Menu

Spel Ajax baart Koeman zorgen

In de tweede competitiewedstrijd van het seizoen, uit bij RBC (0-1), bleek Ajax opnieuw nog geen goed ingespeeld team te zijn. Trainer Ronald Koeman noemde het zelfs de slechtste wedstrijd onder zijn bewind. Een been van de keeper van RBC in de eerste helft was nodig om Ajax de drie punten te bezorgen. In de tweede helft speelden de Amsterdammers iets beter, maar nog geenszins tot tevredenheid van de trainer.

RBC Roosendaal begon vanaf het eerste fluitsignaal agressief aan de wedstrijd. Het spel van de Brabanders deed bij vlagen denken aan dat van Grazer AK anderhalve week geleden. De thuisploeg was feller en probeerde, met succes zo bleek, Ajax het voetballen te beletten. Want in de eerste helft kwam Ajax niet verder dan een of twee goede kansen. Met het nodige geluk kwam Ajax toch op voorsprong. Tien minuten voor rust wilde Tom Soetaers vanaf links voorzetten. De bal raakte echter het been van RBC-keeper Aerts, werd zo van richting veranderd en verdween in het doel: 0-1.

In de tweede helft ging het iets beter met de Amsterdammers, ze toonden iets meer agressie. Maar tot veel grote, uitgespeelde kansen leidde dat ook weer niet. Alleen Wesley Sonck kwam in goede scoringspositie. De Belgische spits had iets meer geluk nodig toen hij twee keer alleen op de keeper af kwam. De eerste keer belette de paal een doelpunt, de tweede keer het been van Aerts. Verder konden de Amsterdammers een keer een penalty claimen bij scheidsrechter Wegereef toen Nigel de Jong in het strafschopgebied gevloerd werd. Maar de goal had, zoals Koeman na afloop beaamde, ook aan de andere kant kunnen vallen. RBC had middels een vrije trap in de laatste minuut namelijk een goede kans op de gelijkmaker. En iets eerder al belette Julien Escudé een doelpunt van de thuisploeg.

In geen enkele linie draaide het soepel bij Ajax. Bogdan Lobont had het lastig met de teamgenoten die voor hem stonden. Herhaaldelijk waren er kleine misverstanden tussen de doelman en zijn verdedigers. Zo liepen zowel Lobont als Zdenek Grygera tegelijk op een te harde voorzet van RBC die door het midden richting het doel van Lobont rolde. Een terugspeelbal van Maxwell in de tweede helft was te zacht, zodat de door Ajax aan RBC verhuurde Pius Ikedia nog bijna gevaarlijk kon onderscheppen.

Ook op het middenveld liep het van geen kanten. Koeman: ,,Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Nigel de Jong speelden alleen als ze de bal kregen. Ik vind dat voetbal voor een groot gedeelte ook wordt gespeeld zonder de bal'', zei trainer Ronald Koeman. Ook van de aanvallers kwam nauwelijks gevaar, maar dat kwam mede doordat er geen goede ballen bij de voorhoede kwamen.

Ronald Koeman vond dat bijna niemand naar behoren speelde. ,,Tom Soetaers aan de zijkant was redelijk en ik vond dat Zdenek Grygera en Julien Escudé prima speelden. De rest speelde onder zijn niveau.'' De trainer denkt dat het misschien ook een mentale kwestie is. ,,Als je niet lekker in de wedstrijd zit, is het lastig om alles uit de kast te halen om het de tegenstander moeilijk te maken. Sommige spelers moeten dan het voortouw nemen en dat doen ze niet. Blijkbaar heeft het team niet door dat dit seizoen veel moeilijker is dan het vorige. We moeten nu nog harder werken en nog agressiever zijn.''

De score van twee wedstrijden gespeeld en zes punten doet vermoeden dat het bij Ajax loopt zoals het hoort. ,,Het resultaat is wel goed ja, maar dat is alles'', klaagde Koeman. Met de belangrijke wedstrijd in de derde ronde van de Champions League tegen Grazer AK voor de boeg aanstaande woensdag, begint de trainer zich zorgen te maken. ,,In allerlei opzichten speelden we vanavond onder ons niveau. Vorige week na Vitesse werd me gevraagd of het de slechtste wedstrijd was onder mijn bewind. De slechtste wedstrijd was deze. Grazer heeft laatst verloren. Zij zijn weer wakker voor woensdag. In dat opzicht hadden we beter vorige week of vanavond kunnen verliezen, misschien dat dat ons weer scherp had gemaakt. Het kwartje moet nu wel gaan vallen bij de spelers, anders is het te laat. Ik ben heel ontevreden over dit duel, dat baart me zorgen'', aldus een teleurgestelde oefenmeester.