Menu
Spelers Cape Town leren in Amsterdam

Spelers Cape Town leren in Amsterdam

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de negentiende aflevering van dit seizoen blikken Khama Billiat en George Maluleka terug op hun stage in Amsterdam.

Het was de bedoeling dat de spelers van Ajax Cape Town zich per twee in Amsterdam zouden melden. Maar toen Khama Billiat twee weken terug aansloot bij Ajax 1 was hij alleen en ook George Maluleka doorliep de stageweek solo. De andere twee raakten geblesseerd. ,,Dat was zo jammer voor ze”, treurde de net 23-jarige Zuid-Afrikaans international namens zijn teamgenoten. Maluleka heeft bovendien niet kunnen praten met Billiat over diens ervaringen een week eerder. ,,Nee, hij was zijn telefoon hier vergeten dus ik heb hem niet kunnen bellen.”

Billiat blikte onlangs op de website van Ajax Cape Town terug op zijn stageweek in Amsterdam en zijn ervaring loopt niet veel uiteen met die van Maluleka. ,,Iedereen is zo aardig bij Ajax”, vond Billiat en zijn ploeggenoot beaamde dat desgevraagd. ,,Dat is heel anders dan bij ons hoor”, vond de middenvelder die voor het eerst in Europa trainde en zich verrijkte op het mentale vlak. ,,Het mentale aspect van voetbal is in Nederland, en eigenlijk in heel Europa, veel beter dan bij ons in Afrika. Hier is iedereen zo gefocust. Ik vind het een voorrecht om hier te zijn.”

George Maluleka schermt Stefano Denswil af. George Maluleka schermt Stefano Denswil af.

Hoewel het jammer is dat Maluleka alleen naar Nederland kwam, is hij bij Ajax zeker niet eenzaam. ,,Thulani is een heel goede vriend van mij en Eyong Enoh ken ik ook goed. Net als Hennie Spijkerman”, aldus de in 2009 van Supersport overgekomen middenvelder. ,,Bij Ajax Cape Town ben ik een betere speler geworden. Foppe de Haan was belangrijk voor mij. Ik kwam als aanvaller naar Cape Town, maar hij heeft mij op het middenveld neergezet. Daar heb ik het prima naar mijn zin, speel veel en ben zelfs international van Zuid-Afrika geworden.”

Een international die jammer genoeg nu bij zijn club zit en niet deelneemt aan de momenteel verspeelde Africa Cup. ,,Dat doet nog steeds wel pijn”, treurt de in Tembisa (wat hoopgevend betekent), geboren voetballer over de dramatische uitschakeling (Zuid-Afrika dacht dat een gelijkspel genoeg was voor plaatsing maar dat bleek niet zo te zijn, red.) van zijn land voor het eindtoernooi. ,,Het had Zuid-Afrika zo’n boost kunnen geven, maar het is helaas niet gelukt. Dat was een grote teleurstelling.”

Des te mooier is het voor Maluleka dat hij nu in Amsterdam mag zijn om zijn kwaliteiten aan Frank de Boer en de zijnen te tonen. Maar het eerste wat hij tegen zijn vrienden zal zeggen als hij terugkomt heeft niets met voetbal te maken. ,,'Wat was het hier koud!' is denk ik het eerste dat ik tegen ze zal zeggen. ,,Maar aan de andere kant is het nu in Zuid-Afrika bloedheet, ook niet echt lekker. Wat ik heb opgepikt in deze week is de communicatie in het veld. Ook van de aanwijzingen die De Boer, Bergkamp en Spijkerman geven tijdens de trainingen leer ik veel en ik ben benieuwd wat Frank de Boer tegen mij zal zeggen wanneer ik weer wegga. Ik hoop dat als ik nog meer leer en beter word dat ik nog een keer terug mag komen.”

Ajax Cape Town hervat op woensdag 15 februari de competitie.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Khame Billiat van Ajax Cape Town liep twee weken terug stage. Khame Billiat van Ajax Cape Town liep twee weken terug stage.