Menu

Sparta komt op verjaardag

Ajax heeft tegen Sparta iets recht te zetten. In Rotterdam kreeg de ploeg van trainer Co Adriaanse met 3-0 klop. Dat moet zondag met de juiste cijfers worden omgebogen. Tenslotte viert Ajax zijn 101e verjaardag en een mooier moment voor een voetbalfeestje is bijna niet denkbaar.

Met Ajax en Sparta staat er een roemrijke historie op het veld. De ploeg van de nieuwe trainer Willem van Haneghem is de oudste club van Nederland, op 1 april bestaat ze 113 jaar. Dat beide clubs een verleden hebben blijkt wel dat het duel van zondag de 45e in de geschiedenis van het betaalde voetbal is.

Natuurlijk hebben de ploegen elkaar daarvoor ook ontmoet. De allereerste stond op 28 januari 1912 op het programma. De overeenkomst tussen de oudjes was er op kledinggebied. Ajax speelde namelijk tot 1912 in exact hetzelfde shirt als Sparta. Bij de promotie in 1911 moest dat worden veranderd, omdat Sparta in de hoogste klasse uitkwam. En twee dezelfde tenues was uit den boze. Dus eigenlijk is Sparta er de oorzaak van de Ajax in het roodwit speelt.

In de 44 eerdere ontmoetingen won Ajax 31 keer en kwam Sparta tot slechts vijf zeges. De grootste zege van Ajax dateert uit 1985. Met 9-0 was Ajax veel te sterk. Niet te sterk, maar wel winnend was Ajax vorig seizoen. Tegen negen Spartanen - er vielen twee rode kaarten aan Rotterdamse zijde - won de thuisclub op het nippertje (3-2).

Sparta won dit seizoen slechts een keer op vreemde bodem en dat was op 23 februari bij NEC. Opvallend genoeg was dat de eerste keer dat Willem van Haneghem als hoofdtrainer op de bank zat. Direct na zijn komst kwamen er twee versterkingen bij. Rudge werd van Roda JC overgenomen en Dennis de Nooijer kwam eveneens op huurbasis van Heerenveen.

Bij Ajax ontbreken nog altijd Lobont, Tobiasen, Knopper, Witschge, O'Brien en Ikedia. Met de blessure van Cristian Chivu staat het nog slecht. De Roemeen wordt momenteel alleen behandeld. Voor de zekerheid trainde A-junior Johnny Heitinga met de groep mee.