Menu
'Spelers zijn geen machines'

'Spelers zijn geen machines'

Frank de Boer heet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen Vitesse alle supporters welkom met een column in het officiële programmaboekje Ajax Kick Off. Lees hier de bijdrage van de hoofdtrainer.

Beste Ajacieden,

Welkom in de Amsterdam ArenA bij Ajax - Vitesse.

Onze vorige thuiswedstrijd was voor ons allemaal één groot feest. We versloegen Manchester City op overtuigende wijze. Het leverde ons de eerste drie punten op in de veelbesproken groep D van de UEFA Champions League. Daarnaast kregen we nationaal en internationaal veel lovende kritieken. Het is onze doelstelling vanavond weer een overtuigende overwinning te behalen, maar hoe anders is deze wedstrijd dan de vorige? Want ik benadrukte kortgeleden niet zomaar dat je zo goed bent als je laatste wedstrijd.

Enkele dagen na de wedstrijd tegen Manchester City verspeelden wij twee punten in de Kuip. Een blik op de stand leert ons dat we veel te vaak gelijk hebben gespeeld, namelijk zes van de tien competitiewedstrijden. Mede daardoor is onze tegenstander van vanavond een directe concurrent. Sterker nog, ze staan boven ons. Iets waar we vanavond verandering in kunnen en moeten brengen.

Terwijl ik dit schrijf moet de wedstrijd in Sneek nog gespeeld worden. Het geeft aan dat we in een gekke periode zitten, die mentaal gezien veel van onze spelers vergt. Van een tegenstander van wereldklasse naar een kolkende Kuip en van een bekerduel tegen een amateurclub in Sneek naar een meer reguliere thuiswedstrijd in de Eredivisie. En bij alle duels was en is de insteek hetzelfde: winnen, door middel van het spelen van ons eigen spel, dus volgens de Ajax-filosofie. Maar onze spelers zijn geen machines, wij weten dat het een extra kwaliteit is als je je voor al deze verschillende duels even goed op kunt laden.

Toch kan ik me voorstellen dat jullie als supporters op z’n Amsterdams ‘maling hebben’ aan dat verhaal. En mogen jullie als toeschouwer ook wel verwachten dat de spelers die vanavond op het veld staan voor ogen hebben wat ik hierboven beschrijf: we moeten iets na half negen met drie punten het veld af stappen en er de weken daarna voor zorgen dat onze achterstand op de concurrentie verder wordt teruggebracht.

Vitesse doet het goed. Ze zijn de afgelopen jaren steeds beter gaan presteren. Collega Fred Rutten laat zien dat hij van de sterke selectie die hij tot zijn beschikking heeft, ook een goed voetballende ploeg heeft weten te maken. Tot vorig weekend, toen ze verloren van AZ, was Vitesse samen met Ajax de enige ploeg die nog geen nederlaag had geleden. Dat zegt veel.

Dus is deze wedstrijd niet te vergelijken met de voorgaande wedstrijden en datzelfde geldt voor de tegenstander van vanavond, die is ook niet te vergelijken met Manchester City, Feyenoord of ONS Sneek. Desondanks mag jullie verwachtingspatroon hetzelfde zijn.

Heel veel plezier vanavond bij Ajax - Vitesse!

Frank de Boer
Trainer/Coach