Menu
'Sparta zal uiterst gemotiveerd zijn'

'Sparta zal uiterst gemotiveerd zijn'

Met nog twee wedstrijden te spelen dit seizoen, wordt de spanning steeds groter. Ajax heeft het behalen van de tweede plaats nog altijd in eigen hand. Twee zeges geven recht op het bereiken van de voorrondes van de UEFA Champions League. Zondag wacht de voorlaatste hindernis, Sparta Rotterdam.

Trainer Marco van Basten bereidde zijn mannen deze week voor op de laatste uitwedstrijd van het seizoen, waarin Ajax traditioneel in het nieuwe uitshirt verschijnt. ,,Ik verwacht een uiterst gemotiveerd Sparta. De club vecht voor lijfsbehoud, wil niet degraderen. Aan ons om daar een passend antwoord op te vinden. Waarom het de laatste jaren voor Ajax relatief moeilijk is bij Sparta, weet ik niet. Maar de boodschap voor ons is duidelijk: wij moeten winnen. Want ik ga er vanuit dat Twente thuis AZ verslaat.”

Mocht zowel Ajax als FC Twente dit weekeinde winnen, dan volgt de ontknoping van de strijd om de tweede plaats volgende week in de Amsterdam ArenA in de onderlinge confrontatie tussen Ajax en Twente. Maar eerst moet Ajax zondag Sparta verslaan om drie punten uit Rotterdam mee te nemen. Dat zal moeten gebeuren zonder Jan Vertonghen, die vrijdag de training verliet met een buikspierblessure. ,,Ik denk dat het seizoen voor Jan voorbij is”, aldus Van Basten. ,,We moeten ook verder kijken dan dit seizoen. Volgend seizoen willen we met een frisse Jan aan de slag. Daarom denk ik dat hij ook niet met België naar Japan zal gaan.” Voor Urby Emanuelson wordt het halen van de wedstrijd zondag ook nog een race tegen de klok. ,,Hij heeft last van zijn enkel, maar ik denk dat hij zaterdag kan meetrainen en ik verwacht dat hij zondag zou kunnen spelen.” Leonardo miste de training vanwege ziekte. Of hij op tijd is hersteld, is nog niet duidelijk.

De Ajax-trainer liet tijdens het persmoment zijn licht schijnen over het zomerse voetbalprogramma. ,,Dat is ronduit belachelijk”, vindt Van Basten. ,,Ik vind het heel slecht hoe het programma in elkaar steekt. De UEFA stelt kwalificatiewedstrijden vast, de KNVB play-offduels. Dan is er tussen 15 en 30 juni nog het EK onder de 21 jaar waaraan onder andere Jong Servië deelneemt. En de competitie begint al op 1 augustus. Wanneer moeten die jongens nou vakantie hebben?”

Als Ajax volgende week de tweede plaats behaalt in de nationale competitie, plaatst de club zich voor het voorportaal van de UEFA Champions League en kunnen er naast de vier competitieduels en een interland, in augustus vier kwalificatieduels op het programma staan.