Menu
Spelers wilden wel met Sint naar Spanje

Spelers wilden wel met Sint naar Spanje

Het is bijna weer zover. Het avondje van Sinterklaas. Nog een nachtje en het grootste kinderfeest van het land wordt in vele huiskamers gevierd. Bij Ajax kwam de Sint traditioneel op een zaterdagmiddag langs bij de selectiespelers en hun kinderen. Zo ook in 2003.


In de rubriek Beeldspraak halen we mooie, opmerkelijke foto's uit ons grootse archief opnieuw voor het voetlicht en laten we de hoofdpersonen of deskundigen aan het woord om te vertellen over het moment.


Hoe weet-ie dat?
Het is 30 november 2003. Zlatan Ibrahimovic speelt alweer ruim 2 jaar in Nederland en heeft het Sinterklaasfeest al eens van nabij beleefd. Toch zou je dat niet zeggen als je hem op deze foto naar de Goedheiligman ziet kijken. Het lijkt of hij denkt: 'Hoe kan je dit van mij weten?'

'Zelfs de Sint draagt scheenbeschermers'

Maar de Sint weet natuurlijk alles. ,,Ik had natuurlijk overal luisterpieten gestationeerd en die voorzagen mij van tips over de spelers", aldus deze hulpsinterklaas, die als je de baard wegdenkt, verrassend veel lijkt op toenmalig voorzitter John Jaakke. ,,Ik weet nog dat Edgar Davids zijn scheenbeen brak bij Go Ahead. Toen kwam ik met scheenbeschermers binnen. 'Zelfs de Sint draagt scheenbeschermers', was het advies. Deze foto met Zlatan kan ik me natuurlijk ook nog goed herinneren. Mido had dat jaar een schaar richting hem gegooid; dus had ik een schaar meegenomen."

Nicolae Mitea op schoot bij Sinterklaas.
Nicolae Mitea op schoot bij Sinterklaas.

'Buitenlandse spelers van te voren kort verteld over de kindervriend'

,,Het was al vele jaren de traditie dat Sinterklaas naar Ajax kwam", zegt toenmalige teammanager David Endt, die zelf ook met zijn kinderen bij het feestje in 2003 was. ,,Ik weet het zelf vanaf de jaren zeventig toen ikzelf nog mocht helpen als Piet. Sinterklaas kwam altijd goed beslagen ten ijs. Hij spaarde spelers die dat seizoen nieuw waren bij Ajax. Want van augustus tot december is te kort om die speler al goed te kennen. Daarna kwam de Sint altijd met leuke kwinkslagen richting ze. Buitenlandse spelers als Wamerto en Oliseh die met hun kinderen kwamen, kenden de traditie natuurlijk niet. Dan had ik ze van te voren wel even kort verteld dat het een grote kindervriend was."

Dat beaamt Sinterklaas: ,,Ook ik vertelde de spelers in het Engels nog even wie ik was en dat ze als ze 'stout' waren mee moesten naar Spanje. Nou dat wilden de spelers wel."

Onder de indruk
Viel de traditie in de smaak? ,,Jazeker", weet Endt zeker. ,,Dat zag je aan de gezichten wel. Het was dan ook echt een familiefeestje in het spelershome. Kinderen van spelers én medewerkers waren erbij. De spelers zonder kinderen hadden ook echt plezier om hoe de kleintjes onder de indruk waren. Het was een kleinschalig evenement, warmer dan alleen maar werk."

Eén ding stond altijd op de ontmoetingen tussen Sint en de selectie als een paal boven water: ,,De trainers waren altijd de pineut. Met Ronald Koeman en Tonny Bruins Slot werd altijd wel even op een geestige manier de spot gedreven", eindigt de Sint.


Bekijk:
Highlights FC Twente - Ajax
Lees ook:
Zeegelaar pakt met Watford punt tegen Spurs

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst