Menu
Sparta - Ajax: laatste editie in 2010

Sparta - Ajax: laatste editie in 2010

Ajax opent zondag het Eredivisieseizoen met een uitduel bij Sparta Rotterdam. De laatste keer dat de Amsterdammers op het hoogste niveau in actie kwamen tegen de promovendus dateert uit het seizoen 2009-2010. Toen zegevierde de ploeg van trainer Martin Jol met 0-3. Diens voorganger, Marco van Basten, verging het een jaargang eerder een stuk slechter door met een 4-0-nederlaag te vertrekken uit Het Kasteel.

Ajax trad op 7 maart 2010 voor het laatst aan voor een uitwedstrijd tegen Sparta. Siem de Jong, ooit scorend op Spangen bij zijn debuut in het eerste van Ajax, toonde die middag opnieuw zijn trefzekerheid door de 0-1 voor zijn rekening te nemen. Gregory van der Wiel verdubbelde tien minuten voor rust de score: 0-2. Dennis Rommedahl bepaalde een kwartier na rust de 0-3-eindstand en hield daarmee zijn ploeg in het spoor van de koplopers.

Die situatie was in het seizoen 2008-2009 wel anders, toen Ajax al vroegtijdig was uitgeschakeld voor het kampioenschap. De 4-0-nederlaag bij Sparta was de bekende druppel in een desastreuze jaargang. Het noopte Van Basten zelfs tot opstappen, omdat hij naar eigen zeggen niet goed genoeg was voor het trainerschap van Ajax en hij zichzelf bovendien vertwijfeld afvroeg of hij een jaar later wel bekwaam genoeg zou zijn. Aan het verzoek van Van Basten werd uiteindelijk gehoor gegeven door de clubleiding van Ajax.

Wedstrijd om snel te vergeten
De laatste wedstrijd onder leiding van de steraanvaller van weleer was er een om snel te vergeten. Hoewel Ajax schadevrij de rust leek te halen gooiden achtereenvolgens Edouard Duplan en Yuri Rose roet in het eten: 2-0. Na rust sorteerde ook het inbrengen van een extra aanvaller – Dario Cvitanich – geen enkel effect. Vervolgens was de afgang helemaal compleet nadat Oleguer vanwege een rode kaart naar de kant moest en Joshua John en Dele Adeleye de derde en vierde Spartaanse treffer lieten aantekenen.

Na deze eclatante zege hielden de Rotterdammers zich nog een seizoen staande op het hoogste niveau alvorens zij afdaalden naar de eerste divisie. Pas afgelopen jaargang lukte het trainer Alex Pastoor de Spartanen naar de eredivisie te leiden. Een podium waarop de club thuishoort.

Ajax-verleden
Sparta heeft dit seizoen bovendien met Robert Klaasen en Zakaria El Azzouzi twee spelers met een Ajax-verleden binnen de gelederen. Laatstgenoemde staat zelfs nog tot medio 2020 bij Ajax onder contract.

Sparta - Ajax begint zondag om 14.30 uur.


Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst