Menu

Spectaculaire winst Ajax na fantastische show tegen Barcelona

Ajax heeft voor de tweede keer in successie het Amsterdam Tournament gewonnen. Na een 1-3 achterstand in de tweede wedstrijd tegen FC Barcelona bracht Rafael van der Vaart met twee doelpunten Ajax helemaal terug in de wedstrijd. Richard Witschge schoot in de slotminuut zijn ploeg naar een spectaculaire en fantastische winst op zijn oude club.

Voor O'Brien speelde Maxwell op de linksbackpositie. De Braziliaan poortte in de beginfase Mendieta waardoor hij de sfeer in het stadion nog verder opvoerde. De ene wave volgde de andere op. Richard Witschge, die weer de plaats van Maxwell op het middenveld in nam, was uiteraard ook een geliefd idool voor de supporters om toe te zingen.

In de tiende minuut verstomde het geluid. Barcelona was op voorsprong gekomen. Een combinatie tussen Saviola en Kluivert, van wie Chivu vermoedde dat hij buitenspel stond, werd door de oud-Ajacied simpel binnen getikt, 0-1. Chivu had zelf even daarvoor een schot op doel gelost, maar Bonano kon de bal ternauwernood tussen zijn benen stoppen.

Ajax deelde in vergelijking met de aanvalsdrift van de Catelanen piepkleine speldenprikjes uit. Slechts Van der Vaart kwam met een kopbal na een voorzet van Witschge in de buurt van het doel. Daar bleef het ook bij.

In de 24e minuut liet Ajax de tanden zien aan de Spaanse defensie. Van der Meyde pikte de bal goed op, gaf mee aan Trabelsi die op zijn beurt goed voorzette. Mido kwam een neuslengte te kort om iets moois met de bal te doen.

Ook aan de linkerkant lukte het Sikora af en toe mooie dingen te laten zien. Zijn voorzetten kwamen goed bij de tweede paal. Het was echter steeds een Barcelona-verdediger die het hoofd er tegenaan zette.

Scheidsrechter Jan Wegereef maakte in de 29e minuut geen vrienden in het stadion. Hij gaf Barcelona namelijk een vrije trap mee, waar het leek dat Trabelsi zijn man keurig van de bal zette.

Maarten Stekelenburg redde echter prima op de vrije trap door Frank de Boer. In de scrimmage die daarna voor hem volgde, raakte de Ajax-keeper geblesseerd. Robert Zwinkels liep zich warm. De eerstejaars senior hoefde het veld echter niet, want Pim van Dord leek het been van de doelman weer aan de gang te krijgen.

Toch was het Barcelona dat in de 35e minuut dicht bij 0-2 was. Mendieta zette voor, maar Savialo schatte de snelheid van de bal verkeerd in, waardoor de kans verloren ging.

Vijf minuten later was er geen sprake van verkeerd inschatten. Een doorkopbal belandde voor de voeten van de behendige middenvelder en met een laag hard schot schoot hij Barca's tweede van de avond binnen. Dat was tevens de ruststand.

In de tweede helft begon Ajax aanvallend goed. Rafael van der Vaart ging aan de rechterkant goed door, liet de bal over de achterlijn balanceren en wilde vandaaruit Bonano verschalken. De keeper kon de bal keren, maar Mido stond paraat om de achterstand te verkleinen, 1-2.

Lang duurde de euforie niet, want een lange minuut later werd er achterin wederom een kopduel verloren, waarna Saviola vogelvrij via de grond kon uithalen, 1-3.

Ajax speelde slordig. De middenvelder leden onvoorstelbaar veel balverlies en de verdedigers lieten de Catelanen vanuit elke positie op doel schieten. Toch mocht Mido in de 52e minuut ook weer eens uithalen. Zijn inzet ging net over.

Barcelona ging onverdroten verder. In de 53e minuut scoorde Motta zelfs de 1-4, maar Wegereef keurde dat doelpunt af. Maar wederom bewees de equipe van trainer Van Gaal dat Ajax kwetsbaar is achterin.

