Menu

Speciaal tintje aan 17e Ajax-Vitesse

De 17e editie van de wedstrijd Ajax-Vitesse, die woensdagavond in de Arena wordt gespeeld, zal in ieder geval voor de trainer van Ajax de meest speciale ontmoeting in de historie zijn. Ronald Koeman: ,,De wedstrijden tussen Ajax en Vitesse zijn altijd al leuk, maar het vreemde is nu natuurlijk dat ik twee weken geleden nog trainer was van Vitesse en nu van Ajax. Daarom is deze wedstrijd leuker, spannender en specialer dan een 'normale' Ajax-Vitesse."

Koeman heeft door de terugkeer van Mido, terug van een schorsing, Tim de Cler en Nikos Machlas, hersteld van een buikspierblessure, weer een grote groep spelers tot zijn beschikking. Daardoor vielen Pique en Vierklau af voor de selectie voor de wedstrijd tegen Vitesse. Fred Grim, Petri Pasanen, Cedric van der Gun, Daniel Cruz en Pius Ikedia zijn nog niet hersteld van hun blessures.

Koeman zegt dat hij wel afstand kan doen van zijn emoties. ,,Daar heb ik nooit problemen mee gehad. Je bent een prof en kan het ene moment nog de hand schudden van een speler om hem op het veld als een vijand te zien."

Er is geen team in de eredivisie dat Koeman beter kent dan Vitesse. ,,Of dat een duidelijk voordeel is, weet ik niet. Het is tegenwoordig toch zo dat er geen geheimen zijn. Ik probeer voordeel te halen uit het feit dat ik de Vitesse-spelers goed ken en dat over te dragen op mijn spelers. Maar Ajax is ook voor Vitesse bekend. Ik geloof dat Vitesse de laatste vier keer won."

Om hen niet nog een winstpartij aan dat totaal te laten toevoegen, wil Koeman de Ajacieden wat agressiever zien. ,,De groep is erg op technische kwaliteiten gericht. De balans is er niet. Vanmorgen moest ik de training ook een keer stil leggen en de ploeg zeggen 'verdomme, doe er wat aan'. Voetbal wordt ook gespeeld als je de bal niet hebt, maar de buitenlandse voetballers van 18,19 jaar zijn zo niet opgegroeid."

,,Ik probeer iets los te maken bij de spelers zodat ze elkaar kunnen gaan sturen. Maar het is in het hele Nederlandse voetbal zo dat de beleving, coaching en persoonlijkheid minder is geworden."

Koeman wil vooral de nadruk leggen op spelhervattingen. ,,Dode momenten zijn trainbaar", vindt de vrije trappenspecialist van weleer. ,,Het kost erg weinig kracht om uit een corner te scoren. Cruijff zei tegen ons 'jullie zoeken de corners en vrije trappen zelf maar uit'. Vrije trappen vonden we leuk, dus dat deden we wel, maar de corners trainden we nooit. Het was Van Gaal die bij Barcelona meer uit de corners en vrije trappen haalde. Van hem kreeg ik het inzicht dat het een belangrijk onderdeel is en het steeds belangrijker wordt. Het kan best zo zijn dat de kwaliteit van Van Hooydonk Feyenoord straks misschien kampioen maakt."

Met nog twee wedstrijden voor de boeg begint de winterstop maandag al. ,,We hebben nog twee moeilijke wedstrijden. Maar als we die winnen, dan zetten we een goede stap voor na de winterstop."

Van de zestien voorgaande ontmoetingen tussen Ajax en Vitesse eindigde geen enkele in een gelijkspel. Drie keer wonnen de Arnhemmers slechts, maar twee daarvan kwamen uit de laatste drie jaar. Ook schakelde de tegenstander van woensdag, Ajax vorig seizoen uit in de achtste finale van de Amstel Cup. De Belg Claessens nekte de Amsterdammers met zijn golden goal.

Bij Vitesse speelt Ajax-huurling Tijjanni Babangida. De Nigeriaan heeft tot dusverre een keer gescoord. Vitesse kan geen beroep doen op Stefanovic en keeper Van Fessem.