Menu

Spanning blijft in KPN Eredivisie

Op twee fronten blijft het waarschijnlijk tot de laatste dag spannend in de KPN Eredivisie. Zowel in de strijd om Europees voetbal als die tegen deelneming aan de nacompetitie kan het nog vele kanten op.

Ajax, Roda en Vitesse boekten winst in de strijd om plaats twee tot en met vijf. Ajax won vrijdag al van NAC (1-0). Vitesse besliste met moeite de Gelderse derby met De Graafschap in zijn voordeel (2-1). De Belg Peeters maakte in het Gelredome het beslissende doelpunt.

Voor Roda en Ajax kwam ook de tweede plaats weer binnen bereik. Feyenoord verspeelde belangrijk terrein door bij Roda JC te verliezen (1-0). Vrede scoorde hier via de rug van doelman Dudek. Ajax staat nog slechts twee verliespunten af van de Rotterdammers, die nog een wedstrijd in de ArenA op het programma hebben.

Bij RKC is ook sprake van een terugval. De Waalwijkers werden door NEC aan alle kanten voorbij gelopen. In de Goffert werd het maar liefst 5-1 voor de thuisclub, die sinds de winterstop bezig was aan een mindere reeks. Verdediger Hesp scoorde twee keer voor de formatie van Neeskens.

FC Utrecht, dat bij het nagenoeg gedegradeerde RBC won (2-1), heeft ook nog uitzicht op een plaats in het toernooi om de UEFA-beker voor volgend seizoen. Voor het team maakten Gluscevic en Van Mol de doelpunten. Keller van RBC kreeg de rode kaart.

Heerenveen is sinds januari nauwelijks nog te stuiten en won nu bij Sparta (3-1). De opleving voor het team van De Haan komt waarschijnlijk net te laat om straks weer op de internationale toer te gaan. Allb~ack was twee keer succesvol voor de Friezen. Bij het duel stonden de gebroeders Gerard (Heerenveen) en Dennis de Nooijer voor het eerst als profvoetballer tegenover elkaar.

Door het verlies bij Vitesse maakte De Graafschap pas op de plaats, na recente overwinningen op Feyenoord en FC Twente. Desastreus was het niet. Naast de nederlaag van Sparta verspeelde ook concurrent Fortuna Sittard punten. De Limburgers speelden gelijk (1-1), maar hadden thuis tegen FC Groningen op meer gerekend. Door Janssen kwam Groningen zelfs op voorsprong. Volmer maakte enkele minuten voor tijd gelijk.

FC Twente speelde zich definitief vrij van mogelijke degradatiezorgen. De bekerfinalist won thuis van AZ door een laat doelpunt van invaller Cziommer (1-0). Vijf minuten voor tijd kreeg Kromkamp van AZ de rode kaart.

PSV bleef zaterdag bij Willem II steken op een gelijkspel (1-1). Het wist toen al dat het, ongeacht het resultaat van Feyenoord een dag later, nog minimaal een week moet wachten op het kampioenschap.

Door Hofland kwam de koploper wel op voorsprong. Caluwe maakte gelijk voor de formatie van coach Westerhof. Gerets had nagenoeg al zijn beschikbare spitsen opgesteld. Van Nistelrooy, Kezman en Bruggink maakten allen deel uit van het basiselftal.