Menu

Spelers onder vuur tijdens persconferentie

Er zijn persconferenties bij wedstrijden in de UEFA Champions League die minder druk bezocht worden dan de bijeenkomst in de perskamer van Ajax op woensdagmiddag. Selectiespelers Sander Boschker, Tom Soetaers, Maarten Stekelenburg, Zlatan Ibrahimovic en John O'Brien werd de hemd van het lijf gevraagd door de 'junior reporters' die bij ABN AMRO een prijs hadden gewonnen.

De aanwezige kids in de ArenA hadden een rondleiding en het recht om vragen aan de Ajax-spelers te mogen stellen, gewonnen via een 'member gets member' actie van ABN AMRO. De bestaande en nieuwe rekeninghouders van de bank moesten een vraag verzinnen voor de Ajacieden en de origineelste vragen mochten, per twee kinderen tegelijk, aan de spelers voorgelegd worden.

Eigenlijk waren ze niet helemaal objectief, de journalisten-voor-een-dag die dankzij Ajax-sponsor ABN AMRO vragen mochten stellen. Want ze zijn vrijwel allemaal Ajax-fan. Dat was te zien aan het enthousiasme waarmee er na het vragenvuur handtekeningen werden gehaald.

Maar sommige vragen waren wel degelijk pittig. Hoe reageert Zlatan Ibrahimovic als het publiek de Ajacieden aanmoedigt of juist uitfluit? ,,De spelers zijn gericht op het spel'', legde de lange Zweed uit. ,,We kunnen aanmoediging wel goed gebruiken. En als het een keertje wat minder is, moeten we daar maar doorheen spelen.''

Een van de kinderen wilde weten of Maarten Stekelenburg, net als de vragensteller, ook in een Ajax-pyjama slaapt. ,,Dat niet'', zei de lange doelman. ,,Maar mijn broertje had er vroeger wel een en daar was ik best jaloers op.''

Ook Tom Soetaers ontkwam niet aan een moeilijke vraag. Want wat zijn de minpunten van trainer Ronald Koeman? ,,Nou, ik ben nog niet zo lang bij Ajax'', aldus de Belg. ,,En het bevalt me tot nu toe erg goed hier. Ik heb nog geen fouten bij de trainer kunnen ontdekken.'' Om er lachend aan toe te voegen: ,,En als dat wel zo was, zou ik het niet zeggen.''

John O'Brien, die desgevraagd moest toegeven dat zijn ergste blunder is, dat hij ooit een keer de bal in eigen doel heeft geschoten, legde uit dat hij op zijn veertiende jaar voor het eerst in Nederland kwam, door Ajax later werd gescout in zijn vaderland Amerika en hij vanaf zijn zestiende bij Ajax voetbalt.

Zlatan Ibrahimovic vertelde dat de Ajacieden voor competitiewedstrijden vijf thuisshirts en vijf uitshirts kregen in een seizoen. In de Champions League wisselen de spelers na elk duel hun shirts. Hoe kom je aan een van die competitieshirtjes, wilde een tweetal kinderen weten. ,,Dan moet je aan het einde van het seizoen eens langskomen, en als je geluk hebt ben je hier op de goede dag en geven we misschien een shirt weg'', antwoordde de spits.

Sander Boschker was vooral heel blij en opgelucht toen hij bij Ajax tekende, zei de keeper. ,,Ik ben op mijn achtste begonnen met voetballen bij mijn eerste club, op mijn zestiende ging ik naar FC Twente en op mijn 32ste naar Ajax.'' ,,Dan zie je er nog goed uit'', riep een enthousiaste moeder.

En wat doe je nou als je geen groente lust, maar je wilt wel in Ajax 1 komen, Tom Soetaers? ,,Als je profvoetballer bent, moet je gezond eten. Ik lustte vroeger ook geen groente maar ik heb het leren eten. Goede voeding is belangrijk. Dus moeders, groente maken'', adviseerde de linksbuiten.

Hoe kom je eigenlijk in een topelftal als dat van Ajax? Boschker en Stekelenburg hielden de aanwezige jeugd voor: ,,Goed naar je trainer luisteren, altijd hard trainen, luisteren naar je ouders en je best doen op school.''