gustavo Siviero en Juan José Serrizuela. De laatste doorgaans in de rol van verdedigende middenvelder.

Vicente Engonga toonde vorig seizoen al aan één van de sterkste centrale middenvelders te zijn in de Primera Division. Om hem heen spelen Francisco Soler, de jonge Kameroenees Etamé Laurén en de aanvallend ingestelde Joegoslaaf Jovan Stankovic. De Spanjaarden hanteren een systeem met twee spitsen, waabij clubtopscorer Diego Trístan en Jorge Roberto Quintero of Ariel Ibagaza nemen de offensieve taken voor hun rekening nemen.

De historie van de club is overgoten met een Spaans politiek-monarchistisch sausje. Omdat de club vanaf de oprichting nauwe banden onderhield met vorst Don Alfonso XIII werden de spelers die beginperiode 'les Alfonsinos' genoemd. Anderen spraken daarentegen gekscherend over de 'Alfonso XIII Football Club'. Op 28 juni 1916 vereerde de koning de club met het voorvoegsel Real. Vanaf 1931 maakten de Spaanse burgeroorlog, de dictatoriale periode onder Franco en de troonsafstand van Alfonso XIII een einde aan alle koninklijke genegenheid. De club gaat vanaf dat moment verder als Club Déportivo Mallorca. Ook het wapen van de club moet verder 'kroonloos' door het leven. Pas in 1973, met het op zijn einde lopen van de periode Franco, stond het Mallorca weer vrij het originele wapen en naam te voeren.

Koninklijk of niet, één ding is zeker: Mallorca is een meer dan geduchte tegenstander waarvoor waakzaamheid geboden is. Spelend vanuit een solide verdediging en met een compact middenveld zal Ajax moeten waken voor de snelle counters van de Spanjaarden, die het de Ajacieden ook op het fysieke vlak zeker lastig zullen maken. Daar staat de Argentijnse inbreng zonder twijfel garant voor! Stel daar de ervaring van Aron Winter, de nuchtere hardheid van Van Halst, het gogme van de Deense vleugels en de scoringsdrift van Nikos Machlas tegenover en de ingrediënten voor een heet Europacup-avondje zijn compleet. RONALD JONGES