Menu
Sparta keert terug in de eredivisie

Sparta keert terug in de eredivisie

Sparta heeft zich donderdagavond verzekerd van een plaats in de eredivisie seizoen 2005-2006. De Rotterdammers versloegen Helmond Sport met 1-2. RBC handhaafde zich op het hoogste niveau. Heracles was als kampioen van de eerste divisie rechtstreeks gepromoveerd.

Na een afwezigheid van drie jaar keert Sparta terug in de eredivisie. De Rotterdamse ploeg verzekerde zich donderdagavond van de eindzege in groep B van de nacompetitie. Het team van interim-trainer Adri van Tiggelen versloeg in de laatste wedstrijd concurrent Helmond Sport met 2-1. Daarmee eindigden de Rotterdammers met een voorsprong van zes punten op Helmond Sport bovenaan in groep A. In groep B wist RBC Roosendaal bovenaan te eindigen en handhaafde zich zodoende in de eredivisie.

Sparta en Ajax kwamen elkaar in de historie al 104 keer tegen. In die ontmoetingen speelden de 'oudjes' van de Nederlandse competitie 21 keer gelijk, 24 keer wonnen de Rotterdammers en in 59 duels was Ajax de sterkte. Een keer eindigde een wedstrijd in de bekercompetitie pas na strafschoppen in een overwinning voor de Amsterdammers.
De grootste zeges boekte Ajax in de seizoenen 1985-1986 en in 2000-2001. In die jaargangen werd het maar liefst 9-0. De grootste nederlaag van Ajax tegen Sparta was op 20 mei 1962 toen Sparta met 4-0 won.

De laatste keer dat Ajax tegen Sparta speelde was op 14 april 2002 in het Eneco-stadion in Rotterdam. Ajax won met 4-0 van de gastheren waarbij Aron Winter destijds speler was.