Menu
Spannende topper blijft onbeslist

Spannende topper blijft onbeslist

Ajax heeft zaterdag geen verdere schade opgelopen in de race om de landstitel. De thuistopper tegen PSV bleef doelpuntloos en daarmee onbeslist: 0-0. Ajax - PSV was vaker spannend dan echt goed. Na het gelijkspel blijft de dans om het kampioenschap boeiend.

Ajax - PSV was een duel onder hoogspanning. Een treffen dat voor de thuisploeg zou beslissen over (voorlopig) aan- of afhaken in de kampioensrace. Koploper PSV ging de avondwedstrijd in met een voorsprong van zes punten op de Amsterdamse nummer drie in de Eredivisie.
Martin Jol kon geen beroep doen op de geschorste André Ooijer. De routinier miste het treffen met zijn oude club vanwege zijn rode kaart in de laatste ontmoeting met AZ. De absentie van Ooijer, die samen met Rik van den Boog vooraf wel het Ajax Supportershome bezocht, maakte de weg vrij voor Toby Alderweireld. Vergeleken met AZ had Jol zijn elftal op drie plaatsen gewijzigd: naast Alderweireld kregen ook Demy de Zeeuw en Eyong Enoh een basisplek.

Het eerste Ajax-gevaar kwam na acht minuten van Siem de Jong. De centrale middenvelder draaide knap weg bij zijn tegenstander Otman Bakkal, maar schoot zijn poging in de handen van Andreas Isaksson. Iets later was ook Luis Suarez gevaarlijk. De aanvoerder mikte zijn volley nét over het PSV-doel. Tegen zijn gewoonte van de laatste weken in, raakte de Uruguayaanse Ajacied eens niet paal of lat. Vooral voor de rust leken beide clubs een angstige balans te houden. PSV hoefde begrijpelijkerwijs niet veel in de bijna uitverkochte Amsterdam ArenA. Voor de Ajacieden was het een avond die winnend afgesloten moest worden. De meer op hun defensie leunende Eindhovenaren kwamen er enkele malen gevaarlijk uit. Ola Toivonen zag zijn kopbal van dichtbij gekeerd door Maarten Stekelenburg. Een aanval via Jeremain Lens eindigde via Jonathan Reis in de handen van de Ajax-goalie. Aan de overkant stichtte Vertonghen gevaar met een vrijetrap. Isaksson dook opnieuw in de juiste hoek.

Anita in duel met Lens. Anita in duel met Lens.

Het bezoekersvak in de ArenA bleef overigens grotendeels leeg. Vanwege problemen van de NS rond Utrecht lukte het niet om de Eindhovense aanhang per trein naar Amsterdam te vervoeren. Een handvol Ajacieden nam zijn intrek op de stoelen die normaal een buffer zijn tussen de verschillende supportersgroepen.

Na de rust leek PSV-verdediger Marcelo de balans te verstoren. Vurnon Anita wist de kopbal op de doellijn te keren. Iets later was ook Toivonen dicht bij een kopdoelpunt. De Zweed zag zijn inzet gekeerd door Stekelenburg. Jol hoopte dat Miralem Sulejmani zijn ploeg van een extra wapen kon voorzien. De Serviër verving Anita en nam positioneel de plek in van Urby Emanuelson, die het duel vervolgde als linksback. De nieuwbakken linkerverdediger speelde tegen PSV zijn 250ste officiële wedstrijd als Ajacied. Vertonghen bereikte ook een mijlpaal; de Belg kon na Ajax – PSV terugzien op 150 wedstrijden in het Ajax-shirt.

In een van zijn eerste acties loste Sulejmani een diagonaal schot. Opnieuw had Isaksson een antwoord paraat. Vasthouden van Erik Pieters, de linksback greep de sprintende Sulejmani na een dik uur spelen in de kraag, liet scheidsrechter Björn Kuipers onbestraft. De leidsman had de actie van de PSV’er zomaar met een penalty kunnen bestraffen.

Suarez gaf tien minuten voor tijd een krachtig eindsignaal af voor een (gehoopte) finale opleving. De Ajacied leverde een huzarenstukje door de bal vanaf eigen helft bijna over Isaksson heen te mikken. De Zweedse doelman kon de bal ternauwernood nét over de lat tikken.

De balans bleef uiteindelijk dus gehandhaafd. De hoogspanning stond treffers blijkbaar in de weg. Zonder schade bleef de thuisploeg overigens niet. Invaller Lindgren moest een onnozele charge op Afellay, ter hoogte van de middenlijn, in de slotminuten bekopen met rood. Omdat FC Twente zaterdagavond verloor van AZ (1-2) hield Ajax de schade in de competitie beperkt. Omdat ook geen terrein werd heroverd en Ajax de wedstrijd met tien man afsloot, eindigde de voetbalavond alsnog met een lichte kater. Dinsdag wacht het thuistreffen met Real Madrid in de Champions League. Dan wacht de Ajacieden nieuwe kansen op voetbalgeluk.

,,We hadden de eerste twintig minuten van de eerste helft de trekker over kunnen halen’’, blikte Martin Jol terug tijdens de persconferentie. ,,Dat gebeurde niet, waarna PSV in de tweede helft de bovenliggende partij was. Jammer dat we geen drie punten hebben gepakt, zeker met het oog op het resultaat van FC Twente. Anderzijds hebben we geen terrein verloren op PSV.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de reacties van Ajacieden en een samenvatting van Ajax- PSV

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Gerard van Hees

Alderweireld keerde tegen PSV terug in de basis. Alderweireld keerde tegen PSV terug in de basis.
De Jong had in de openingsfase een paar kansen. De Jong had in de openingsfase een paar kansen.
Man-of-the-match Van der Wiel zet een sprint aan. Man-of-the-match Van der Wiel zet een sprint aan.
Stekelenburg keepte goed en hield de nul. Stekelenburg keepte goed en hield de nul.
De Zeeuw schiet. De Zeeuw schiet.
El Hamdaoui kwam niet tot scoren en blijft daardoor na zaterdag op 99 competitietreffers steken. El Hamdaoui kwam niet tot scoren en blijft daardoor na zaterdag op 99 competitietreffers steken.
Emanuelson met een haag PSV'ers voor zich. Emanuelson met een haag PSV'ers voor zich.
Invaller Sulejmani in duel met Afellay. Invaller Sulejmani in duel met Afellay.
Suarez waagde tien minuten voor tijd een schot van eigen helft. Isaksson tikte de bal net over de lat. Suarez waagde tien minuten voor tijd een schot van eigen helft. Isaksson tikte de bal net over de lat.
Lindgren kreeg in de extra tijd rood na een overtreding op Afellay. Lindgren kreeg in de extra tijd rood na een overtreding op Afellay.
Suarez en Bakkal na afloop. Suarez en Bakkal na afloop.