Illustratief voor de onmacht aan Ajax-kant was de terugspeelbal van Galasek op Chivu. De bal rolde een meter of drie buiten bereik van de aanvoerder over de zijlijn.

Sikora vervloekte in de 56e minuut de scheidsrechter opnieuw toen hij neerging in het strafschopgebied. Wegereef vond dat keeper Bonano de bal speelde.

Dreiging kwam er aanvallend gerust wel van Ajax. In de 57e minuut ging Van der Meyde goed door op links en schoot hard - net voorbij de schoenneus van Mido - voorlangs.

De aanvalsdrang van Ajax werd beloond. Binnen twee minuten was de achterstand weggewerkt. Puur op karakter kon Rafael van der Vaart egaliseren. In de 60e minuut deed hij dat na een doorkopbal na een verre ingooi van Trabelsi. Hij draaide knap weg bij Puyol en schoot in de verre hoek binnen, 2-3.

De gelijkmaker kwam voor een groot deel op naam van Wamberto en Maxwell die aan de linkerkant goed doorzetten. De blanke Braziliaan prikte de bal onder Bonano door en Van der Vaart gaf het laatste zetje, 3-3.

De sfeer was na Ajax' derde treffer helemaal terug in de Arena, want het was een beetje stil geworden door het slordige spel van Ajax. Maar het applaus galmde weer en de waves golfden weer. En de kansen bleven komen, maar steeds stond er van beide ploegen een verdediger goed op te letten.

Mido ging in de 72e minuut voor Ajax' vierde doelpunt. Van der Vaart sneed de bal na een vrije trap mooi aan. De kopbal van de Egyptenaar ging jammergenoeg net over het Spaanse doel.

Van der Vaart groeide na zijn doelpunten naar zijn oude niveau. Met een fantastische beweging draaide hij langs Reiziger, die hem daarna tegen de grond werkte.

De vrije trap werd genomen door Chivu. Met een hard schot bracht de aanvoerder de keeper in problemen. De terugstuitende bal ging net aan Wamberto voorbij en ook uit de volgende spelhervatting was Chivu dicht bij een doelpunt. Nu kopte hij net naast.

Met nog iets minder dan een kwartier te spelen bracht Koeman Zlatan binnen de lijnen. Nu werd de Zweed, die vrijdag goed had gespeeld tegen Manchester United, door de vans met gejuich begroet. Toen hij door fanatiek storen de doelman in verlegenheid bracht kon hij even niet meer stuk.

Met nog acht minuten te gaan, kreeg Ajax weer een vrije trap. Nu zette Van der Vaart zich achter de bal, die een paar Ajax hoofden schampte en vervolgens bij Van der Meyde kwam. De rechtsbuiten dolde Navarro die zich een slecht verliezer toonde en hem neerhaalde. Dat kostte de back de eerste kaart van de wedstrijd.

De vrije trap werd opnieuw door Van der Vaart genomen die het aan de rechterkant net buiten het zestienmetergebied in een keer probeerde. Met stijl bracht hij de bal in de doelmond waar Bonano hem over tikte.

Ook Barcelona kreeg een vrije trap. Die werd een stuk minder bekwaam genomen dan Ajax eerder had laten zien.

Het publiek wilde een vierde treffer. Daarmee zou Ajax toernooiwinaar worden, Koeman gunde Van der Vaart zelfs een applauswissel en bracht de derde spits in, Machlas.

Barcelona wilde niet verliezen, maar merkte dat het het onderspit aan het delven was. Motta verloor zijn hoofd na knappe acties van Trabelsi en werd ook op de bon geslingerd.

In de slotminuut kreeg Ajax opnieuw een vrije trap nadat Reiziger om Machlas was gaan hangen. Chivu en Witschge namen achter de bal plaats en het was de oud-Barcelonaspeler die op fantastische wijze scoorde, 4-3.

Kort daarna floot Wegereef en was er een einde gekomen aan een heerlijk voetbalweekeinde die de enige winnaar kreeg die het verdiende, AFC Ajax uit Amsterdam.