Menu
Sparta bijna half jaar zonder uitzege

Sparta bijna half jaar zonder uitzege

Het is bijna vijf jaar geleden dat Sparta naar Amsterdam kwam om een wedstrijd in de eredivisie af te werken. Toen eindigde het duel in een regelmatige 3-0 overwinning voor Ajax. Met die eindstand konden de Rotterdammers destijds best leven, want een half jaartje daarvoor had Ajax bijna de dubbele cijfers gehaald: 9-0. Coach Wiljan Vloet en oud-Ajacied Anthony Obodai zullen dit keer voor een beter resultaat willen gaan.

De Ghanese oud-Ajacied Obodai wil in Amsterdam uiteraard goed voor de dag komen. Zoals het een goed sportman betaamt wil hij altijd winnen, helemaal in Amsterdam. Maar dan moeten de Rotterdammers het wel beter doen dan eerder dit seizoen in uitduels, want van de twaalf wedstrijden op vreemde bodem won Sparta er een, van Groningen. Dat was aan het begin van de competitie. Maar kansloos is de ploeg van Vloet eigenlijk ook bijna nooit. Hoewel er tegen Feyenoord recentelijk een 4-0 nederlaag werd geleden, deed Sparta grote gedeelten van het duel goed mee. Wel speelden de Kasteelheren verdienstelijk gelijk bij onder andere FC Utrecht, Heerenveen en NEC.

Eigenlijk moet Sparta nu resultaten gaan halen, willen ze niet op de zestiende plaats eindigen. Want in de laatste wedstrijden is de onderkant van de ranglijst aardig in elkaar geschoven.

Sparta moet topschutter Ricky van den Bergh wegens een schorsing missen, maar spits Dieter van Tornhout - geboren op de 85ste verjaardag van Ajax - zal zich willen revancheren voor het laatste duel tegen Willem II. Want hoewel Sparta met 3-2 won, zag de spits veel van zijn inzetten tegen het aluminium eindigen.

Dat zag Shota Arveladze vijf jaar geleden niet. De spits ging Klaas Jan Huntelaar voor als Ajacied die vier keer in een competitieduel scoorde en hij deed dat op 18 maart 2001 in de ArenA tegen Sparta. Het duel eindigde in een 9-0 overwinning voor de Amsterdammers.

Kijken we naar de wedstrijd van dit seizoen tegen Sparta, dan is vooral het eerbetoon van Nigel de Jong aan zijn overleden boezemvriend Luciano van den Berg wat iedereen nog bijstaat. De inmiddels bij Hamburger SV spelende Ajacied scoorde beide Ajax-goals, nadat Sjaak Polak de score voor Sparta had geopend. De opstelling van Ajax zag er toen, op 2 oktober, als volgt uit:
Hans Vonk, John Heitinga, Zdenek Grygera, Hedwiges Maduro, Thomas Vermaelen; Nigel de Jong, Steven Pienaar, Urby Emanuelson (77. Juanfran); Ryan Babel (59. Nourdin Boukhari), Markus Rosenberg (59. Yannis Anastasiou), Edgar Manucharyan.

Hoe het zondag gaat, is niet te voorspellen. Danny Blind had zich vorige maand ten doel gesteld alle duels tussen Feyenoord-uit en PSV-thuis in te winnen. Daarin slaagde hij tot dusverre. Sparta is de vijfde en laatste opponent van dat lijstje.

Meeste recente uitslagen tegen Sparta:

09-04-00 Ajax - Sparta 3-2
27-08-00 Sparta - Ajax 3-0
18-03-01 Ajax - Sparta 9-0
23-09-01 Ajax - Sparta 3-0
14-04-02 Sparta - Ajax 0-4
02-10-05 Sparta - Ajax 1-2