Menu
Sparta Praag houdt ook duel met FC Thun in gedachten

Sparta Praag houdt ook duel met FC Thun in gedachten

Of Sparta Praag-trainer Stanislav Griga als oud-Feyenoorder nog speciale herinneringen koestert aan Ajax? De Tsjech tovert zijn bedachtzaamste blik tevoorschijn. Om vervolgens nuchter via de tolk mee te delen dat de Amsterdam ArenA er in zijn tijd nog niet stond. Het Olympisch Stadion is de eerste en gelijk ook laatste herinnering die Griga te binnen schiet als de gedachten teruggaan naar de Klassiekers die hij ooit speelde tegen Ajax.

Op bezoek in de Amsterdam ArenA is er voor Griga sprake van een nieuwe realiteit. Het klassieke Olympische Stadion (en de roemruchte Meer) is ingeruild voor de moderne ArenA. Griga vertegenwoordigt al lang niet meer de Rotterdamse club, maar is inmiddels trainer van AC Sparta Praha. De voormalige voetbalprof nam het stokje tijdens dit seizoen over van zijn in ongenade gevallen voorganger Jaroslav Hrebik.
De hand van Griga was afgelopen weekeinde voor het eerst waar te nemen. Na drie verliespartijen in de Tsjechische competitie, besloot de ploeg uit Praag een wedstrijd eindelijk weer eens met een zege. FC Mladá Boleslav werd verslagen: 4-2.

In de Champions League werd tot op heden slechts één punt gepakt en ook niet meer dan eenmaal gescoord. ,,Sparta Praag heeft op dit moment even niet zo veel zelfvertrouwen’’, verklaart Griga de huidige gemoedstoestand van de Tsjechische kampioen. ,,We moeten van Ajax, maar ook van FC Thun winnen. Dat betekent automatisch ook dat we zullen moeten scoren. We weten welk type spel Ajax speelt. Verdedigend moet alles daarom bij ons goed staan. Vooral de snelheid van de Ajax-spelers mogen we niet onderschatten.’’

De afwezigheid van de geschorste Tomás Galásek en de geblesseerde Ryan Babel komt de Tsjechen niet slecht uit. ,,Maar in een sterk team als Ajax, kan het gemis van die twee spelers nooit doorslaggevend zijn. Helemaal niet voor zo’n belangrijke wedstrijd.’’

De Tsjechen bezetten de laatste plaats in de poule met FC Thun, Arsenal en Ajax. De Zwitsers van Thun behaalden twee punten meer, goed voor de derde plek. De Tsjechische kampioen zal dus minimaal moeten reiken tot die derde plek om Europees te overwinteren in het toernooi om de UEFA Cup. De beste twee clubs in de poule vervolgen het Champions Leaguetoernooi.

,,Dat na de wedstrijd tegen Ajax nóg een belangrijk duel volgt, vergeten we niet. Het treffen met Ajax hoeft niet beslissend te zijn. Al is het uiteraard wel een heel belangrijke wedstrijd. Vergeleken met afgelopen zaterdag zal ik daarom niet veel aan mijn team veranderen. Welke risico’s we dinsdagavond gaan nemen? Dat zien we tien minuten voor het einde wel. Het hangt er namelijk helemaal van af hoeveel het op dat moment staat.’’

De inzetbaarheid van middenvelder Jan Simák is twijfelachtig. Hij raakte in het competitieduel met FC Mladá Boleslav licht geblesseerd. Tomás Sivok (onderging recent een knieoperatie) en Karol Kisel (gebroken sleutelbeen) zijn in de ArenA zeker niet van de partij.