Menu
Spelers en staf laten bloedprikken

Spelers en staf laten bloedprikken

De spelers en staf van Ajax hebben donderdagochtend hun bloed laten prikken op de club. Drie á vier keer per jaar maakt MDC Amstelland een bloedanalyse van de hele groep. Sportarts physical performance Don de Winter legt uit waarom dit gebeurt.

Waarom wordt er bloed afgenomen bij de spelers?
,,Via een periodiek bloedonderzoek kunnen we een aantal zaken in de gaten houden. De spelers trainen vaak en worden zwaar belast. Het is daarom belangrijk om de bloedwaardes goed in kaart te brengen. Hoe zijn de ijzerwaardes? Is de vitamine D-spiegel op orde? Dat soort vragen kunnen we dankzij het onderzoek beantwoorden. Daarnaast kijken we ook naar ontstekings- en overbelastingsverschijnselen. Op die manier kunnen we preventief handelen als dat nodig is.”

Er wordt drie á vier keer per seizoen onderzoek gedaan. Vanwaar die frequentie?
,,We doen het meerdere keren per jaar zodat we continu over een actuele database beschikken. Bovendien zijn die gegevens heel waardevol in het geval een speler ziek wordt of geblesseerd raakt. Op zo’n moment wordt er opnieuw bloed afgenomen zodat we een vergelijking kunnen maken met de meest recente gegevens. Aangezien we al meerdere jaren met een vast laboratorium (MDC Amstelland) samenwerken, hebben we van de meeste spelers inmiddels data van een aantal seizoenen. Dat is waardevolle informatie voor ons als club, maar ook voor speler zelf. Het is bovendien prettig dat MDC de logistiek heel goed op orde heeft. Ze komen altijd prima geëquipeerd naar Ajax. In een half uur tijd kunnen alle spelers bij ze terecht. Het is een hele prestatie dat ze dat telkens weer voor elkaar krijgen.”

Niklas Moisander en Mickey van der Hart laten bloed afnemen door medewerkers van MDC Amstelland. Niklas Moisander en Mickey van der Hart laten bloed afnemen door medewerkers van MDC Amstelland.

Wordt dit onderzoek ook in de jeugdopleiding uitgevoerd?
,,Vanaf de bovenbouw (A- en B-junioren, red.) doorlopen alle spelers dit traject. Op het moment dat een speler de stap naar het eerste elftal maakt, hebben we hem dus al aardig in kaart gebracht. Als zo iemand doorbreekt, hebben we dus al een mooie database met informatie over de bloedwaardes van die betreffende speler opgebouwd.”

Naast de spelers worden ook de leden van de technische staf gecontroleerd. Wat is daar de reden van?
,,We mogen onze staf in dit onderzoek zeker niet vergeten. Ze worden immers net zo zwaar belast als de spelers. Weliswaar op een andere manier, maar een frequent bloedonderzoek geeft wel een goede indruk van hun gezondheid. Het is belangrijk dat we dat we daar als club optimaal van op de hoogte zijn.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De spelers en staf van Ajax worden meerdere keren per jaar onderzocht. De spelers en staf van Ajax worden meerdere keren per jaar onderzocht.