Menu

Spelen of het de laatste wedstrijd is

Het Champions-League-avontuur van Ajax duurt voort. En weer zijn de Ajacieden ontspannen, ze hebben immers niets te verliezen. Yakubu en Zlatan voelen zich goed, Pienaar is nog en beetje moe en Litmanen weet nog niet wat zijn rol kan worden. Maar morgenavond zullen ze er allen klaar voor zijn.

Op de training maandagochtend leek het alsof Yakubu tegen Milan weer in de basis zal staan. Zoals altijd lijkt de Ghanees daar niet van onder de indruk. ,,Ik weet nog niet zeker of ik morgen in de basis sta. Maar ik ben scherp, en als ik speel zal ik er staan. Ik zorg via de trainingen dat ik altijd fit ben, zodat ik kan spelen wanneer het moet. Soms is dat omdat iemand geblesseerd is, maar dat maakt mij niet uit. Wie mijn directe tegenstander wordt, maakt me ook niet uit."

Yakubu verwacht een moeilijke wedstrijd, maar vindt dat Ajax 'gewoon' moet winnen. ,,Dat zou goed voor Ajax én de spelers zijn", legt hij uit. ,,Het is heel moeilijk om op een gelijkspel te spelen met het oog op de uitwedstrijd, dus moeten we scherp blijven en winnen. Als het kan moet je snel scoren, maar je weet het nooit met voetbal. AC Milan is een heel goede ploeg, ze hebben ook veel jonge spelers. Maar wij moeten lekker spelen, we hebben veel vertrouwen. Bij balverlies is het zaak snel druk te zetten en compact te spelen. We moeten ze geen ruimte geven. Ik denk dat het best 2-0 kan worden. Of 2-1", besluit hij optimistisch.

Pienaar is wat minder optimistisch, maar de afgelopen dagen was hij een beetje ziek. ,,Ik had griep en daardoor ben ik nog steeds een beetje moe", verklaarde de Zuid-Afrikaan. ,,Maar ik ben wel relaxed." Pienaar denkt dat de wedstrijd tegen Milan een van de moeilijkste van het seizoen gaat worden. ,,Milan is een van de beste teams van Europa, ze hebben goede spelers en sommigen hebben de Champions League of een WK wel eens gewonnen. Ze kunnen erg goed verdedigen. De eerste dertig minuten zijn belangrijk. Als wij van onze goal af kunnen spelen, krijg je een open wedstrijd. Ik hoop dat we kansen creëren om te scoren."

Pienaar wil vooral genieten van de wedstrijd. ,,Voor mij persoonlijk is het al een goede prestatie dat we dit hebben bereikt. Ons doel in de Campions League hebben we gehaald. Morgenavond moeten we plezier hebben. Als wij ons richten op onze sterke punten, de aanval, kan er van alles gebeuren. Als we als team spelen en de instructies van de coach opvolgen kunnen we winen. Als het onze dag is, kan het misschien 1-0 worden. Het is in ieder geval goed dat we deze wedstrijd de supporters achter ons hebben, want het kan ook de laatste thuiswedstrijd in Europa zijn dit seizoen. Daarom zal ik spelen alsof het de laatste wedstrijd zal zijn."

Weer bij de selectie is Zlatan Ibrahimovic. De Zweed had zaterdag nog last van zijn been en nam daarom rust. ,,Ik had bloed in mijn spier en dat moest er eerst uit. Als je traint loopt er weer bloed doorheen, daarom moest ik rusten zodat het kon verdwijnen. Ik heb binnen getraind en inmiddels drie dagen buiten. Ik kan alles weer doen met de bal, ik voel me goed."

De spits vindt het lastig om tegen Italiaanse ploegen te voetballen. Zo verwacht hij ook dat het duel van dinsdagavond niet makkelijk zal zijn voor Ajax. ,,Want ze laten je niet voetballen, ze beginnen meteen met verdedigen. Maar het zal wel spannend worden. Vanavond zullen we de strategie bepalen. We moeten negentig minuten lang geconcentreerd blijven en proberen goed voetbal te spelen. Je krijgt altijd kansen in een wedstrijd, morgen zullen we die kansen moeten pakken."

Een verrassing in de selectie is Jari Litmanen. Na de training maandagochtend had Koeman hem gevraagd hoe hij zich voelde, waarop Litmanen antwoordde dat het goed ging. Dus is hij als laatste aan de selectie toegevoegd die 's middags afreisde naar Noordwijk voor het gebruikelijke trainingskamp. ,,Ik voel me al een paar weken goed", zei Litmanen. ,,Op een gegeven moment moet je toch een keer een wedstrijd spelen, en dat is nu toevallig Milan. Ik was er niet mee bezig dat ik voor Milan weer fit moest zijn, maar het komt zo uit."

In het seizoen 1994/1995 speelde Litmanen ook met Ajax tegen Milan. ,,Toen wonnen we drie wedstrijden. Nu moeten we ook weer ons best doen. Toen konden we winnen, dus waarom nu niet. We leven met zijn allen naar deze wedstrijd . Ik hoop dat ik iets kan toevoegen." Dat de Fin nog geen wedstrijd na zijn blessure gespeeld heeft, baart hem geen zorgen. ,,Ik heb in het verleden vaker meteen na een blessure, zonder wedstrijdritme, gespeeld. Dat pikte ik altijd vrij snel op", aldus Litmanen.