Menu

Spektakelstuk in Arnhem levert Ajax geen punt op

Ajax heeft het in Arnhem in een aantrekkelijk duel moeten afleggen tegen een op alle fronten beter Vitesse. Na een 1-1 ruststand kwam Ajax op voorsprong, maar zag deze slinken. Na 90 minuten bleef Ajax met lege handen achter, 3-2.

Het was de derde nederlaag op vreemde bodem in het prille seizoen. Ajax speelde zonder Witschge (schorsing), Knopper, Arveladze, Tobiasen, Van der Meyde, Bobson (allen geblesseerd) en Gronkjaer startte op de bank. 'De overwinning van Vitesse was terecht', vond Ajax-trainer Co Adriaanse. 'Toch hebben we een aardige partij gespeeld tegen de koploper en waren we dichtbij een gelijkspel. Vitesse had meer balbezit en was gevaarlijker door de lengte die ze voorin hebben.'

Maar de langste van het veld, Bob Peeters, werd goed aan banden gelegd door Petri Pasanen. De 19-jarige Fin vormde wederom met de even jonge Cristian Chivu het hart van de Ajax-defensie. Om hen steun te geven bleef Tomas Galasek in hun buurt spelen.

Dat had tot gevolg dat de aanvoerroute naar Machlas meer van middenvelders Winter en Van der Vaart en aanvallers Wamberto en Van der Gun moet komen. Tot erg veel gevaarlijke situaties leidde dat echter niet. De Ajax-goals vielen dan ook uit dode spelmomenten.

Het was Vitesse dat in de achtste minuut de score opende. Oud-Ajacied Michel Kreek passte prima op Amoah. Amoah zag Galasek zijn voorzet missen, waardoor Sikora de bal achter Grim kon werken, 1-0.

Na dat doelpunt kwam Ajax beter in het spel en liet de equipe van trainer Ronald Koeman zich een beetje de kaas van het brood eten. Na een corner van Wamberto miste de kopbal van Bergdolmo net genoeg richting voor de gelijkmaker.

Maar de vierde hoekschop van de Amsterdammers bracht succes. Voor het eerst mocht de corner vanaf rechts worden getrapt en aan die kant ontfermde Van der Vaart zich over de bal. De zeventienjarige middenvelder had de hele week uitgebreid getraind op deze spelhervatting en dat was zichtbaar. Met feilloze precisie kwam de bal op het hoofd van Machlas. De Griek, voor het eerst spelend in het Gelredome na zijn afscheid bij Vitesse, nam op de enige juiste wijze revanche op de fluitconcerten van zijn voormalige fans door raak te koppen, 1-1.

Kort na de gelijkmaker was Ajax zelfs in de positie de leiding over te nemen. Wamberto verkoos echter zelf een eind met de bal te dribbelen in plaats van hem direct te passen op Machlas. Zo bleef de stand bij rust in evenwicht.

Na de hervatting kreeg Peeters een levensgrote kans doordat de timing van Chivu te wensen over liet. De Belg schrok daar echter zo van dat hij niet kon profiteren.

Ajax deed dat aan de andere kant. Van der Gun kreeg van de grensrechter 'groen licht' toen hij op het randje van buitenspel richting Vitesse-doel opstoomde. Keeper Zoetebier kon maar een ding bedenken en haalde Van der Gun neer. Scheidsrechter Jol, die erg veel toeliet in de wedstrijd, aarzelde niet en gaf een penalty. Chivu schoot onberispelijk binnen, 1-2.

Even later kreeg Machlas een absurd harde overtreding door Amoah te verwerken. De Vitesse-speler kwam weg met een gele kaart, maar de Griek moest, kort nadat hij het spel na de blessurebehandeling had hervat, het veld verlaten. 'Hij heeft allemaal verwondingen boven zijn enkel', wist Adriaanse na afloop te vertellen.

Vitesse staakte de strijd allerminst. Met een fantastische vrije trap schoot de jonge Arnhemmer Theo Janssen de gelijkmaker binnen, 2-2. Ajax was niet in staat terug de komen. De invallers Gronkjaer, Cruz en Ikedia brachten niet wat Adriaanse van hen verwachtte en vreemd was het niet dat Vitesse in de 79e minuut op voorsprong kwam.

In een kluwen van spelers schoot Amoah de bal over de lijn, 3-2. Aron Winter kreeg in de slotfase nog een mogelijkheid de score een fraaier aanzien te geven, maar de aanvoerder zag Zoetebier op zijn weg.

'We hebben veel te weinig kansen gecreeerd', zei Adriaanse na afloop. 'Ik vind dat er maar weinig goed gaat bij Ajax. Het enige positieve was dat ze hun best deden. Maar dat doen de mensen in de fabriek ook. Ik ben hier aangenomen om van Ajax weer een topclub te maken. Dat lukt niet in drie maanden, ook niet in een jaar. Er moeten bij Ajax nog veel beslissingen worden voordat het weer een topclub is.'