Menu
Spektakelstuk levert Ajax niets op

Spektakelstuk levert Ajax niets op

Ajax nam tot tweemaal toe de leiding in het uitduel met PSV. Uiteindelijk bleven de Amsterdammers toch met lege handen achter in het Philips Stadion. De Brabanders besloten de enerverende topper met een 4-3-overwinning.

‘Duels tussen Ajax en PSV een garantie voor doelpunten’, was de kop boven een van de voorbeschouwingen in de aanloop naar de topper tussen de beide grootmachten. De Amsterdammers en de Eindhovenaren deden hun gezamenlijke reputatie zondag alle eer aan. Met zeven treffers belandt deze editie van PSV - Ajax ongetwijfeld in de kopgroep van doelpuntrijkste ontmoetingen tussen beide clubs.

De voetbalmiddag kon niet beter beginnen voor de ploeg van trainer Martin Jol. Prutswerk van PSV-doelman Isaksson bracht Luis Suarez in balbezit. Vanuit een toch nog lastige hoek rondde de Uruguayaanse Ajacied vervolgens fraai af: 0-1. De aanvoerder had zijn ploeg nauwelijks tien minuten later nog een grote dienst kunnen bewijzen door ook de 0-2 te maken. Tamelijk laconiek koos Suarez voor een lobje, waar - oog in oog met Isaksson - een harde schuiver mogelijk succesvoller was geweest.
,,Dat was een van de cruciale momenten vanmiddag’’, blikte Martin Jol terug op de beslissing van zijn aanvoerder. ,,Luis lobde hem, maar eigenlijk was het een bal om in het netje te schieten.’’

In het restant van de eerste helft ontspon zich een levendig duel, met kansen over en weer. PSV-rechtsback Stanislav Monolev was bijvoorbeeld met zijn kopbal dicht bij een gelijkmaker. De aanvalskracht van de Amsterdammers ontwikkelde zich vanuit de voorste linie én vanuit de middenlinie. Suarez dook op in de spits en vervolgens vooral ook als linksbuiten. Demy de Zeeuw en Urby Emanuelson dekten Suarez kort in de rug of namen zelf een plekje in voorin. De Eindhovenaren hadden in de beginfase moeite met de aanvallende carrousel, waarin ook Dennis Rommedahl (op rechts) een rol speelde.

Kort voor rust bemachtigde de thuisploeg alsnog de gelijkmaker. Uitblinker Balázs Dzsudzsák kogelde de bal van grote afstand snoeihard en boordevol precisie in de kruising: 1-1. Lang hadden de Brabanders niet om van de gelijkmaker te genieten. Twee minuten na de gelijkmaker hielp Suarez zijn ploeg alsnog aan een tweede treffer. De Ajacied was nét iets eerder bij de bal dan Isaksson en troefde ook Ooijer af. Een schot van De Zeeuw (rakelings over het PSV-doel) was het slotakkoord van het eerste bedrijf.

De tweede helft begon slecht voor de gasten. Vijf minuten na de rust schoot Otman Bakkal van dichtbij raak. Opnieuw was het niet lang wachten op een nieuwe treffer. De doldrieste acht minuten die op de gelijkmaker van Bakkal volgden, leverden zelfs twee treffers op. Eerst sloeg Dzsudzsák wonderschoon toe vanuit een vrije trap, die bijna werd genomen vanaf de zijlijn. De Hongaarse rasvoetballer hielp de thuisploeg daarmee aan de eerste voorsprong van de middag. Urby Emanuelson vuurde een handjevol minuten later af vanaf de Eindhovense zestienmeterlijn. Het schot was hard, droog en raak: 3-3.

In het laatste halfuur kon het treffen alle kanten op. Vooral de neutrale toeschouwer moet zich hebben vermaakt met het op en neer golvende spel. Toby Alderweireld had weinig geluk in de afronding; de Belgische centrumverdediger zag zijn kopbal eindigen op de lat. Een dubieus moment tussen Suarez en André Ooijer was discussievoer tot ver na de wedstrijd. Het contact tussen de Eindhovense verdediger en de Ajacied was volgens scheidsrechter Pieter Vink geen penalty waard. Jol: ,,Als het een schwalbe was, had daar een gele kaart op gestaan.’’ De leidsman liet doorspelen en hield de kaart op zak.

Otman Bakkal velde een kwartier voor tijd het vonnis over de Ajacieden. De PSV’er bracht Rob Wielaert met een slim, want onbestraft gebleven, duwtje uit balans en kon vervolgens vogelvrij inschieten. De invallers Miralem Sulejmani (voor Emanuelson) en Dario Cvitanich (voor Rommedahl) brachten slechts vers bloed bij de gasten uit Amsterdam. Het moegestreden Ajax slaagde er in de slotfase niet meer in om de schade te repareren.

Thimothée Atouba beleefde daarmee een teleurstellend debuut. De Kameroense Ajacied zag zijn eerste officiële optreden in Ajax 1 verloren gaan. Donderdag mag Atouba, die de hele wedstrijd speelde als linksback, wellicht hopen op een eerste zege. Dan ontvangen de Ajacieden vanaf 20.45 uur voor de Europa League Slovan Bratislava in de ArenA.

,,De vorm was vandaag minder’’, zei Jol. ,,PSV sloeg uiteindelijk ook toe op de momenten waarop wij het duel onder controle hadden. Wat dat betreft konden we onze kwetsbaarheden vandaag ook niet verdoezelen. Na de 4-3 was het va banque en had PSV er nog twee of drie bij kunnen maken.’’

Thimothée Atouba maakte zijn debuut voor Ajax tegen PSV. Thimothée Atouba maakte zijn debuut voor Ajax tegen PSV.
Luis Suarez sloeg al na twee minuten toe namens Ajax. Luis Suarez sloeg al na twee minuten toe namens Ajax.
Gregory van der Wiel verdedigt PSV-uitblinker Balázs Dzsudzsák. Gregory van der Wiel verdedigt PSV-uitblinker Balázs Dzsudzsák.
Eyong Enoh duelleert met Ibrahim Afellay. Eyong Enoh duelleert met Ibrahim Afellay.
Toby Alderweireld tegen Ola Toivonen. Toby Alderweireld tegen Ola Toivonen.
Voor Jan Vertonghen was deze keer een plaats op het middenveld weggelegd. Voor Jan Vertonghen was deze keer een plaats op het middenveld weggelegd.
Rob Wielaert ruimt koppend op. Rob Wielaert ruimt koppend op.
Martin Jol toont zijn teleurstelling langs de zijlijn. Martin Jol toont zijn teleurstelling langs de zijlijn.