Menu
Spektakel bij dode spelmomenten

Spektakel bij dode spelmomenten

Supporters van FC Utrecht en Ajax doen er verstandig aan om zondag tijdens de wedstrijd bij een stilstaand moment niet even snel naar de wc te gaan of een versnapering te halen. Beide ploegen hebben dit seizoen patent op het scoren uit standaardsituaties. FC Utrecht en Ajax deden dat ieder elf keer. Het vaakst van alle clubs uit de Eredivisie.

Meer dan de helft van de Utrechtse goals uit dode spelmomenten werden gemaakt uit strafschoppen: zes. Ook Vitesse kreeg zoveel elfmetertrappen, maar in tegenstelling tot de Domstedelingen wisten de Arnhemmers ze niet allemaal te benutten.  

Met S├ębastian Haller heeft FC Utrecht een echte specialist in huis. De Fransman benutte dit kalenderjaar al negen strafschoppen, waarvan vijf dit seizoen. Ter vergelijking: in de vijf grote Europese competities was alleen voormalig Ajacied Zlatan Ibrahimovic in 2015 vaker trefzeker vanaf de stip: elf keer.

Ajax verspreidde zijn goals uit dode spelmomenten als volgt: zes vrije trappen, drie corners, een penalty en goal vanuit een inworp. Overigens zijn de Ajacieden ook bij standaardsituaties tegen op hun best. Er werden daaruit slecht drie tegengoals geïncasseerd, samen met Feyenoord het minst van alle clubs. Utrecht kreeg er acht tegen.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst